Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Hematologie (oncologisch)


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kunstzinnige therapie en muziektherapie

Kunstzinnige therapie en muziektherapie


Erasmus MC Kanker Instituut biedt patiënten de mogelijkheid twee non-verbale therapievormen te volgen: kunstzinnige therapie en muziektherapie.Kunstzinnige therapie


Kunst geeft niet het zichtbare weer, kunst maakt zichtbaar (Paul Klee)


De kracht van een beeld
Kunstzinnige therapie gaat uit van de kracht van het beeld. Kleur en vorm spelen daarbij een belangrijke rol. Beelden kunnen aanspreken en het gevoel raken, ze kunnen afstoten of emoties oproepen. Dit is voor ieder mens verschillend. Kunstzinnige therapie kan ondersteuning bieden. Vooral wanneer lichaam, ziel en geest uit balans zijn geraakt door de psychische en fysieke belasting die ziek zijn met zich meebrengt. Een groot voordeel van kunstzinnige therapie is dat er niet altijd een gesprek nodig is.

Het uitgangspunt is uw hulpvraag

Bij kunstzinnige therapie vormt een hulpvraag of thema het uitgangspunt.
Mogelijke thema’s kunnen zijn:
Omdat het gaat om het proces en het ervaren van kleur, vorm en beelden, is het niet belangrijk of u goed kunt tekenen, schilderen of boetseren. Het is wel belangrijk dat u ervoor openstaat.

Technieken en materialen
We gebruiken drie technieken: tekenen, schilderen en boetseren. Een combinatie is ook mogelijk, evenals het maken van collages.

De materialen zijn divers:
Samen met de kunstzinnig therapeute bekijkt u welk materiaal en welke techniek het beste bij u en uw hulpvraag passen.

Hoe werkt het?
Als u heeft aangegeven dat u interesse heeft in kunstzinnige therapie, komt de kunstzinnig therapeute bij u langs voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we wat de hulpvraag is, welke wensen u heeft en wat de mogelijkheden zijn. De hulpvraag en doelstelling kunnen per keer verschillen, afhankelijk van uw vitaliteit en uw gemoedstoestand op dat moment. Soms werkt u zelfstandig aan een opdracht, soms werkt u samen met de therapeute. U kunt ook samen met uw familie of kamergenoten aan een werkstuk werken. Het is ook mogelijk dat de kunstzinnig therapeute schildert wat u wenst, of dat u samen met de therapeute naar kunstafbeeldingen kijkt of dat de therapeute voor u een verhaal of gedicht voorleest. Deze werkvormen kunnen vooral geschikt zijn als uw vitaliteit te laag is om (zelfstandig) kunstzinnig te werken.

De plek
Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en mogelijkheden kunt u kunstzinnige therapie volgen in uw kamer, in de familiekamer of in een van de lounges op de afdeling.

Muziektherapie


Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek (H.C. Andersen)


Ervaringsgerichte therapie

Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm, waarbij melodie, harmonie, maat en ritme een belangrijke rol spelen.

Tijdens het maken van muziek (wereldmuziek, klassieke muziek of popmuziek) gebruiken we verschillende instrumenten
Ervaring niet nodig
Voor muziektherapie is muzikale ervaring niet noodzakelijk, een hulpvraag of wens vormt het uitgangspunt. Muziek kan bijvoorbeeld afleiding en ontspanning bieden, helpen (innerlijk) in beweging te komen en ondersteuning bieden bij rouw en ziekte.

Wat kunt u verwachten?
De plek
De therapie vindt plaats in uw kamer, in de familiekamer of in een van de lounges op de afdeling.

Contact


Wilt u gebruikmaken van de muziektherapie of kunstzinnige therapie? Er zijn geen kosten aan verbonden. Laat het weten aan de verpleegkundige of neem zelf contact op met PATIO, 010 704 12 02.

U kunt ook een mail sturen:

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
.

Foldernummer: 0000235-06_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien