Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Maag- en Slokdarmonderzoek

Maag- en Slokdarmonderzoek


Dit onderzoek is bedoeld om eventuele afwijkingen aan uw maag of slokdarm aan te tonen. U kunt hierbij denken aan een ontsteking, maagzweer of vernauwingen waardoor het voedsel blijft hangen. Om de slokdarm op een röntgenfoto zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel, bariumpap, gebruikt. Dit middel bestaat uit een witte papachtige vloeistof. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat er een andere, doorzichtige, vloeistof wordt gebruikt. Dit hangt af van de reden van het onderzoek.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Om goede foto’s te kunnen maken is het belangrijk dat uw maag leeg is. Het is daarom heel belangrijk dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur:
Voor patiënten met diabetes
Als u insuline gebruikt en ’s ochtends nuchter moet komen, kan het nodig zijn dat de insuline dosis verlaagd moet worden. U kunt dit het beste even overleggen met uw behandelend arts. Wij raden u aan iets mee te nemen wat u direct na het onderzoek kunt eten.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


In de röntgenkamer wordt u gevraagd kettinkjes en oorbellen te verwijderen. Ook bovenkleding waar metaal in zit zal uit gedaan moeten worden. Hierna komt u tussen de röntgenbuis en de tafel te staan en krijgt u een beker met witte pap of doorzichtige vloeistof. Het is belangrijk dat, wanneer u gevraagd wordt om een slok in de mond te nemen, u nog niet gelijk slikt. Houdt u de slok in uw mond totdat de radioloog zegt dat u deze mag doorslikken. Om alle kanten van de slokdarm en maag te kunnen bekijken, vraagt de radioloog u regelmatig om te draaien.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Eten en drinken
Om het bariumcontrast kwijt te raken is veel drinken meestal voldoende. In enkele gevallen geven wij als laxeermiddel een flesje bitterzout mee. Dit moet u thuis verdunnen in een glas water en opdrinken. De ontlasting kan door het bariumcontrast enkele dagen een witte kleur hebben.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 5803908-12_11


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien