Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Liesbreukoperatie

Download PDF

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies ter hoogte van de lies. Dit is te zien door een verdikking in één of beide liezen. De uitstulping ontstaat doordat er een zwakke plek of opening zit in de buikwand binnen in de buik. Een liesbreuk kan een pijnlijk of branderig gevoel geven in de liesstreek, maar soms zijn er helemaal geen klachten. In deze folder leest u waarom en hoe een liesbreuk behandeld kan worden.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

De opening of zwakke plek in de buikwand kunt u al vanaf uw geboorte hebben of is gekomen door het uitrekken van de buikwand. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u vaak (te) zwaar moet tillen, door te hard persen als u moeilijk naar het toilet kunt, veel hoesten of doordat u zwaarder bent geworden. Een deel van de buikinhoud kan in de uitstulping zitten. Als de druk in de buik groter, zoals bij staan, persen of hoesten, kan er nog meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.

Behandeling

Een liesbreuk gaat nooit vanzelf over en kan groter worden. Hierdoor kunt u meer klachten krijgen. Soms komt het voor dat de breuk knel komt te zitten. Dit doet erg veel pijn en een spoedoperatie is dan nodig. Er is geen ingewikkeld onderzoek nodig om een liesbreuk vast te stellen. De arts kan bij u, terwijl u staat, de breuk meestal gemakkelijk voelen. Heeft u een liesbreuk? dan bespreekt de chirurg met u hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. Meestal wordt een operatie geadviseerd.

Operatie

U kunt voor de operatie op het Dagbehandelcentrum worden behandeld of voor korte tijd in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit hangt af van de omstandigheden. Vóór de operatie heeft u op de preoperatieve polikliniek een afspraak met de anesthesioloog, die u de verdoving zal geven.

Er zijn twee operatiemethoden:

  • De openliesbreukoperatie (Lichtenstein) - De chirurg maakt een snee op de plaats van de breuk. De uitstulping van het buikvlies wordt teruggehaald. De buikwand wordt verstevigd met een kunststofmatje. Dit kunststofmatje is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.
  • De kijkoperatie (TEP) - De nieuwste methode om een liesbreuk te herstellen is via een kijkoperatie. De chirurg maakt drie kleine sneetjes in de buikwand. Via één van de sneetjes brengt de chirurg de camera naar binnen, zo kan hij via een videoscherm zien wat hij doet. Via de andere sneetjes worden werkinstrumenten ingebracht. De breuk wordt teruggebracht in de buik en daarna brengt de chirurg een kunststof matje in om de buikwand te verstevigen. Een kijkoperatie is vaak mogelijk en wordt zeker geadviseerd bij een liesbreuk of beiderzijdse liesbreuk. Soms is een kijkoperatie niet mogelijk, bijvoorbeeld als de breuk heel groot is, bij littekens of na bestraling in het operatiegebied.


Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico ’s. Ook bij de operatie aan een liesbreuk kunnen problemen ontstaan, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of ontsteking aan de wond. Een bloeding kunt u herkennen aan een blauwe plek bij de wond. Deze blauwe plek kan zich soms uitbreiden tot de penis en balzak bij de man of naar de grote schaamlip bij vrouwen. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Deze blauwe plek en lichte zwelling verdwijnen binnen een paar weken. Bij een ontsteking wordt het wondgebied pijnlijk en rood. U kunt daarbij koorts krijgen. Via een snede in de lies kan een zenuw geraakt worden. Hierdoor kunt u veel pijn of juist een doof gevoel krijgen. Gelukkig is dit een zeldzame complicatie. Een andere zeldzame complicatie is een letsel van de bloedvaten van één van de zaadballen, waardoor deze kleiner en gevoelloos kan worden.

Thuis na de operatie

Activiteiten opbouwen
U zult thuis nog niet direct alles kunnen. Het is belangrijk dat u het de eerste tijd rustig aan doet, zodat het matje goed vast kan groeien. Het belangrijkste advies is: luister naar uw lichaam. Wees voorzichtig met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn. U mag alles doen, maar bouw het langzaam op: staan, lopen, fietsen, tillen, sporten. Autorijden mag u weer als u uw been goed en pijnloos kan gebruiken.

Pijn
Na de operatie zult u nog een tijdje last houden van het operatiegebied. Hoe lang dat duurt is per persoon verschillend. Het hangt ook af van de manier waarop u bent geopereerd. Bij een operatie via een snee in de lies kunt u nog vier tot zes weken last hebben van pijn en een trekkend gevoel in de lies. Na een kijkoperatie herstelt u ongeveer twee keer zo snel.

Wondverzorging
De wondjes hebben geen bijzondere verzorging nodig. U kunt uzelf gewoon wassen of douchen. Vaak worden oplosbare hechtingen gebruikt.

Vragen


Na de operatie hebt u een afspraak meegekregen voor controle bij de chirurg. Deze afspraak is ongeveer 4 weken na de operatie. Zijn er voor die tijd problemen of heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 010 704 01 12. Bij spoed ’s nachts of in het weekend kunt u bellen met de afdeling Spoed Eisende Hulp, telefoonnummer 010 704 01 45.

Tot slot

Heeft u na het lezen van de folder nog folder nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts.