Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Intraveneus Immunoglobuline (IVIG)

Uw kind krijgt een behandeling met intraveneus immunoglobuline (IVIG). Immunoglobulines zijn antistoffen, ze zitten in het bloed. Ze beschermen het lichaam tegen virussen of andere infecties. Antistoffen zijn onderdeel van het immuunsysteem (afweersysteem). Intraveneus betekent dat het met een infuus in de ader gespoten wordt.

Download PDF

Wanneer Intraveneus Immunoglobuline (IVIG)?

Deze behandeling wordt bij verschillende aandoeningen of ziektes gebruikt.

Bij immuun gemedieerde trombocytopenie (ITP) of auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) werkt het afweersysteem te goed, het is ontregelt of overactief. Het lichaam valt de eigen bloedcellen aan. Hierdoor heeft iemand te weinig bloedplaatjes of rode bloedcellen.

Andere mensen hebben van zichzelf te weinig immunoglobulines in hun lichaam. Er kunnen ook nog andere redenen zijn waarom uw kind deze behandeling krijgt. De arts zal uitleggen wat er bij uw kind aan de hand is.

Heeft u nog behoefte aan meer uitleg over ITP en AIHA, dan kunt u informatie vinden op de Erasmus MC site:

ITP: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/aandoeningen/immuungemedieerde-trombocytopenie

AIHA: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/aandoeningen/auto-immuun-hemolytische-anemie

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is om de balans in het afweersysteem weer goed te krijgen. Bij ITP of AIHA zorgt het ervoor dat er minder bloedplaatjes of rode bloedcellen worden afgebroken. Heeft uw kind te weinig eigen immunoglobulines? Dan zorgt de behandeling ervoor dat uw kind weer meer immunoglobulines krijgt.

Voorbereiding

  • Trek uw kind makkelijke kleren aan die ruim vallen. Zodat we het infuus makkelijk kunnen plaatsen in de hand of elleboog.
  • Neem iets mee voor uw kind om te doen, bijvoorbeeld een boek of klein spelletje. De behandeling duurt meerdere uren, maar er zijn ook veel materialen waar uw kind mee mag spelen op de afdeling.
  • Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling. Hij/zij mag gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt uw kind medicijnen? Hij/zij mag deze gewoon blijven gebruiken.

Tijdens de behandeling

Wat gaan we doen?

Infuus

We prikken eerst een infuus bij uw kind. Dit is een dun slangetje dat we in een bloedvat prikken. We doen dit in de hand of de elleboog. De immunoglobuline komen zo rechtstreeks in het bloed.

We kunnen instellen hoe snel de vloeistof het lichaam in loopt. We beginnen langzaam. Zo kunnen we goed in de gaten houden of uw kind last krijgt van bijwerkingen. We zullen de snelheid langzaam harder zetten. De eerste keer dat uw kind de behandeling krijgt, zal het langzamer gaan dan de keren erna. Als uw kind de eerste behandeling goed verdraagt, zullen we het infuus de volgende keer sneller in laten lopen.

Krijgt uw kind bijwerkingen tijdens het inlopen van het infuus? Vertel dit aan de verpleegkundige. De verpleegkundige overlegt dan met de arts. Bijwerkingen die uw kind kan krijgen, ziet u onder het kopje Bijwerkingen.

Controles

Tijdens de behandeling houden we uw kind goed in de gaten. We controleren de bloeddruk, de hartslag en de temperatuur. De eerste behandeling doen we de controles na 30 minuten, na 60 minuten en daarna ieder uur tot de behandeling is afgelopen. De volgende keren dat uw kind de behandeling krijgt, doen we de controles minder vaak.

Hoelang duurt het?

De behandeling duurt meerdere uren. Bij kleine kinderen is dat gemiddeld 5-6 uur, maar bij tieners is dat soms wel 8-9uur. Houdt dus rekening met een hele dag opname.

De volgende keren dat uw kind de behandeling krijgt, zal het minder lang duren. Omdat we het infuus dan sneller kunnen zetten.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen optreden tijdens het infuus. Maar het kan ook dat uw kind pas thuis bijwerkingen krijgt. Bijwerkingen die vaak voorkomen bij deze behandeling zijn:

  • hoofdpijn/migraine,
  • koorts,
  • rillen,
  • spierpijn,
  • lage rugpijn,
  • misselijkheid,
  • ‘grieperig’ gevoel.
Sommige bijwerkingen kunnen minder worden als we het infuus langzamer laten inlopen. Dit zal de arts per keer bepalen en inschatten.

Deze bijwerkingen zijn meestal 24 tot 48 uur na de behandeling weer verdwenen. Zo niet, kijk dan bij het kopje ‘Wanneer contact opnemen?’.

Overgevoelig

Heel soms is een kind overgevoelig voor deze behandeling. Bij een lichte overgevoeligheid krijgt uw kind een jeukende uitslag. De arts kan dan besluiten om een anti-allergie medicijnen te geven. En het infuus langzamer zetten.

Bij een ernstige overgevoeligheid krijgt uw kind een lage bloeddruk, een snelle hartslag, druk op de borst, koorts, koude rillingen en is het kind kortademig en misselijk. We stoppen dan meteen de behandeling. Uw kind krijgt dat ook meteen medicijnen tegen de overgevoeligheidsreactie. Dit kunnen bijvoorbeeld anti-allergie medicijnen zijn of medicijnen tegen koorts. De arts zal hierover beslissen aan de hand van de klachten die uw kind heeft.

Pijnstilling

Zorg dat u goede pijnstillers in huis heeft. Zo kunt de bijwerkingen die uw kind misschien krijgt behandelen. Bijvoorbeeld de hoofdpijn. De arts zal vertellen welke soort pijnstilling u uw kind mag geven. Geef alleen de soort pijnstilling die uw arts zegt dat mag.

Na de behandeling

Controles

We willen graag meten of de behandeling werkt. Daarom gaan we in de dagen na de behandeling een paar keer bloed prikken. We doen dit met een vingerprik, omdat 0.5mL bloed per keer genoeg is. We meten dan hoeveel bloedplaatjes uw kind heeft, om te zien of ze goed stijgen en hoe lang ze hoog blijven.

In de eerste 5 dagen na het infuus, prikken we daarom 3 of 4 keer bloed bij uw kind. Op de dag van het infuus vertelt de arts wanneer we bloed willen prikken.

Wanneer contact opnemen?

Heeft uw kind bijwerkingen gekregen van de behandeling? En zijn deze na 48 uur nog niet weg? Neem dan contact op met de arts.

Krijgt uw kind binnen 72 uur na het infuus koorts boven de 38,5 ºC? Neem dan contact op met de arts.

Contact

Tijdens kantooruren:

  • Polikliniek kinderhematologie: (010) 703 74 00

Buiten kantooruren, met spoed:

  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704 en vragen naar dienstdoende kinderhematoloog.