Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Iontoforesebehandeling

Iontoforesebehandeling


De anesthesioloog-pijnspecialist heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met iontoforese. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Iontoforese


Iontoforese is een behandeling waarbij door de huid van het aangedane lichaamsdeel een medicijn wordt ingebracht. Dit gebeurt door het geven van een elektrische lading aan het medicament (ioniseren). Met behulp van een medicijnpleister en een elektrisch veld wordt dit medicijn vervolgens door de huid heen getransporteerd (transferese). Meestal wordt iontoferese gebruikt om pijnlijke punten, die niet al te diep gelegen zijn, te behandelen.

iontoforese

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Voorbereiding voor de behandeling


Als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist, moet u contact opnemen vóór de behandeling:

Behandeling


U neemt plaats op een stoel en het aangedane lichaamsdeel wordt op een kussen gelegd. De huid wordt door de behandelaar ontsmet. Daarna wordt er een plaatje en een medicijnpleister op de huid geplakt. Er wordt een klein stroompje door de medicijnpleister gestuurd, waardoor de medicijnen vanuit de pleister door de huid kunnen worden opgenomen. De huid onder de medicijnpleister kan tijdens de behandeling een beetje prikkend of brandend aanvoelen. De behandeling duurt 20 minuten. U mag iemand meenemen die u tijdens de behandeling gezelschap houdt. Na de behandeling mag u naar huis.

Naar huis


Het is niet toegestaan om na de behandeling zonder begeleiding naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand u naar uw huis kan begeleiden. Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen.

Afspraken na behandeling


Voor deze behandeling krijgt u vijf afspraken met een regelmatige frequentie, bijvoorbeeld één per week. Aan de balie van het Centrum voor Pijngeneeskunde worden uw afspraken gemaakt. Aansluitend krijgt u na uw vijfde behandeling een controle afspraak bij uw behandelend arts, waarbij het effect wordt geëvalueerd. Indien het nodig is, wordt de behandeling nog vijf keer gecontinueerd.

Complicaties / bijwerkingen


Op de dag van de behandeling kan er na de behandeling sprake zijn van vermoeidheid, duizeligheid, droge mond/ droog neusslijmvlies, een gebrek aan eetlust, wazig zien, een vervelend gevoel rond de maagstreek, roodheid van de huid waar de elektrodepleister heeft gezeten of van een brandwond op de plaats van de medicijnpleister. De dag na de behandeling kan de urine donkerder van kleur zijn of de stoelgang moeilijker zijn dan normaal.

Contact


Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met het secretariaat Pijngeneeskunde. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 12.00 en van 13.00 - 16:00 uur op telefoonnummer (010) 704 01 40.


Foldernummer: 0000092-04_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien