Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Lichttherapie

Lichttherapie


Zonlicht kan een gunstige werking hebben op verschillende huidziekten, zoals psoriasis of eczeem. Voor de behandeling van deze aandoeningen bestaat een therapie die de zon nabootst: lichttherapie. Voor de lichttherapie maken wij gebruik van lampen die ultraviolet (UV)A- of UVB-licht uitstralen.

Voorbereiding


Intakegesprek


Voordat u start met de behandeling, heeft u een intakegesprek bij de arts die zich bezighoudt met de lichttherapie. We vragen u om bij het eerste bezoek aan het spreekuur een overzicht mee te brengen van de zalven en medicijnen die u gebruikt. Noteert u op dit overzicht ook de medicijnen die andere artsen u hebben voorgeschreven. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk het effect van UV- licht versterken. De verpleegkundige legt u uit hoe de behandeling verloopt en waarop u moet letten. Zo mogelijk krijgt u direct de eerste behandeling en worden de vervolgafspraken met u gemaakt.

BelangrijkWat neemt u mee?


- Een overzicht van de zalven en medicijnen die u gebruikt, ook van medicatie die is voorgeschreven door andere artsen.
- Voor uw persoonlijke hygiene adviseren wij u (bad)slippers mee te brengen.

UVB-therapie


UVB-therapie bestaat uit belichting van de huid met UVB-licht. U wordt behandeld met smalspectrum UVB-licht. Hierbij wordt het meest werkzame gedeelte van het UVB-spectrum gebruikt: 311 nanometer. Het gedeelte dat de oorzaak is van verbranding en roodheid is grotendeels weggefilterd. De UVB-therapie kan ook tijdens de zwangerschap plaatsvinden.


Duur van de behandeling

Gedurende ongeveer tien weken komt u drie keer per week naar de Lichttherapie voor een behandeling. Wordt u behandeld voor vitiligo, dan komt u gedurende maximaal één jaar tweemaal per week (op maandag en vrijdag) voor een behandeling.

Hoe verloopt de behandeling
De lichtcabine lijkt wat op een douchecabine waarin rondom lampen zijn aangebracht.
- Voor de behandeling ontkleedt u zich geheel (ook sieraden afdoen).
- Mannen dienen ter bescherming van de geslachtsdelen een donkergekleurde string of sok te dragen.
- U beschermt uw ogen met een speciale bril (die krijgt u van ons) en u sluit uw ogen tijdens de belichting.
- Tijdens de belichting staat u rechtop in de cabine.
- De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot enkele minuten per keer.

Na de behandeling


Een paar uur na de UVB-behandeling kan roodheid van de huid ontstaan die lijkt op zonnebrand. Een lichte plaatselijke roodheid is niet altijd te vermijden. Het kan dus zijn dat u het de avond na de belichting wat warmer heeft en de huid wat branderig aanvoelt. Dit is normaal. De volgende dag moet de roodheid en de branderigheid weer zijn verdwenen. Houdt de roodheid of branderigheid langer aan, vertelt u dat dan voor de volgende belichting aan de verpleegkundige. Soms ontstaat in het begin van de behandeling wat jeuk. Een bestaande jeuk kan erger worden.

PUVA-therapie (Psoraleen + UVA)


PUVA-therapie bestaat uit het innemen van psoraleen tabletten in combinatie met belichting van de huid met UVA-licht. Op zichzelf geeft UVA-licht onvoldoende verbetering van huidziekten. De huid moet eerst gevoeliger gemaakt worden voor UVA door inname van een medicament: psoraleen. Psoraleen, dat van plantaardige afkomst is, bereikt via de darmen het bloed en komt zo in de huid terecht. Anderhalf uur na het innemen van het psoraleen is de gevoeligheid van de huid voor UVA het grootst. Op dat moment kan de belichting het beste plaatsvinden.

Duur van de behandeling
Gedurende ongeveer tien weken komt u tweemaal per week (op maandag en vrijdag) maar de Lichttherapie voor een behandeling.

Hoe verloopt de behandeling
De lichtcabine lijkt wat op een douchecabine waarin rondom lampen zijn aangebracht.

Aandachtspunten bij psoraleentabletten


Bad PUVA-therapie (psoraleen + UVA)


Bad PUVA- therapie bestaat uit het in bad gaan met badwater waaraan een psoraleenvloeistof is toegevoegd die uw huid gevoeliger maakt voor UVA-licht, gevolgd door UVA-lichttherapie.

Duur van de behandeling
Gedurende ongeveer tien weken komt u tweemaal per week (op maandag en vrijdag) maar de Lichttherapie voor een behandeling.

Hoe verloopt de behandeling
De lichtcabine lijkt wat op een douchecabine waarin rondom lampen zijn aangebracht.

Na de behandeling


Een paar uur na de PUVA-behandeling kan roodheid van de huid ontstaan die lijkt op zonnebrand. Een lichte plaatselijke roodheid is niet altijd te vermijden. Het kan dus zijn dat u het de avond na de belichting wat warmer heeft en de huid wat branderig aanvoelt. Dit is normaal. De volgende dag moet de roodheid en de branderigheid weer zijn verdwenen. Houdt de roodheid of branderigheid langer aan, vertelt u dat dan voor de volgende belichting aan de verpleegkundige. Soms ontstaat in het begin van de behandeling wat jeuk. Een bestaande jeuk kan erger worden.

Behandeling van handen en/of voeten


Als de aandoening alleen op de handen of voeten voorkomt, kunnen we die apart behandelen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. De behandelingen kunnen allemaal worden gecombineerd met speciale, door de arts voorgeschreven zalven.

UVB-licht of een combinatie van UVA- en UVB-licht


Bij deze behandeling wordt u driemaal per week, op maandag, woensdag en vrijdag, belicht op de Lichttherapie. De behandeling duurt in het begin ongeveer een halve minuut en wordt opgebouwd tot ongeveer tien minuten.

Topicale PUVA-therapie


Bij deze therapie maken we de huid gevoelig voor UVA door het aangedane gebied van de huid gedurende twintig minuten in een badje te dompelen met water waarin psoraleen vloeistof is opgelost. U hoeft voor deze behandeling dus geen tabletten te slikken en u heeft ook geen last van de genoemde bijwerkingen van psoraleen. U hoeft geen bril te dragen. De belichting vindt tweemaal per week, op maandag en vrijdag, plaats op de Lichttherapie.

PUVA-therapie


Voor deze behandeling moet u psoraleentabletten slikken. Voor aandachtspunten verwijzen we u naar het kopje “PUVA-therapie” hierboven. Belangrijk is dat u de medicatie op tijd inneemt: 1,5 uur voordat u wordt belicht. De behandeling vindt tweemaal per week plaats, op maandag en vrijdag, op de Lichttherapie.

Contact


Heeft u nog vragen, belt u dan de Lichttherapie op telefoonnummer (010) 703 58 75 of (010) 704 01 10. We zijn bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Vragen kunt u ook per mail stellen. Het mailadres is dagbehandeling.derma@erasmusmc.nlFoldernummer: 0000532-07_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien