Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Knieprothese totaal

Knieprothese totaal


Versleten of beschadigd kraakbeen in de knie zorgt vaak voor pijn bij (trap)lopen en lang staan. Ook het strekken en buigen van de knie wordt moeilijk. Als het kraakbeen niet kan worden vervangen door nieuw kraakbeen, kan het gewricht compleet worden vervangen door een prothese. Alle informatie over een totale knieprothese hebben we voor u op een rij gezet.

De knie


De knie is een scharniergewricht dat bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de knie zit een meniscus: een soort half maanvormig stootkussen.

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband, deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Aan de voorzijde ligt de knieschijf.

Een versleten kniegewricht


Het kraakbeen kan na verloop van tijd slijtage gaan vertonen. Dit noemen we artrose. Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid van het gewricht.

De irritatie door het bewegen zorgt voor meer gewrichtsvocht waardoor de knie kan opzwellen.

Slijtage van het kniegewricht kant verschillende oorzaken hebben, zoals kraakbeen- en stofwisselingsziekten en kraakbeenbeschadiging na een botbreuk. Ook wanneer de meniscus is verwijderd, is de kans op slijtage groter. Reumapatiënten hebben ook vaak knieproblemen doordat de ziekte hun kraakbeen aantast. In de meeste gevallen is de oorzaak van een versleten knie niet duidelijk.

Als een kniegewricht ernstig versleten of beschadigd is, treedt meestal pijn op bij het (trap)lopen en lang staan. Ook startpijn komt voor. Langzamerhand ontstaat er een bewegingsbeperking, waardoor strekken en buigen van de knie moeilijk wordt.

Wat is een knieprothese


Het aangetaste kraakbeen kan niet worden vervangen door nieuw kraakbeen. Wel kan het gewricht - in zijn geheel of een gedeelte ervan -worden vervangen door een prothese.

Er zijn twee typen operaties:

Voorbereiding


De avond voor de operatie begint u met het injecteren van Fraxiparine. Dit is een medicijn om de kans op trombose zo klein mogelijk te houden. De verpleegkundige heeft u hiervoor al instructies gegeven tijdens het preoperatieve spreekuur. De Fraxiparine blijft u gebruiken tot 6 weken na de operatie.

Vanaf 24.00 uur moet u nuchter blijven. Dat betekent dat u niet meer mag eten, drinken en roken.

De dag van de operatie


Voor de operatie


U mag geen crèmes, make-up of nagellak meer opdoen. Sieraden en horloges moet u afdoen. Ook mag u geen contactlenzen of gebitsprothese dragen. U krijgt een operatiejas aan en een operatiemuts op. Als de anesthesioloog dat heeft voorgeschreven, krijgt u een tablet als voorbereiding op de operatie. Hierna mag u uw bed niet meer uit. U wordt met uw bed naar de wachtruimte van de operatieafdeling gebracht. Op de operatie-afdeling krijgt u eerst een infuus. Daarna geeft de anesthesioloog u de verdoving en wordt u in de operatiekamer op de operatietafel gelegd.

Wat we gaan doen


In het kort komt het erop neer dat de orthopedisch chirurg aangetaste gewrichtsvlakken verwijdert. Met speciale instrumenten maakt hij het bot passend voor de vorm van de prothese. Daarna plaatst hij de prothese. Een kunststof schijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan scharnieren.

In het operatiegebied wordt een slangetje achtergelaten (de drain) waardoor het wondvocht kan aflopen naar een fles. Na het sluiten van de wond krijgt u een dik drukverband om uw knie om zwelling te voorkomen. De operatie duurt in totaal ongeveer 2 tot 3 uur.

Na de operatie


Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Hier wordt uw lichamelijke toestand goed in de gaten gehouden. Uw bloeddruk, polsslag en ademhaling worden regelmatig gecontroleerd. Na ongeveer 2 uur, als u goed bent bijgekomen, gaat u terug naar uw kamer. Sommige patiënten worden 1 nacht opgenomen op de PACU-afdeling (Post Anesthesia Care Unit), waar de anesthesisoloog u goed in de gaten kan houden.
Als u terug bent op de kamer belt de verpleegkundige uw contactpersoon.

Dag 1 na de operatie


Vandaag begint u met revalideren. De verpleging helpt u met wassen en het aantrekken van makkelijk zittende kleding.

Dag 2 na de operatie


De verpleegkundige helpt u uit bed, brengt u naar de wastafel en helpt u met wassen. U trekt makkelijk zittende kleding aan.

Dag 3 na de operatie


Dag 4 na de operatie


Als de fysiotherapeut het nodig vindt, krijgt u nogmaals looptraining. Nadat de fysiotherapeut bij u is langs geweest, gaat u rond 9.30 / 10.00 uur naar.

Van het verplegend personeel krijgt u de ontslagpapieren, recepten en de nodige uitleg. Ook krijgt u een afspraak mee voor controle door de orthopedisch chirurg op de polikliniek, ongeveer 6 weken na de operatie.

Eenmaal thuis heeft u nog fysiotherapie nodig. U krijgt hiervoor een aanvraag en een overdracht mee voor de fysiotherapeut bij u in de buurt. U maakt zelf een afspraak bij deze fysiotherapeut.

Het ontslag en de periode daarna


De verpleegkundige bespreekt met uw arts wanneer u met ontslag gaat. Als de wond er netjes uitziet, u geen koorts heeft, de fysiotherapeut akkoord gaat en er eventuele hulp geregeld is, mag u met ontslag.

Oefenprogramma totale knieprothese


1. Voeten bewegen
(ten minste ieder uur 10 keer)
2. Bovenbeenspieren aanspannen
(ieder uur 10 keer 10 seconden)
Beweeg de voeten op en neer.
Het been blijft gestrekt liggen en
beweegt niet meer.
Leg uw been gestrekt neer, span
daarbij de bovenbeenspieren
aan door de knieholte naar
beneden te drukken.


3. Knie buigen in zit
(4 x per dag 15 minuten)
4. Been gestrekt neerleggen
(4 x per dag 5 minuten, afhankelijk
van de pijn)
Schuif de voet van het geopereerde been
zo ver mogelijk naar achter onder de stoel.
Duw het been verder naar achter met het
niet-geopereerde been.
Leg het geopereerde been een kwartier
gestrekt neer met de voet en de tenen
naar boven gericht. Eventueel met een
opgerolde handdoek onder het onderbeen.

Leefregels en adviezen voor de eerste 3 maanden na de operatie


De eerste drie maanden mag u niet:
Het is belangrijk dat u uw lichamelijke grenzen kent en herkent. U gaat te ver als u vermoeid raakt, de pijn in uw knie erger wordt en uw gehele been opzwelt.

Belangrijk om te weten!


Ondanks alle zorg die we aan de operatie besteden, kunnen er soms complicaties optreden, zoals:

Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met uw huisarts of de verpleegkundige wanneer:
Vragen kunt u altijd stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Zij helpen en adviseren u graag.

Klachten


Voor zover uw omstandigheden het toelaten, hopen wij dat u een prettig verblijf heeft in het Erasmus MC. Mocht u niet tevreden zijn over uw verzorging of medische behandeling, aarzel dan niet om dit te bespreken met de verpleegkundige of de dienstdoende arts. Bent u niet tevreden met het resultaat of ziet u er tegenop om rechtstreeks de betrokkene of leidinggevende van de afdeling te benaderen, dan kunt u dit doorgeven bij de receptie van het ziekenhuis. Als u wilt, kan een medewerker de klachtenfunctionaris inschakelen.

Contact


Kliniek orthopedie:
(010) 703 32 46
Polikliniek orthopedie:
(010) 704 01 36 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)


Foldernummer: 5926822-01_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien