Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neurologie


Koortsstuipen

Koortsstuipen


Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Dit is een epileptische aanval bij koorts. Voor de meeste mensen is dit een angstige ervaring. Wij kunnen ons voorstellen dat u geschrokken bent. Wij geven u met deze informatie graag antwoord op de meest gestelde vragen over koortsstuipen en koorts.

Wat is een koortsstuip?


Een stuip (andere namen zijn: epileptische aanval of convulsie) is een plotselinge stoornis in de (elektrische) functie van de hersenen. Bij jonge kinderen kan een stuip optreden bij een ziekte met koorts, dat is een koortsstuip. Eén op de 20 kinderen krijgt ooit een koortsstuip, ze zijn dus zeker niet zeldzaam. De aanvallen komen voor bij jonge kinderen tussen 3 maanden en 5 jaar oud.

Een koortsstuip is geen epilepsie


Een koortsstuip is wel een epileptische aanval, maar wanneer deze bij koorts optreedt noemen we het geen epilepsie. Er is alleen sprake van epilepsie wanneer uw kind herhaald epileptische aanvallen heeft zonder dat hij koorts heeft. U hoeft ook niet bang te zijn dat uw kind meer kans heeft om epilepsie te krijgen na een koortsstuip. Als een kind een koortsstuip heeft gehad en er komt epilepsie voor in de familie, dan is de kans op het ontstaan van epilepsie op latere leeftijd iets groter.

Symptomen en gevolgenDe meeste kinderen worden snel (binnen 5 minuten) wakker uit de bewusteloosheid. De aanval is over als het schudden is gestopt. Tijdens de stuip voelt het kind geen pijn. Na het ontwaken maakt het een uitgeputte indruk, soms heeft het hoofdpijn en meestal valt het snel in een diepe slaap.

Geen schadelijke gevolgen
Hoewel het zien van een koortsstuip natuurlijk een vervelende ervaring blijft, weet u nu dat u zich niet ongerust hoeft te maken. Natuurlijk is het belangrijk dat aanvallen niet lang duren. Om die reden adviseren wij om bij een aanval die 5 minuten of langer duurt medicatie (Stesolid) te geven om de aanval te stoppen. Het is gebruikelijk dat de huisarts of specialist voor alle zekerheid Stesolid voorschrijft na de eerste aanval.

Kan een koortsstuip zich herhalen?


Een koortsstuip kan zich herhalen, maar dat is bij ieder kind verschillend. Bij ongeveer 3 van de 10 kinderen gebeurt dit een keer. Bij 1 van de 10 kinderen komt een koortsstuip (veel) vaker terug en bij een enkel kind ook wanneer hij 6 jaar of ouder is.

Wat moet u doen bij een koortsstuip?


Het kan dus gebeuren dat uw kind in een nieuwe koortsperiode weer een koortsstuip krijgt. Hieronder leest u wat u dan het beste kunt doen.

Wat kunt u doen bij koorts?


Jonge kinderen hebben snel een verhoogde temperatuur, dat hoort bij de levensfase. Ook zijn ze regelmatig verkouden of hebben ze last van een keel- of oorontsteking. De hiermee gepaard gaande koortsperiodes zijn nauwelijks te voorkomen.

Paracetamol
Paracetamol kan niet voorkomen dat uw kind een koortsstuip krijgt, maar geeft wel verlichting als uw kind ziek is. Als u paracetamol geeft, doet u dit dan consequent 3 of 4 keer per dag, tot de koortsperiode voorbij is. Doet u dit niet, dan kan dit juist koortsstuipen uitlokken door de steeds wisselende lichaamstemperatuur van uw kind. U kunt er ook voor kiezen helemaal geen paracetamol te geven.

In het kortNog vragen?


Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met de behandelend arts.

Meer informatie vindt u ook op www.kinderneurologie.eu.

Contact


Spoedeisende hulp, (010) 704 01 45 - 24/7 bereikbaar bij noodsituaties
Bijvoorbeeld als u de huisarts niet snel genoeg kunt bereiken of als u direct behoefte heeft aan meer informatie of overleg met het ziekenhuis.


Foldernummer: 5764088-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien