Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Leverbiopsie

Download PDF

U heeft binnenkort een afspraak voor een leverbiopsie. U vindt hier informatie over dit onderzoek.

Wat is een leverbiopsie?


Een leverbiopsie (ook wel leverpunctie genaamd) is het uit de lever nemen van een klein stukje leverweefsel. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een speciale naald. Het weefsel wordt daarna verder onderzocht in het laboratorium. Het onderzoek kan zowel klinisch als poliklinisch plaatsvinden. Poliklinisch betekent dat u niet in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Voorbereiding thuis

  • Op de dag van het onderzoek moet u nuchter blijven, dit wil zegen dat u tot het onderzoek niet eet of drinkt.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (Marcoumar ® of Sintrom®)? Dan moet u daarmee, altijd in overleg met uw behandelend arts, enkele dagen (meestal 5) voor het onderzoek stoppen. Uw behandelend arts dient met u af te spreken dat binnen 24 uur voor de biopsie een bloedcontrole plaats vindt om na te gaan of de antistolling voldoende is uitgewerkt. Uw arts dient ook, al dan niet in overleg met de trombosedienst, afspraken met u te maken over het hervatten van de antistolling.
  • Een aantal geneesmiddelen kan de bloedstolling verminderen door beïnvloeding van de functie van de bloedplaatjes. Gebruikt u een dergelijk middel dan dient u het gebruik daarvan, in overleg met uw arts, vanaf 10 dagen voor het onderzoek te staken. Het betreft geneesmiddelen als acetylsalicylzuur (Aspirine ®), carbasalaatcalcium (Ascal®), clopidogrel (Plavix®®) dypiridamol (Persantin®) en bepaalde pijnstillers zoals ibubrufen, diclophenac, sulindac en celecoxib. Deze middelen zijn ten dele vrij verkrijgbaar bij apotheker, drogist en supermarkt, dus let u op welke middelen u gebruikt! Twijfelt u of een bepaald middel is toegestaan overlegt u dan met uw behandelend arts, evenals over eventuele tijdelijke vervangmiddelen.
  • Gebruikt u insuline, overleg dan met uw arts over de dosering op de dag van het onderzoek.
  • Andere medicijnen kunt u gewoon gebruiken.
  • Als het onderzoek poliklinisch plaatsvindt, dan raden wij u sterk aan een begeleider (familielid, vriend(in) of kennis) mee te nemen. Het is in ieder geval gewenst dat u door iemand afgehaald wordt. Wanneer het onderzoek poliklinisch gebeurt en u niet begeleid of afgehaald kunt worden, dan is het niet mogelijk dat u bij het onderzoek een ‘roesje’’ (rustgevend middel) krijgt. Dit in verband met uw eigen veiligheid en de verkeersveiligheid bij terugkeer naar huis.

Voorbereiding voor het onderzoek

Voor het onderzoek krijgt u een infuusnaaldje in uw arm, zodat zo nodig direct een geneesmiddel, bijvoorbeeld een pijnstiller na de biopsie, kan worden worden toegediend. Ook worden bloeddruk en polsslag gemeten en wordt een clipje op een vinger bevestigd om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. De arts zal daarna met behulp van echo-onderzoek rechts in uw zij tussen de ribben de plaats van de biopsie bepalen . Eventueel kunt u als roesje een injectie met een rustgevend middel krijgen, maar dit is niet noodzakelijk.

Het nemen van de biopsie


De plaats van de biopsie wordt verdoofd. Daarna wordt een huidsnede van ongeveer 3 mm gemaakt waar de biopsienaald wordt ingebracht. U wordt verzocht dan even niet te ademen nadat u geheel uitgeademd heeft. In een enkele seconde wordt dan de naald in de lever gebracht en de biopsie genomen. Dit veroorzaakt meestal niet of nauwelijks pijn. Het is gebruikelijk dat er tweemaal een biopsie wordt genomen. Het huidwondje wordt afgeplakt met een pleister. Soms is het nodig losse levercellen weg te nemen voor onderzoek (dunne naald biopsie); dit gebeurt dan met behulp van een andere, zeer dunne naald.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt, inclusief voorbereiding, ongeveer 30 minuten. De eigenlijke ingreep, het nemen van de biopsie, duurt slechts enkele seconden.

Na het onderzoek


Na het onderzoek moet u drie uur in bed blijven. Regelmatig wordt u gecontroleerd. Een tot twee uur na het onderzoek mag u weer iets drinken. In overleg met de behandelend arts wordt bepaald wanneer u naar huis mag of het bed mag verlaten.

Pijn

Na de biopsie kan er soms pijn ontstaan in de buik of schouder. Hiervoor kunt u zonodig een pijnstillend middel krijgen. Enige pijn is op zich niet ongewoon doch verdwijnt meestal binnen 1 -2 dagen. Bent u thuis en heeft u nog pijn, dan adviseren wij u een pijnstiller, liefst paracetamol, te nemen, bijvoorbeeld gedurende de eerste dag 2 tot 3 x daags 2 tabletten van 500 mgr. Bij ernstige of blijvende (pijn)klachten moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Complicaties


De complicaties die na een leverbiopsie kunnen voorkomen zijn

  • Bloeding in de lever of uit de lever in de buikholte-bloeding in de galwegen.
  • Lekkage van gal uit de lever of galblaas.
  • Luchtvorming tussen de longbladen doordat door het middenrif een verbinding is ontstaan met de ruimte rond de rechter long.
  • Het aanprikken van andere organen zoals long of nier-koorts doordat een infectie is opgetreden van lever of galwegen.

Voor al deze complicaties geldt dat ze zeldzaam zijn. Als een dergelijke complicatie zich voordoet kan een operatie of andere ingreep soms noodzakelijk zijn. Het geven van een roesje kan leiden tot een minder diepe ademhaling, met daardoor een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Daarom wordt bij het geven van een roesje altijd het zuurstofgehalte in het bloed gemeten via een metertje op een vinger. Vrijwel altijd kan dit goed worden opgelost door tijdelijk extra zuurstof toe te dienen via een neusslangetje. Soms houden de effecten van een roesje langer aan zodat er na drie uur nog steeds sufheid is. Dit kan het wenselijk maken dat u na de biopsie langer dan drie uur in het ziekenhuis blijft wanneer u niet opgenomen bent. Mochten er complicaties optreden, dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week contact met ons opnemen op telefoonnummer (010) 703 07 82. U krijgt dan de dienstdoende arts-assistent maag, -darm,- leverziekten aan de lijn. Hij of zij kan dan met u zo nodig verdere afspraken maken of u van advies dienen.

Uitslag


De uitslag van het onderzoek zal uw behandelend arts u meedelen.

Vragen of verhindering

Indien u verhinderd bent of de afspraak wilt verzetten, dan wordt u vriendelijk verzocht dit minimaal 2 werkdagen van tevoren door te geven. Een andere patiënt kan dan uw plaats innemen.

Mocht u na het lezen nog vragen hebben, belt u dan gerust.

Contact

U kunt ons bereiken op telefoonnummer (010) 704 02 66, maag-, darm-, leverziekten - endoscopie.