Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Kinderendocrinologie

LHRH-test

LHRH-test

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De LHRH-test is een onderzoek naar de puberteitsontwikkeling. De arts onderzoekt de afgifte van de hormonen LH en FSH door de hypofyse (een klier in de hersenen). Een gestoorde functie van de hypofyse kan stoornissen geven in de puberteitsontwikkeling.

Voorbereiding


Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Eten en drinken
Uw kind heeft geen specifieke voorbereiding nodig voor het onderzoek. Hij mag vooraf en tijdens de test gewoon eten en drinken.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. Hierdoor voelt uw kind minder van de prik. De zalf brengt u een uur van tevoren thuis aan. U krijgt de zalf en instructies voor het aanbrengen thuisgestuurd.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Wat neemt u mee?


Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
Het hormoon LHRH stimuleert de hypofyse tot afscheiding van de hormonen LH en FSH. Deze hormonen stimuleren de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. De arts kan met de LHRH test onderzoeken hoe de afgifte van de hormonen door de hypofyse fuctioneert.

Verloop van het onderzoek


U blijft tijdens de hele test bij uw kind. Uw kind krijgt een infuusnaaldje ingebracht in de arm (binnenkant elleboog) of hand. De naald gaat er weer uit en het infuus (dun plastic buisje) blijft achter. Via dit infuus nemen wij bloed af. Na de eerste bloedafname krijgt uw kind het hormoon LHRH ingespoten. Hij kan hiervan een beetje duizelig worden, misselijk zijn of een warm gevoel krijgen. Dit is na enkele minuten over. Na 30 en 60 minuten nemen wij opnieuw bloed af. Het infuus mag er na de test weer uit.

Duur van het onderzoek
De LHRH-test duurt ongeveer 1,5 uur.

De uitslag


De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).Foldernummer: 5837854-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien