Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Kliniek verloskunde

U bent opgenomen in de kliniek Verloskunde in het Erasmus MC Sophia. Met deze informatie maken wij u graag wegwijs in onze kliniek. Wij doen ons uiterste best uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u vragen of opmerkingen over uw behandeling of verzorging, dan kunt u uiteraard terecht bij de verpleegkundige of uw arts.

Download PDF

Kliniek verloskunde

De kliniek verloskunde vindt u op de 4e etage van het Erasmus MC Sophia. Binnen de kliniek bevinden de zwangeren- en de kraamafdeling zich in gebouwdeel SK. In gebouwdeel SP zijn de Acute Zorg, de verloskamers en de Obstretic Critical Care Unit (OCCU). Op de andere etages zijn de verschillende kinderafdelingen.


Uw verblijf in de kliniek


Uw kamer

We beschikken over eenpersoonskamers en meerpersoonskamers. Welke kamer u krijgt hangt af van de gezondheidstoestand van u en/of uw pasgeborene. Zo zijn er op de kraamafdeling ook Medium Care (MC) bedden beschikbaar voor pasgeborenen die extra bedden nodig hebben.

Dagindeling

Globaal ziet een dag er als volgt uit:

06.00 uur indien nodig controles/medicatie
07.30 uurontbijt
08.30 uurwassen/douchen en bed verschonen, zo nodig een CTG (cardiotocogram)
10.00 uurkoffie- en theeronde
09.00-11.00 uurartsenvisite
11.45 uurbroodmaaltijd
12.00 uurcontroles
12.00-14.00 uurrustuur
14.45 uurkoffie- en theeronde
17.00-18.00 uurwarme maaltijd
18.00 uurindien nodig controles/medicatie
19.00 uurkoffie- en theeronde
21.00 uurcontroles en eventueel opfrissen


Maaltijden

Wilt u ervoor zorgen dat u op tijd op uw kamer bent voor de warme maaltijd (tussen 17.00 - 18.00 uur). Het is niet mogelijk de warme maaltijd na 18.00 uur nog te serveren of opnieuw op te warmen. Een broodmaaltijd is dan nog wel mogelijk.

Bezoektijden


  • Partners zijn welkom tussen 08.00 - 22.00 uur.
  • Overig bezoek tussen 11.00 - 21.00 uur.
  • U mag maximaal twee personen tegelijk op uw kamer uitnodigen. Afwisselen is mogelijk.
  • Wilt u dat uw partner blijft slapen? Vraag dat dan altijd aan de verpleging. Zij beslissen of dit mogelijk is.
Bezoekerstoiletten
Uit hygiënisch oogpunt vragen we bezoekers geen gebruik te maken van het toilet op de patiëntenkamer maar gebruik te maken van de bezoekerstoiletten. Bezoekerstoiletten vindt u buiten de klapdeuren in de halletjes.

Gebruik mobiele telefoon

Op de meeste plaatsen in het Erasmus MC is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan. Op plaatsen waar mobiel telefoneren niet is toegestaan (bijvoorbeeld op de intensive care) ziet u een verbodsbord. Wilt u zich aan het volgende houden:

  • Zet uw telefoon bij voorkeur op stil- of trilstand.
  • Praat niet te hard.
  • Zoek een plek op waar u zo min mogelijk mensen stoort.
  • Zet uw telefoon uit in verbodsgebieden.

Waardevolle spullen

Het Erasmus MC Sophia is een openbaar gebouw. Iedereen kan vrij in- en uitlopen. Wij raden u dan ook aan om waardevolle spullen direct mee naar huis te laten nemen. U kunt uw nachtkastje met een code op slot doen, vergeet deze eigen verzonnen code niet. Wij zijn niet aansprakelijk voor diefstal/verlies van uw eigendommen.

Rookvrij Erasmus MC

In en rondom het ziekenhuis is roken niet toegestaan.

Behandeling en verzorging

Wat kunt u van ons verwachten?


De kliniek Verloskunde heeft de volgende doelstellingen:

  • De verzorging, ondersteuning en algemene en emotionele begeleiding van u als patiënt en uw pasgeborene.
  • De controle en registratie van de lichamelijke functies en kenmerken tijdens de zwangerschap en na de bevalling.
  • Het geven van een gerichte behandeling en verzorging bij complicaties ontstaan voor, tijdens en/of na de bevalling.
  • Voorlichting geven over de bevalling/keizersnede.
  • Voorlichting geven over borstvoeding.

Artsenvisite

Elke dag lopen arts-assistenten en/of klinisch verloskundigen visite, samen met een verpleegkundige die voor u zorgt. U kunt dan uw vragen stellen. Schrijf de vragen zo nodig op, zodat u ze niet vergeet. De arts-assistent of klinisch verloskundige zal hierbij altijd contact houden met een gynaecoloog om, indien nodig, te overleggen


Met wie heeft u te maken?

Klinisch verloskundige en arts-assistent (in opleiding tot gynaecoloog)
De klinisch verloskundige en de arts-assistent zijn samen met de gynaecoloog verantwoordelijk voor uw medische zorg.

Co-assistenten
De co-assistenten zijn artsen in opleiding. Samen met de klinisch verloskundige en gynaecologen werken zij mee aan uw medische zorg.

Lactatiekundige
De lactatiekundige is gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding en bepaalt hiervoor het beleid in het ziekenhuis. In bijzondere situaties kunnen wij haar om advies vragen.

Kinderarts
De kinderarts is verantwoordelijk voor de zorg aan pasgeborenen op de kinderafdeling. Mocht het nodig zijn dan betrekken wij de kinderarts bij de zorg voor uw pasgeborene. Dit kan vanaf de verloskamers zijn of vanaf de kraamafdeling.

Team van verpleegkundigen en verzorgenden
  • Gespecialiseerd verpleegkundigen hebben een specialistische vervolgopleiding gedaan op het gebied van verloskunde en zijn gespecialiseerd in het verplegen van (zieke) vrouwen en hun pasgeborenen zowel voor, tijdens en na de bevalling.
  • Gediplomeerd verpleegkundigen volgen over het algemeen de opleiding tot gespecialiseerd obstetrie (verloskunde) verpleegkundige.
  • Kraamverzorgenden geven zorg aan kraamvrouwen en hun pasgeborene.
  • MBO en HBO studenten zijn in opleiding tot verpleegkundige.
  • De voedingsassistenten delen iedere dag de maaltijden rond. Zij verzorgen ook de koffie- en theerondes.
  • Medisch studenten werken samen met verpleegkundigen en kraamverzorgenden mee aan de zorg die u krijgt.

Managers
In de kliniek verloskunde zijn drie managers werkzaam. Zij zijn verantwoordelijk voor de totale verpleegkundige zorg. Bij problemen kan de manager bij u langskomen voor een gesprek.

Geestelijk verzorger
U bent opgenomen in het ziekenhuis. Dit roept vaak vragen en emoties op. Een vertrouwelijk gesprek kan daarbij een steun zijn. U kunt daarvoor een beroep doen op de geestelijk verzorgers van het Erasmus MC. U kunt zelf één van de geestelijk verzorgers bellen of u kunt via uw verpleegkundige een afspraak maken. Natuurlijk is het ook mogelijk uw eigen dominee, pastoor of andere geestelijke verzorger te vragen u te bezoeken.

Medisch maatschappelijk werk
Ziekte of een ziekenhuisopname brengen veranderingen met zich mee voor u, uw gezin en uw omgeving. Dat kan vragen oproepen over hele praktische zaken, maar ook invloed hebben op uw gevoelens en op uw verhouding tot anderen. Een maatschappelijk werker kan u ondersteunen om weer houvast te vinden en naar oplossingen te zoeken. U bepaalt zelf of u deze hulp wenst. U kunt zelf contact opnemen met een maatschappelijk werker in het ziekenhuis. Hij of zij is telefonisch te bereiken via psychosociale zorg. Het telefoonnummer is:
(010) 703 46 16, bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur.

Psychiatrisch verpleegkundige
Wanneer u door hormonale of andere oorzaken emotioneel uit balans raakt, kan de behandelend arts besluiten een consult van de psychiatrisch verpleegkundige aan te vragen. Soms is het noodzakelijk ook een psychiater te raadplegen.


Voorzieningen


Huiskamers
U kunt met ander patiënten of met familie naar de huiskamers. Deze bevinden zich naast de afdelingskeukens. Er liggen tijdschriften en er is een klein speelhoekje voor kinderen. Daarnaast is er een magnetron voor het opwarmen van maaltijden en een koelkast om eten en drinken in te bewaren. U kunt ook deelnemen aan knutselochtenden die vrijwilligers begeleiden.

Televisie, radio en tablet
U kunt kosteloos gebruik maken van de televisie, radio en tablet. Bij elk bed is een koptelefoon en afstandsbediening voor de televisie aanwezig. De koptelefoon is verkrijgbaar via de verpleging. Met de tablet kunt u gebruik maken van het internet. Op ‘Mijn Erasmus MC’ kunt u folders inzien die uw zorgverlener heeft toegewezen. De tablet werkt alleen binnen de muren van het ziekenhuis en vernietigt zichzelf buiten het ziekenhuis. De tablet is dan voorgoed onbruikbaar.

WiFi
In het Erasmus MC heeft u gratis toegang tot internet via een draadloos netwerk. Dit WiFi-netwerk heeft de naam 'Hotspot' en is aanwezig op alle etages van de kliniek, bijna alle openbare ruimten en de meeste poliklinieken. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst. Verbind hiervoor uw telefoon, tablet of laptop met het netwerk ‘Hotspot’, open een webbrowser en ga naar een willekeurige website. U krijgt dan een pagina waarop u akkoord moet gaan met enkele gedragsregels en voorwaarden. Daarna wordt de verbinding opengezet.

Post
Wanneer u post wilt ontvangen, dan kunt u deze als volgt laten adresseren:

Uw voorletter en achternaam
Kliniek verloskunde + kamernummer
Erasmus MC Sophia
Postbus 2060
3000 CB Rotterdam

Tolk

Bij taalproblemen kan het nuttig zijn een tolk in te schakelen. Dit kan op aanvraag van een arts of verpleegkundige. U kunt ook zelf om een tolk vragen via de arts of verpleegkundige.

Als u niet goed hoort, is communicatie met een arts of verpleegkundige soms lastig. Als u een tolk wilt inzetten kunt u dit gemakkelijk regelen via Tolknet (www.tolknet.nl). Ook voor medische spoedsituaties kunt u 24/7 een tolk regelen via Tolknet.

Koffie-automaat
U kunt bij de koffie-automaten gratis koffie, thee en chocolademelk pakken.

Horeca
Aan het Plein en in de Passage vindt u diverse horecagelegenheden en winkels (onder andere AH ‘to go’, bloemenkiosk Greenz, boekhandel AKO, drogisterij Etos). Voor actuele openingstijden verwijzen wij u graag www.erasmusmc.nl.

Poliklinische apotheek
De poliklinische apotheek bevindt zich in de Passage en aan de Zimmermanweg. Iedereen met een recept voor medicatie kan hier terecht. Naast medicatie beschikt de apotheek over een assortiment zelfzorgmiddelen zoals pijnstillers, pleisters, zalven en middelen tegen allergie. Geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur.

Zorgwinkels en kapper
Aan de Zimmermanweg:
  • Kapper. Open van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur. Telefoon: (010) 703 38 55. De kapper beschikt ook over een haarwerkstudio met gecertificeerde haarwerkers.
  • Zorgwinkel Erasmus MC. Open maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur. Telefoon: (010) 704 11 76. Deze winkel heeft een breed assortiment hulpmiddelen. U kunt hier bijvoorbeeld een kolfapparaat huren of kopen. Voor meer informatie kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl
Stiltecentrum
Op de 1e etage (gang 1 zuid, kamer Sk 1250) vindt u een stiltecentrum waar u even tot rust kunt komen, kunt mediteren, bidden of een kaarsje kunt branden. Er is ook een naar het oosten gerichte gebedsruimte aanwezig.

Ronald McDonald Huis en speeldek
Het Ronald McDonald Huis biedt onderdak aan ouders/verzorgers en aan broertjes en zusjes van kinderen die behandeld worden in het Erasmus MC Sophia. Kijkt u ook eens op www.kinderfonds.nl.

Het speeldek is een dagopvang voor broertjes en/of zusjes van 0 tot en met 10 jaar. Voor informatie en reserveren: (010) 310 81 20. Het Speeldek is gratis maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Openingstijden maandag t/m vrijdag: 9.00 - 17.00 uur e-mail: speeldek@ronaldmcdonaldhuis.nl.

Parkeren
U kunt tegen betaling parkeren in de parkeergarage aan de Westzeedijk en aan de Wytemaweg. Er is een kortingsregeling voor bezoek van een opgenomen patiënt. Door het aanschaffen van een 14-dagenkaart (maximaal 2 kaarten per periode van 14 dagen) kan uw bezoek onbeperkt gebruik maken van de parkeergarage. Bij de hoofdingang is geen parkeermogelijkheid, maar u kunt zich hier wel af laten zetten. Meer informatie vindt u onder www.erasmusmc.nl/nl-nl/contact-en-route. Bij de ingang staan rolstoelen die u kunt gebruiken met een muntstuk van € 2,-. Na gebruik krijgt u uw muntstuk terug.

Naar huis

Wanneer u vanaf de kliniek verloskunde naar huis mag, wilt u er dan voor zorgen dat u op de dag van ontslag om uiterlijk 09.00 uur wordt opgehaald. Geef dit tijdig door aan degene die u komt halen. Soms moet u wachten tot dat de bloeduitslagen bekend zijn of totdat u door een arts of klinisch verloskundige bent gezien, of uw pasgeborene door een kinderarts is nagekeken.

Recepten

Wanneer u thuis medicijnen moet slikken, schrijft de arts een recept voor. Deze ontvangt u voordat u weggaat. U kunt met de recepten u medicatie ook halen bij de poliklinische apotheek van het Erasmus MC, zie bovenstaande.

Afspraken voor poliklinische controle

Soms krijgt u een poliklinische afspraak voor controle. De uitnodiging hiervoor wordt naar uw huisadres gestuurd. Het is daarom belangrijk dat uw adresgegevens correct zijn doorgegeven.

Mijn Erasmus MC

Als patiënt van het Erasmus MC heeft u toegang tot Mijn Erasmus MC. U kunt hier een samenvatting van uw medisch dossier inzien. Ook vindt u hier een overzicht van al uw afspraken. Het gebruik van Mijn Erasmus MC is beveiligd met DigiD. Meer informatie over Mijn Erasmus MC vindt u op www.erasmusmc.nl/mijnerasmusmc. U kunt altijd en overal in uw patiëntenportaal inloggen.


Meer informatie