Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Het geven van een klysma

Het geven van een klysma


Bij een klysma (klyx) krijgt uw kind via de anus een vloeistof in de endeldarm en de dikke darm ingebracht. De vloeistof zorgt ervoor dat uw kind snel ontlasting produceert. Dit kan nodig zijn als uw kind problemen heeft met de ontlasting of een onderzoek krijgt waarvoor de dikke darm zo veel mogelijk vrij van ontlasting moet zijn.

Voorbereiding


De arts of verpleegkundig consulent wond-, incontinent en stomazorg (WIS) heeft u in het ziekenhuis laten zien hoe u een klysma moet geven. Hieronder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.

Voorbereiden en begeleiden van uw kind
Het is belangrijk dat u (als dat mogelijk is) aan uw kind uitlegt waarom u het klysma geeft en hoe u dat gaat doen. Bij kleine kinderen ontstaat vaak weerstand, omdat zij niet begrijpen waarom u dit doet. Het geven van een klysma wordt weleens als een straf ervaren. Daarom is het belangrijk dat u uw kind opvangt na het geven van een klysma, door samen iets leuks te doen. Geef uw kind de kans om af te reageren. Tip: probeer bij jonge kinderen de klysma op een andere plek te geven dan waar u uw kind verschoont. Zo blijft het voor uw kind duidelijk wanneer hij een schone luier krijgt en wanneer een klyx.

Kies een vast tijdstip
Kies in overleg met de verpleegkundige of met de dokter een vast tijdstip voor het geven van het klysma. Kies niet een tijdstip vlak voor of na een voeding (dit in verband met eventuele krampen) en ook niet vlak voor het slapen gaan. Het is de bedoeling dat uw kind nog even in beweging is na het geven van het klysma, zodat de darm zich goed kan legen.

Het geven van een klysma


Een klyx is een kant-en-klare vloeistof in een plastic flacon, aan deze flacon zit een inbrengtube. De tube wordt via de anus ingebracht, door de flacon leeg te knijpen komt de vloeistof via de tube in de darmen.

Na het inbrengen van de vloeistof komt er bij uw kind na ± 15 minuten aandrang om ontlasting te gaan produceren. Wanneer uw kind zindelijk is (voor ontlasting), kunt u met uw kind afspreken dat hij naar het toilet mag gaan als de aandrang te sterk wordt. Is uw kind nog niet zindelijk, dan moet u proberen om na het inbrengen van het klysma de billen 5 minuten tegen elkaar te houden. Zo loopt de vloeistof niet meteen uit de anus. Daarna kan uw kind met de luier rondlopen of gaan spelen. Na ± 15 minuten volgt de ontlasting.

Wanneer de vloeistof tijdens het inbrengen gemakkelijk uit de anus loopt of wanneer er veel ontlasting hoog in de dikke darm zit, kunt u het volgende doen:

Wat heeft u nodig?


Stap voor stapEventuele problemenHeeft u nog vragen?


Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent WIS. Suggesties en opmerkingen zijn altijd welkom.

Contact


Verpleegkundig consulent WIS (010) 703 61 17
E-mail: wiskids@erasmusmc.nl

Buiten kantooruren en bij spoed kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.


Foldernummer: 6150749-11_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien