Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Chirurgische oncologie

Laparoscopie

Laparoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een laparoscopie kijkt de chirurg met een camera (laparoscoop) in de buikholte.

Voorbereiding


Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose). U heeft daarom een gesprek met de anesthesioloog op de polikliniek anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u:

Nuchter zijn


Voor uw operatie moet nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.

6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Bloedverdunners


Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Marcoumar of Sintrom dan moet u hiermee meestal stoppen. Dit gaat altijd in overleg met uw behandelend arts. Over het algemeen stopt u met de medicijnen enkele dagen (meestal 5) voor de laparoscopie.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen


Nadat u onder anesthesie bent, desinfecteert de chirurg uw buik en dekt deze af met steriele doeken. De chirurg maakt een snede van 10 – 15 mm, meestal boven of onder de navel. Daarna vult hij uw buikholte met gas en bekijkt deze met de laparoscoop. Soms is het nodig om nog 1 of 2 extra sneetjes ( 5 - 10 mm) te maken voor het inbrengen van chirurgische instrumenten. Eventueel neemt de chirurg ook stukjes weefsel (biopten) af voor microscopisch onderzoek. Als de chirurg klaar is, verwijdert hij het gas, hecht de wondjes en plakt deze af met een pleister.

Verklevingen


Heeft u eerder een buikoperatie gehad, dan kunt u verklevingen hebben. Het kan dan nodig zijn om een grotere verticale snee rondom de navel te maken om de buikholte goed te kunnen bekijken.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Eten en drinken

Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken.

Pijnmedicatie
Soms ontstaan er tijdens of na de laparoscopie pijnklachten. U kunt hiervoor pijnstillers krijgen. U kunt bijvoorbeeld schouderpijn krijgen aan de rechterkant door prikkeling van het middenrif door het gas dat achterblijft na het onderzoek. Dit gas verdwijnt vanzelf en de klachten verdwijnen meestal binnen 1 - 2 dagen.  

Naar huis


Laparoscopie vindt meestal plaats in dagbehandeling. U kunt in de loop van de middag of avond weer naar huis.

Leefregels


Pijn


Mocht u thuis nog pijnklachten hebben, neemt u dan een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol).

Bijwerkingen en complicaties


Complicaties zijn zeldzaam. De complicaties die na een laparoscopie kunnen voorkomen zijn meestal het gevolg van de laparoscopie zelf of het nemen van een biopsie.

Tijdens het onderzoek


Na het onderzoek


De uitslag


Na het onderzoek bespreekt de chirurg in de kliniek de uitslag met u.

Contact


Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact op met uw behandelend arts of één van de verpleegkundig specialisten als u ernstige of blijvende (pijn)klachten heeft. Verpleegkundig specialisten:
Mevrouw I. Stip:06 811 773 29
Mevrouw M. Diepeveen 06 416 716 47

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: https://www.youtu.be/watch?v=4GVqbuyUSnA.Foldernummer: 0000495-09_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien