Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Inwendige bestraling HDR brachytherapie

Brachytherapie is een inwendige bestraling waarbij u korte tijd veel straling krijgt toegediend via een kleine stralingsbron dicht bij of in de tumor. Hierdoor kunnen we omliggende organen veel beter sparen en krijgt de tumor een veel hogere dosis bestraling. We kunnen alleen kleine tumoren behandelen met deze methode.

Download PDF

Over de behandeling

Wat is het?
HDR staat voor 'High Dose Rate' en betekent letterlijk 'Hoog Dosis Tempo'. Het Griekse woord 'brachy' betekent: dichtbij, 'therapie' betekent: behandeling. Samen betekent dit: het plaatsen van een kleine radioactieve bron in of vlak bij het tumorweefsel. Brachytherapie bestaat als afzonderlijke behandeling, maar ook in combinatie met uitwendige bestraling.

Verloop van de behandeling

Behandelplan
De radiotherapeut bespreekt met u het behandelplan. Hierin staat ook hoe lang de behandeling duurt. Dit kan variëren van 1 tot 10 dagen. De behandeling is op werkdagen en niet in het weekend. Een behandeling duurt 2 tot 20 minuten.

Buisjes
Voor elke bestraling koppelen we de flexibele buisjes die bij u zijn ingebracht, via verlengsnoertjes aan het HDR-bestralingsapparaat. Op die manier kan de radioactieve bron volgens een vooraf gemaakt plan bij u in de ingebrachte katheters komen en kan de bestraling beginnen.

De bestraling
Tijdens de bestraling bent u alleen in de kamer. Er is een camera aanwezig, zodat medewerkers u tijdens de bestraling kunnen volgen. Zo nodig kunnen we de bestraling onderbreken. Van de bestraling voelt u niets. Zodra de bestralingstijd is verstreken, gaat de radioactieve bron automatisch terug in de kluis van het bestralingsapparaat en worden de buisjes losgekoppeld. Vanaf dat moment is er geen straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer. Tussen de bestralingen door zijn de buisjes afgesloten door een dopje, zodat er geen vuil in kan komen.


Na de behandeling

Na de bestraling gaat u weer terug naar de verpleegafdeling of naar huis.

Meer informatie

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:





Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.


Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704