Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Endocrinologie


Lucrintest

Lucrintest


De Lucrintest is een onderzoek naar de puberteitsontwikkeling. De arts onderzoekt de afgifte van de hormonen LH en FSH door de hypofyse (een klier in de hersenen). Een gestoorde functie van de hypofyse kan stoornissen geven in de puberteitsontwikkeling.

Voorbereiding


Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Eten en drinken
Uw kind heeft geen specifieke voorbereiding nodig voor het onderzoek. Hij mag vooraf en tijdens de test gewoon eten en drinken.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. Hierdoor voelt uw kind minder van de prik. De zalf brengt u een uur van tevoren thuis aan. U krijgt de zalf en instructies voor het aanbrengen thuisgestuurd.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Wat neemt u mee?


Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
De stof lucrin stimuleert de hypofyse tot afscheiding van de hormonen LH en FSH. Deze hormonen stimuleren de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. De arts kan met de Lucrintest onderzoeken hoe de afgifte van de hormonen door de hypofyse fuctioneert.

Verloop van het onderzoek


U blijft tijdens de hele test bij uw kind. Via een prikje in de arm van uw kind spuiten wij de stof lucrin in. Hierna moet uw kind 3 uur wachten. Daarna nemen wij via een naaldje bloed af en is het onderzoek klaar. Soms spreekt de arts af om ook aan het begin van de test al bloed af te nemen, maar dit is niet bij alle kinderen nodig.

Duur van het onderzoek
De test duurt hooguit een kwartier. Tussen het inspuiten en het afnemen van bloed zit 3 uur. Tijdens het wachten hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven.

De uitslag


De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).Foldernummer: 5837887-11_18

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien