Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Jewett brace

Jewett brace


Wervelfracturen ontstaan meestal door een ongeval of door osteoporose. Omdat u een of meer wervelfracturen heeft, is bij u een Jewett brace aangemeten. Alle informatie over de brace en het gebruik ervan hebben wij voor u op een rij gezet.

Wat is een Jewett brace?


Een Jewett brace is een korset dat wordt voorgeschreven bij inzakkings- of compressiefracturen en fracturen aan de voorkant van de wervel(s). Aan de buikzijde van het wervellichaam zijn 1 of meerdere scheurtjes ontstaan. Door het dragen van de brace kan de pijn die u hierdoor voelt minder worden en geneest u sneller. Het korset herinnert u er ook aan dat u minder pijn heeft als u recht gaat staan of zitten.

Wervels, Jewett brace


Aanleggen van de Jewett brace


De gipsverbandmeester legt de brace bij u aan. Afhankelijk van uw ruggenwervelprobleem gebeurt dit liggend, zittend of staand. De brace wordt precies op uw maat afgesteld. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Gebruik van uw Jewett brace


De Jewett brace zorgt ervoor dat u geen bolle rug kunt maken. U merkt dat u tijdens het bollen van uw rug meer druk op uw borst voelt. Ook de pijn in uw rug wordt dan erger. Deze beweging moet u dus zoveel mogelijk voorkomen. U draagt uw Jewett brace tijdens het bewegen, dat wil zeggen dat u de brace draagt zodra u uit bed komt. Als u terug naar bed gaat, mag de brace af, tenzij uw arts anders voorschrijft.

Afdoen van uw Jewett brace


U draagt de Jewett brace altijd zoals uw arts u heeft voorgeschreven. Zodra de Jewett brace los of af is, moet u bijzonder voorzichtig zijn met draaien en mag u uw rug niet meer buigen.

Om de brace af te doen kunt u het beste gaan liggen en de volgende stappen uitvoeren:
 1. Rol als een boomstam op uw rechterzijde.
 2. Druk met uw vinger op het ‘palletje’ aan de binnenzijde van de sluiting links.
 3. Laat geleidelijk de spanning van de rugband vieren.
 4. Rol terug op uw rug.
 5. Pak de lus op de sluiting rechts en trek deze recht naar voren. Zodra deze sluiting los is, kunt u de Jewett brace als een boek openslaan.
 6. Laat iemand anders het korset onder u vandaan halen.

Omdoen van uw Jewett brace


Draag uw Jewett brace altijd over een schoon, droog T-shirt met een hoge ronde hals. U kunt uw Jewett brace het best liggend omdoen, volgens onderstaande stappen:
 1. Rol zonder uw rug te buigen of met uw rug te draaien op het rugpaneel.
 2. Sla de brace terug alsof u een boek sluit. Let hierbij op dat de borststeun op de borst zit en de bekkenband op het bekken!
 3. Controleer of de sluiting aan de linkerkant geopend is, als dat niet zo is, opent u de sluiting.
 4. Pak de lus aan het uiteinde van de rugband en plaats het sleutelgatvormige gat over de knop.
 5. Gebruik uw handpalm om de kliksluiting links te sluiten. Hiermee brengt u de rugband op spanning. Dit kost wat kracht. Druk altijd met uw handpalm na op de sluiting ter controle. Vaak zult u nog een ‘klik’ horen, pas als u deze klik hoort, zit het korset vast en is het veilig om te bewegen.
 6. Als u merkt dat de brace omhoog kruipt, zit de rugband te los. De rugband moet dan meer gespannen worden. Dat is belangrijk want de Jewett brace beschermt uw rug alleen op de juiste manier als u de rugband zeer stevig gespannen heeft.
Soms blijft de brace omhoog kruipen terwijl hij goed is afgesteld. Het enige wat u daaraan kunt doen, is het korset weer op de juiste positie brengen. Soms is dit een paar keer per dag nodig:

Persoonlijke verzorging


U hoort van uw behandelend arts of u in bed moet worden gewassen of staand mag douchen zonder de brace.

Wassen

Als u in bed moet worden gewassen, kan dat worden gedaan door iemand uit uw naaste omgeving of door een thuiszorgmedewerker.

Douchen

Belangrijk om te weten


Wanneer neemt u contact op?


Vragen kunt tijdens uw controlebezoek stellen aan uw arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Contact


Gipskamer
(010) 703 34 52 (maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur) of gipskamer@erasmusmc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH)
(010) 703 35 82 (alleen 's avonds en in het weekend).Foldernummer: 0000415-05_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien