Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Leverbiopsie

LeverbiopsieU heeft binnenkort een afspraak voor een leverbiopsie. U vindt hier informatie over dit onderzoek.

Wat is een leverbiopsie?


Een leverbiopsie (ook wel leverpunctie genaamd) is het uit de lever nemen van een klein stukje leverweefsel. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een speciale naald. Het weefsel wordt daarna verder onderzocht in het laboratorium. Het onderzoek kan zowel klinisch als poliklinisch plaatsvinden. Poliklinisch betekent dat u niet in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Voorbereiding thuisVoorbereiding voor het onderzoek


Voor het onderzoek krijgt u een infuusnaaldje in uw arm, zodat zo nodig direct een geneesmiddel, bijvoorbeeld een pijnstiller na de biopsie, kan worden worden toegediend. Ook worden bloeddruk en polsslag gemeten en wordt een clipje op een vinger bevestigd om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. De arts zal daarna met behulp van echo-onderzoek rechts in uw zij tussen de ribben de plaats van de biopsie bepalen . Eventueel kunt u als roesje een injectie met een rustgevend middel krijgen, maar dit is niet noodzakelijk.

Het nemen van de biopsie


De plaats van de biopsie wordt verdoofd. Daarna wordt een huidsnede van ongeveer 3 mm gemaakt waar de biopsienaald wordt ingebracht. U wordt verzocht dan even niet te ademen nadat u geheel uitgeademd heeft. In een enkele seconde wordt dan de naald in de lever gebracht en de biopsie genomen. Dit veroorzaakt meestal niet of nauwelijks pijn. Het is gebruikelijk dat er tweemaal een biopsie wordt genomen. Het huidwondje wordt afgeplakt met een pleister. Soms is het nodig losse levercellen weg te nemen voor onderzoek (dunne naald biopsie); dit gebeurt dan met behulp van een andere, zeer dunne naald.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt, inclusief voorbereiding, ongeveer 30 minuten. De eigenlijke ingreep, het nemen van de biopsie, duurt slechts enkele seconden.

Na het onderzoek


Na het onderzoek moet u drie uur in bed blijven. Regelmatig wordt u gecontroleerd. Een tot twee uur na het onderzoek mag u weer iets drinken. In overleg met de behandelend arts wordt bepaald wanneer u naar huis mag of het bed mag verlaten.

Pijn


Na de biopsie kan er soms pijn ontstaan in de buik of schouder. Hiervoor kunt u zonodig een pijnstillend middel krijgen. Enige pijn is op zich niet ongewoon doch verdwijnt meestal binnen 1 -2 dagen. Bent u thuis en heeft u nog pijn, dan adviseren wij u een pijnstiller, liefst paracetamol, te nemen, bijvoorbeeld gedurende de eerste dag 2 tot 3 x daags 2 tabletten van 500 mgr. Bij ernstige of blijvende (pijn)klachten moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Complicaties


De complicaties die na een leverbiopsie kunnen voorkomen zijn


Voor al deze complicaties geldt dat ze zeldzaam zijn. Als een dergelijke complicatie zich voordoet kan een operatie of andere ingreep soms noodzakelijk zijn. Het geven van een roesje kan leiden tot een minder diepe ademhaling, met daardoor een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Daarom wordt bij het geven van een roesje altijd het zuurstofgehalte in het bloed gemeten via een metertje op een vinger. Vrijwel altijd kan dit goed worden opgelost door tijdelijk extra zuurstof toe te dienen via een neusslangetje. Soms houden de effecten van een roesje langer aan zodat er na drie uur nog steeds sufheid is. Dit kan het wenselijk maken dat u na de biopsie langer dan drie uur in het ziekenhuis blijft wanneer u niet opgenomen bent. Mochten er complicaties optreden, dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week contact met ons opnemen op telefoonnummer (010) 703 07 82. U krijgt dan de dienstdoende arts-assistent maag, -darm,- leverziekten aan de lijn. Hij of zij kan dan met u zo nodig verdere afspraken maken of u van advies dienen.

Uitslag


De uitslag van het onderzoek zal uw behandelend arts u meedelen.

Vragen of verhindering


Indien u verhinderd bent of de afspraak wilt verzetten, dan wordt u vriendelijk verzocht dit minimaal 2 werkdagen van tevoren door te geven. Een andere patiënt kan dan uw plaats innemen.

Mocht u na het lezen nog vragen hebben, belt u dan gerust.

Contact


U kunt ons bereiken op telefoonnummer (010) 704 02 66, maag-, darm-, leverziekten - endoscopie.


Foldernummer: 60495820-09_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien