Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lucrintest

De Lucrintest is een onderzoek naar de puberteitsontwikkeling. De arts onderzoekt de afgifte van de hormonen LH en FSH door de hypofyse (een klier in de hersenen). Een gestoorde functie van de hypofyse kan stoornissen geven in de puberteitsontwikkeling.

Download PDF

Voorbereiding

Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Eten en drinken
Uw kind heeft geen specifieke voorbereiding nodig voor het onderzoek. Hij mag vooraf en tijdens de test gewoon eten en drinken.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. Hierdoor voelt uw kind minder van de prik. De zalf brengt u een uur van tevoren thuis aan. U krijgt de zalf en instructies voor het aanbrengen thuisgestuurd.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:
  • naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, maar dat u erbij blijft
  • 2 prikjes krijgt, die even pijn kunnen doen
  • na het onderzoek weer naar huis mag

Wat neemt u mee?

Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek

Wat is het doel?
De stof lucrin stimuleert de hypofyse tot afscheiding van de hormonen LH en FSH. Deze hormonen stimuleren de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. De arts kan met de Lucrintest onderzoeken hoe de afgifte van de hormonen door de hypofyse fuctioneert.

Verloop van het onderzoek

U blijft tijdens de hele test bij uw kind. Via een prikje in de arm van uw kind spuiten wij de stof lucrin in. Hierna moet uw kind 3 uur wachten. Daarna nemen wij via een naaldje bloed af en is het onderzoek klaar. Soms spreekt de arts af om ook aan het begin van de test al bloed af te nemen, maar dit is niet bij alle kinderen nodig.

Duur van het onderzoek
De test duurt hooguit een kwartier. Tussen het inspuiten en het afnemen van bloed zit 3 uur. Tijdens het wachten hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven.

De uitslag

De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact

Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).