Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Inwendige bestraling van de prostaat (HDR)

Inwendige bestraling van de prostaat (HDR)


Bij inwendige bestraling (HDR) krijgt u in korte tijd veel straling toegediend via een kleine stralingsbron dichtbij of in de tumor. Hierdoor kunnen we omliggende organen veel beter sparen en krijgt de tumor een veel hogere dosis straling. U krijgt een dagbehandeling met inwendige bestraling van uw prostaat.

Voorbereiding


Voor de opname


Een week voor de behandeling heeft u een gesprek met een verpleegkundige van de zorgpost waar u komt voor de dagopname. Tijdens dit gesprek van ongeveer een half uur krijgt u informatie over de voorbereiding op de bestraling, het dagverblijf en het ontslag. De verpleegkundige stelt u vragen over onderwerpen die van belang zijn voor de behandeling. Ook heeft u een medicatieverificatiegesprek met de ziekenhuisapotheek en bespreekt de anesthesioloog met u welke anesthesie u krijgt.

Dieet


Tijdens de behandeling moet uw endeldarm helemaal leeg zijn zodat u geen ontlasting heeft. Daarom krijgt u 3 dagen voor de ingreep een vezelbeperkt dieet in combinatie met laxerende medicijnen. Ook ontvangt u informatie over wat u wel en niet mag eten en drinken en wanneer u de medicijnen moet innemen.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


U krijgt een inwendige bestraling van de prostaat. De behandeling vindt plaats in de operatiekamer onder plaatselijke of algehele anesthesie.

Wat is het?
HDR staat voor 'High Dose Rate' en betekent letterlijk 'Hoog Dosis Tempo': een kortdurende inwendige bestraling met een hoge dosis. Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie. Het woord brachytherapie komt van de Griekse woorden brachy (dichtbij) en therapie (behandeling). Hier betekent het: het plaatsen van een kleine radioactieve bron in of vlak bij het tumorweefsel.

Wat is het doel?
Het doel van de inwendige bestraling is het doen verdwijnen van de tumor.

Verloop van de behandeling


De behandeling vindt plaats op 1 dag, daarom noemen we het een dagbehandeling. U krijgt in totaal 2 bestralingen. Het wordt een lange dag, omdat de tijd tussen de bestralingen minimaal 6 uur moet zijn.

Voorbereiding thuis
De nacht voorafgaand aan de behandeling mag u vanaf 12 uur ‘s nachts niets meer eten. U mag wel tot 2 uur voor de ingreep helder vloeibaar drinken. Tijdens de opname krijgt u vloeibaar voedsel. Op deze manier krijgt u in deze periode geen ontlasting. Op de ochtend van de ingreep laxeert u zichzelf met behulp van een klysma. Dat zorgt ervoor dat uw endeldarm volledig leeg is.

Voorbereiding op de zorgpost
’s Ochtends vroeg meldt u zich bij de zorgpost, hier treffen we de voorbereidingen om u naar de operatiekamer te brengen. U krijgt van de verpleegkundige een ziekenhuisjas om aan te trekken. Het matras van uw bed heeft een opening in het midden voor het inbrengen van de plastic katheters.

In de operatiekamer
CT scan
Ter voorbereiding op de tweede bestraling die 6 uur later plaatsvindt, maken we na de eerste bestraling een CT-scan. We maken een serie doorsnedefoto’s van uw prostaat en de katheters, om te controleren of ze nog op exact de juiste plek zitten. Mocht dit niet zo zijn, kunnen we dit ter plaatse corrigeren. Aan de hand van de CT-scan maken we een optimaal bestralingsplan, waarbij we het omringende gezonde weefsel van de prostaat zoveel mogelijk sparen. Terwijl wij het bestralingsplan maken, blijft u op de zorgpost. Als de wachttijd van 6 uur is verstreken, en het bestralingsplan klaar is, halen we u op voor de tweede bestraling.

De bestraling
Uw partner of contactpersoon kan tijdens de opname met vragen terecht via telefoonnummer (010) 704 11 58.

Na de behandeling


Naar huis


Als u weer normaal heeft geplast en er blijft geen urine achter in de blaas, mag u in principe nog dezelfde avond naar huis. We adviseren u wel om het die avond rustig aan te doen.

Leefregels


De eerste dagen na de behandeling moet u het rustig aan doen en veel drinken.

Nazorg en controles


Poliklinische controle

Mogelijke bijwerkingen


De eerste dagen na de bestraling kunt u nog wat bloed via urine of ontlasting verliezen, dit is normaal. Verder zult u merken dat het plassen al gelijk moeilijker gaat: vaker plassen, kleine beetjes plassen en tevens een wat branderig gevoel. Ook de ontlasting kan wat moeizamer gaan: wat vaker aandrang, gevoeliger, en soms wat slijmverlies. Ook is het mogelijk dat het gebied van de implantatie wat beurs aanvoelt, en soms kleurt het gebied van de implantatie en balzak blauw als gevolg van een bloeduitstorting. Dit is normaal, al deze klachten verdwijnen na enkele dagen tot weken.

U neemt contact met ons op (zie hieronder) bij:

Heeft u nog vragen?


Met vragen over de behandeling kunt u terecht bij uw behandelend arts, de verpleegkundige en de radiotherapeutisch laborant.

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


PATIO is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: https://bit.ly/2nRz8IC.

Contact


Radiotherapie tijdens kantooruren:
(010) 704 15 07

Buiten kantooruren belt u het Erasmus MC:
(010) 704 0 704 en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.

PATIO is te bereiken via (010) 704 12 02 en patio@erasmusmc.nl
Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl.Foldernummer: 0000441-08_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien