Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Oncologie


Katheterkraantje en blaastraining

Katheterkraantje en blaastraining


Een blaaskatheter wordt afgesloten met een zogenoemd ‘katheterkraantje’. Hiermee wordt de katheter afgesloten zodat de urine in de blaas blijft. Door het kraantje te openen wordt de blaas geledigt. Blaastraining is belangrijk om de capaciteit van uw blaas zoveel mogelijk te behouden.

Het katheterkraantje


Met het katheterkraantje sluit u de katheter af zodat de urine in de blaas blijft. Door het kraantje te openen ledigt u de blaas. Dit kan op vaste tijden gebeuren, of met behulp van een schema, dit wordt dan een blaastraining genoemd. Het katheterkraantje wordt 7 dagen gebruikt en dan weggegooid.

Verwisselen van het katheterkraantje


Het verwisselen van het katheterkraantje gaat als volgt:
Het gebruik van een nachtzak met een katheterkraantje
U kunt s' nachts een nachtzak gebruiken zodat u niet uit bed hoeft om de blaas via het katheterkraantje te ledigen. De urine loopt dan door het katheterkraantje in de nachtzak.

Het gebruik van de nachtzak
Het aansluiten van de nachtzak gaat als volgt:
's Morgens koppelt u de nachtzak van de katheterkraan af en leegt u de nachtzak in het toilet. Vervolgens spoelt u de nachtzak schoon met leidingwater en laat hem drogen. U kunt de nachtzak 7 dagen achter elkaar gebruiken, waarna u hem weggooit.

Bestellen van het materiaal
Bovengenoemde artikelen zijn (onder andere) verkrijgbaar bij MediRiva. U krijgt een start-pakket mee naar huis en het ziekenhuis stuurt voor u een machtiging naar naar MediRiva. De machtiging is een jaar geldig. Tegen de tijd dat uw materiaal op is, belt u met MediRiva waarna de materialen weer bij u worden thuisbezorgd. MediRiva regelt de financiële kant met uw zorgverzekeraar.

Aandachtspunten


Als er urine langs de katheter loopt, of als u pijn in de onderbuik krijgt, kunt u de tijden tussen het legen van de blaas verkorten of de nachtzak aansluiten. In dit geval neemt u contact op met uw behandelend arts om het schema van de blaastraining te bespreken.

Blaastraining


Retentie bepalen


Retentie is de urine die achter blijft in de blaas nadat u spontaan heeft geürineerd (geplast). Het is belangrijk om te weten hoe uw blaas functioneert, daarom moet de retentie worden bepaald. De retentie bepaalt u na het urineren. U opent het katheterkraantje en vangt de urine op.

Het legen van de blaas


Graag de eerste twee vragen invullen en bij vraag drie en vier doorstrepen wat niet van toepassing is.
  1. ‘s Nachts moet u het katheterkraantje om de ......... uur openen om de blaas te legen.
  2. 's Nachts moet u wel/niet om de .......... uur het katheterkraantje openen om de blaas te legen.
  3. U mag 's nachts wel/niet een nachtzak aansluiten.
  4. Voordat u het katheterkraantje opent moet u wel/niet spontaan urineren (plassen).

Invullen van de lijst


De urine die u spontaan loost (plassen), vangt u op in een litermaat en u noteert deze hoeveelheid op de lijst. U leegt de litermaat en bepaalt de retentie door het katheterkraantje te openen en de resterende urine op te vangen in de litermaat. U noteert de resterende hoeveelheid urine op de lijst.

Ondersteunend beeld bij deze folder.

Contact


Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het specialisme waar het pakket verkregen is.

Het adres van MediRiva is:
MediRiva medische hulpmiddelen
Weerhuisweg 4
6226 NC Maastricht
Telefoon: (043) 3690829.Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:Foldernummer: 5853628-07_17

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien