Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Maag- en Slokdarmonderzoek

Slikfoto

Download PDF

Dit onderzoek is bedoeld om eventuele afwijkingen aan uw maag of slokdarm aan te tonen. U kunt hierbij denken aan een ontsteking, maagzweer of vernauwingen waardoor het voedsel blijft hangen. Om de slokdarm op een röntgenfoto zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel, bariumpap, gebruikt. Dit middel bestaat uit een witte papachtige vloeistof. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat er een andere, doorzichtige, vloeistof wordt gebruikt. Dit hangt af van de reden van het onderzoek.

Voorbereiding

Nuchter zijn
Om goede foto’s te kunnen maken is het belangrijk dat uw maag leeg is. Het is daarom heel belangrijk dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur:
  • niets meer eet en drinkt. Ook bij het tandenpoetsen mag u niets drinken
  • niet meer rookt of kauwgom kauwt
Voor patiënten met diabetes
Als u insuline gebruikt en ’s ochtends nuchter moet komen, kan het nodig zijn dat de insuline dosis verlaagd moet worden. U kunt dit het beste even overleggen met uw behandelend arts. Wij raden u aan iets mee te nemen wat u direct na het onderzoek kunt eten.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Over dit onderzoek

Verloop van het onderzoek

In de röntgenkamer wordt u gevraagd kettinkjes en oorbellen te verwijderen. Ook bovenkleding waar metaal in zit zal uit gedaan moeten worden. Hierna komt u tussen de röntgenbuis en de tafel te staan en krijgt u een beker met witte pap of doorzichtige vloeistof. Het is belangrijk dat, wanneer u gevraagd wordt om een slok in de mond te nemen, u nog niet gelijk slikt. Houdt u de slok in uw mond totdat de radioloog zegt dat u deze mag doorslikken. Om alle kanten van de slokdarm en maag te kunnen bekijken, vraagt de radioloog u regelmatig om te draaien.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Nazorg en controles

Eten en drinken
Om het bariumcontrast kwijt te raken is veel drinken meestal voldoende. In enkele gevallen geven wij als laxeermiddel een flesje bitterzout mee. Dit moet u thuis verdunnen in een glas water en opdrinken. De ontlasting kan door het bariumcontrast enkele dagen een witte kleur hebben.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.