Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kruisbandreconstructie (voorste)

Kruisbandreconstructie (voorste)


Middenin het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Als u 'door uw knie gaat' kan de kruisband scheuren of zelfs afscheuren. Dan is een operatie nodig om de kruisband te herstellen of te vervangen. We noemen dat een 'reconstructie van de voorste kruisband'.

De knie


De knie is een scharniergewricht dat bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Aan de binnen- en buitenkant van de knie zit een meniscus: een soort stootkussen.

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Aan de voorzijde ligt de knieschijf.

De voorste kruisband kan scheuren door een plotselinge draai, door uitglijden, tijdens het sporten of bij een ongeval. U 'gaat door uw knie'. Vaak is tegelijk een knappend geluid te horen. Meestal wordt de knie daarna dik.

Voorbereiding


Huren of kopen van krukken


Na de operatie heeft u tijdelijk elleboogkrukken nodig. U kunt hiervoor terecht bij de Zorgwinkel van het Erasmus MC naast de hoofdingang
(Zimmermanweg 3). Op de website van Cruc Hulpmiddelenservice kunt u 24 uur per dag terecht voor het bestellen van producten. Voor 16.00 uur besteld is de volgende dag gratis thuis bezorgd. We hebben op onze website www.erasmusmc.nl/patientenfolders aparte informatie over het lopen met krukken: 'Lopen met elleboogkrukken'.

Over de operatie


Wat we gaan doen


Als de voorste kruisband is afgescheurd, vervangen we de kruisband. Dat doen we op een van de twee volgende manieren:

  1. We herstellen de voorste kruisband met behulp van een deel van de knieschijfpees.
  2. We passen de hamstringtechniek toe, waarbij we de pezen van de buigspieren van de bovenbenen gebruiken.

De dag van operatie


Voor de operatie


U mag geen
Voorbereiding:

Wat we gaan doen


Bij de eerste operatietechniek (het herstel van de voorste kruisband met behulp van een deel van de knieschijfpees) gebruikt de orthopedisch chirurg het middelste deel van de pees van de knieschijf. Aan beide kanten hiervan zit een stukje bot. Deze nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband geplaatst. We controleren de operatie met een kijkoperatie.

Bij de tweede operatietechniek maken we een nieuwe kruisband van twee pezen van de hamstrings: de semitendinosuspees en de gracilispees. De orthopedisch chirurg zet de nieuwe kruisband vast met twee schroeven. Hiervoor kan hij verschillende methoden gebruiken. De operatie duurt 2 tot 3 uur.

Na de operatie


U wordt wakker op de uitslaapkamer. We houden hier uw lichamelijke toestand goed in de gaten. Regelmatig controleren we uw bloeddruk, polsslag en ademhaling. Na een paar uur, als u goed bijgekomen bent, gaat u terug naar uw kamer. De verpleegkundige belt dan uw contactpersoon.

De verpleegkundige controleert regelmatig uw infuus, de drain en het wondverband.

De dag(en) na de operatieNaar huis


Waarschijnlijk mag u op de 1e dag na de operatie, tussen 10.00 en 11 uur of tussen 18.00 en 19.00 uur met ontslag.
U gaat met ontslag als:

De verpleging geeft u de ontslagpapieren, recepten en de nodige uitleg. Ook krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Regieverpleegkundige


De regieverpleegkundige probeert binnen 2 weken na uw ontslag contact met u op te nemen. Vragen kunt u tijdens dit telefoongesprek stellen. Het is handig om eventuele vragen alvast op te schrijven en klaar te leggen, zodat u niets vergeet.

Fysiotherapie


Eenmaal thuis heeft u nog fysiotherapie nodig. Hiervoor krijgt u een aanvraag en overdracht mee. U maakt zelf een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Thuis


Een kruisbandreconstructie is geen kleinigheid. De eerste week thuis moet u zoveel mogelijk rust houden. De kruisband moet de tijd krijgen om goed vast te groeien in de knie.

De eerste 6 weken
De eerste 6 weken gebruikt u bij het lopen altijd twee krukken. Bij de Zorgwinkel van het Erasmus MC kunt u terecht voor het huren of kopen van krukken. U mag elke dag alleen kleine stukjes lopen en uw oefeningen doen. De fysiotherapeut helpt u hierbij en geeft aan wanneer en hoe u de knie meer mag belasten.

Na 6 weken
Na ongeveer 6 weken leert u lopen zonder krukken. Samen met de fysiotherapeut oefent u om het geopereerde been weer goed te gebruiken. U kunt nu de knie steeds beter bewegen, ook krijg u meer kracht en wordt de coördinatie van uw spieren beter.

De fysiotherapeut houdt nauwkeurig in de gaten hoeveel u uw knie kunt belasten. Hij let hierbij vooral op pijn, zwelling, warmte en hoever u de knie kunt buigen en strekken. Als u de knie zwaarder kunt belasten, gaat u intensiever trainen. Het trainingsprogramma bestaat dan uit fietsen, roeien, steppen, lopen en specifieke kracht- en stabiliteitsoefeningen. U kunt dan ook weer beginnen met fietsen en autorijden.

Na 6 maanden
Tussen maand 6 en maand 9 leert u uw knie zwaarder te belasten met (sport-)specifieke trainingen. Ook traint u moeilijkere bewegingen met tempowisselingen en richtingsveranderingen. In overleg met uw behandelend arts en de fysiotherapeut bepaalt u wanneer het verstandig is weer te gaan sporten.

Weer aan het werk


Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het soort werk dat u doet en of u uw knie tijdens uw werk moet belasten. Overleg vooraf altijd eerst met uw behandelend arts.

Bijwerkingen en complicaties


Ondanks alle zorg die wordt besteed aan de operatie, is er soms sprake van complicaties:

Wanneer contact opnemen?


U neemt contact op met uw huisarts of de verpleegafdeling wanneer

Klachten


Wij hopen dat u, voor zover uw omstandigheden het toelaten, een prettig verblijf heeft in het Erasmus MC. Als u toch niet tevreden bent over uw verzorging of medische behandeling, bespreek dit dan met de verpleegkundige of de dienstdoende arts. Bent u niet tevreden met het resultaat of ziet u er tegenop om uw probleem rechtstreeks te bespreken met de betrokkene of leidinggevende, dan kunt u dit doorgeven bij de receptie van het ziekenhuis. Als u dat wilt, schakelt de medewerker de klachtenfunctionaris in.

Vragen


Tijdens uw opname en tijdens het controlebezoek kunt u vragen stellen aan de uw behandelend arts of de verpleegkundige. Zij helpen en adviseren u graag.

Contact


Kliniek orthopedie:
(010) 703 32 46

Polikliniek orthopedie:
(010) 704 01 36 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Zorgwinkel Erasmus MC
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen van hulpmiddelen en het huren of kopen van o.a. krukken en handige hulpmiddelen voor dagelijks gebruik. Voor meer informatie (010) 704 11 76 of kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.Foldernummer: 6182528-01_18
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien