Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde
Endocrinologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Levothyroxine-belastingstest

Levothyroxine-belastingstest

Functietest Endocrinologie


Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist heeft een functietest voor u aangevraagd. Deze test doen we meestal op het dagbehandelcentrum.. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist vertelt dit van tevoren.

Doel van de test


Het lukt bij u niet goed om te bepalen hoeveel levothyroxine u nodig heeft. Met de levothyroxine-belastingtest kunnen we heel nauwkeurig uitzoeken hoe hoog de dosis moet zijn bij u, voor een normale schildklierfunctie. Bij deze test krijgt u het schildklierhormoon (levothyroxine) onder toezicht in het ziekenhuis. We meten op verschillende momenten de schildklierfunctie. Voordat u het medicijn inneemt, en erna. Zo kunnen we kijken of uw lichaam het schildklierhormoon goed op neemt. En kijken we uiteindelijk wat een goede dagelijkse dosering voor u is.

Voorbereiding voor de test


Voor deze test moet u nuchter zijn. U mag niets meer eten en drinken vanaf 24.00 uur de avond voor de test.

Op de ochtend van de test, neemt u thuis niet uw levothyroxine is. U krijgt uw levothyroxine in het ziekenhuis tijdens de test.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Bespreek dan met de arts of u deze mag innemen voor deze test.

Uitvoering van de test


De test duurt in totaal 12 weken. Elke week komt u een dag naar het ziekenhuis. De eerste week duurt de test ongeveer 6 uur. De weken erna duurt het ongeveer 2 uur. De eerste keer dat u naar het ziekenhuis komt voor de test, zullen we vaker bloed afnemen dan de keren erna.

U krijgt een infuusnaald in uw arm. Dit gebruiken we om tijdens de test bloed bij u af te nemen. We nemen op verschillende momenten bloed bij u af. Voordat u uw medicijnen slikt, en op verschillende momenten erna.

Tijdens de levothyroxine-belastingstest moet u zich houden aan deze “leefregels”:

Bijwerkingen van de test


De levothyroxine-belastingstest kan als bijwerking hyperthyreote klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld hartkloppingen, hoofdpijn, zweten, hyperactiviteit, verwardheid en/of prikkelbaarheid. Deze klachten nemen vaak snel weer af. Krijgt u klachten of bijwerkingen? Vertel dit dan aan de verpleegkundige of arts.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de levothyroxine-belastingstest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact').

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:Foldernummer: 0000929-03_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien