Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Nucleaire geneeskunde
Radiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-onderzoek met pannenkoek

Maag-onderzoek met pannenkoek

Maagontlediging onderzoek


Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Voorbereidingen


U moet nuchter zijn vanaf 24:00 uur de nacht ervoor. Dus niet eten, drinken en/of roken. Gebruikt u medicijnen voor uw maag en/of darmen? Neem dan a.u.b. contact met ons op.

Allergieën


Heeft u een voedsel-, lactose- of glutenallergie of mogelijk een andere intolerantie/allergie? Laat het ons zo snel mogelijk weten. Dan kunnen we daar rekening mee houden door de maaltijd indien nodig aan te passen.

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Bloedglucose


Vooraf dient de bloedglucosewaarde te worden bepaald voordat het onderzoek gestart kan worden. Bent u diabeet dan kunt u zoals gewoonlijk de gebruikelijke hoeveelheid insuline spuiten direct voorafgaand aan het eten van de pannenkoek. Indien nodig moet bij een te hoge bloedglucosewaarde de glucose eerst omlaag worden gebracht met kort werkende insuline alvorens het onderzoek plaats kan vinden.


Het onderzoek


Met dit onderzoek wordt de verblijftijd van voedsel in de maag onderzocht en wordt de tijd gemeten die de maag nodig heeft om voedsel te verwerken.

U krijgt een pannenkoek met een kleine hoeveelheid radioactieve stof te eten. U wordt gevraagd binnen 5 minuten (zoveel mogelijk) de pannenkoek op te eten. Hierna krijgt u een beker water te drinken. Vervolgens neemt u plaats in een stoel en worden er 1,5 uur lang foto’s van de maag gemaakt. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk zit. Soms worden er ook 2, 3 en 4 uur na het eten foto’s gemaakt. De tussentijd kunt u doorbrengen zoals u dat wilt. Gedurende de gehele periode dient u verder nog niets te eten of te drinken.

Duur


Het onderzoek duurt 2 tot 4 uur, inclusief wachttijd. Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.

Na het onderzoek


U kunt na het onderzoek naar huis, school of naar uw werk gaan, tenzij u andere onderzoeken of afspraken heeft in het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling. Zou u het willen melden bij de balie indien u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan kunnen wij u een brief meegeven, waarin wordt uitgelegd dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.


Zwangerschap of borstvoeding


Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider


U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704


Foldernummer: 0000921-04_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien