Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Katheterisatie van de blaas

Katheterisatie van de blaas


Uw kind moet gekatheteriseerd worden. Het is mogelijk dat hij leert dit zelf te doen. Maar ook dan is het aan te raden dat u als ouder weet hoe het moet, zodat u het eventueel kunt overnemen. Wij geven u graag stap voor stap uitleg over het katheteriseren van de blaas bij uw kind.

Waarom katheterisatie?


(Zelf)katheterisatie is soms nodig als uw kind de blaas niet goed kan leegplassen (om welke reden dan ook) of als er een nieuwe blaas is aangelegd of de blaas vergroot is. Meestal is het nodig om meerdere keren per dag te katheteriseren. De behandelend arts of verpleegkundig consulent vertelt u hoe vaak uw kind gekatheteriseerd moet worden, op welke momenten van de dag en met welk soort en maat katheter.

Voorbereiding


Uitleg verpleegkundige
Een verpleegkundige neemt deze informatie met u door en doet het de eerste keer voor. Daarna kunt u het katheteriseren onder begeleiding zelf doen.

Het is belangrijk dat u goed en zo schoon mogelijk katheteriseert om de kans op urineweginfectie te verkleinen. Neem de tijd ervoor! Het is ook belangrijk dat uw kind goed drinkt.

Hoe katheteriseren?


Wat heeft u nodig?


Stap voor stapBij jongens


Katheteriseren bij jongens


Bij meisjes

Katheteriseren bij meisjes

Wat als het niet lukt?Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact op als uw kind klachten heeft als:


Dit kan wijzen op een blaasontsteking. Neem contact op met uw huisarts of als deze afwezig is met de behandelend arts in het ziekenhuis.

Irritatie
U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer er een beetje bloed aan de katheter zit nadat u deze verwijderd heeft. Dit is het gevolg van een lichte irritatie en verdwijnt na enkele dagen. Zo niet, neem dan contact op met uw huisarts of als deze afwezig is met de behandelend arts in het ziekenhuis.

Blaaskrampen
Sommige kinderen hebben tijdens of na het katheteriseren pijn in de buik. Dit zijn waarschijnlijk blaaskrampen. Dit hoeft geen reden te zijn om te stoppen met katheteriseren, maar neem wel contact op met de behandelend arts.

Vlokken in urine
Na een blaasvergrotende operatie (blaasaugmentatie) ontstaan er vlokken in de urine. Wanneer u nog niet heeft geleerd om de blaas te spoelen, neem dan contact op met de behandelend arts of de verpleegkundig consulent.


Heeft u nog vragen?


Wij hopen dat u met de uitleg door de verpleegkundig consulent en deze informatie voldoende vertrouwen heeft gekregen in het (laten) katheteriseren van uw kind.

Wanneer u vragen heeft, aarzelt u dan niet deze te stellen aan de behandelend arts van uw kind of de verpleegkundig consulent. Suggesties of opmerkingen zijn altijd welkom. U kunt deze doorgeven aan de verpleegkundige die u de uitleg heeft gegeven.

Contact
Foldernummer: 6061286-03_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien