Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Intra-uteriene inseminatie (IUI), de procedure

Download PDF

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling worden zaadcellen van de man rondom de ovulatie hoog in de baarmoeder aangebracht, om zo de kans op zwangerschap te verhogen. Voor een goede voorbereiding hebben we informatie over de procedure op een rij gezet, zowel voor u als voor uw partner of relatie die het zaad produceert.

Voorbereiding

In overleg met uw arts heeft u besloten om te starten met intra-uteriene inseminaties. We adviseren u om dagelijks een foliumzuurtablet te slikken of multivitaminen speciaal voor zwangeren.

De eerste dag dat de menstruatie goed doorzet, is dag 1 van de cyclus.

  • Op dag 1 van uw cyclus stuurt u een bericht via de BeterDichtbij-app om de datum door te geven. Heeft u geen inlogaccount voor BeterDichbij? Bel ons dan op (010) 704 01 16. Valt de eerste dag van uw cyclus in het weekend? Dan kunt u met BeterDichtbij het bericht direct versturen of u belt op maandag direct in de ochtend. De verpleegkundige vertelt u wanneer u kunt starten met de Ovulatietesten (LH-testen). Dit hangt af van de duur van uw cyclus.
  • Bij de start van de 1e cyclus maken we eenmalig een afspraak voor echoscopisch onderzoek.
  • Voor het vaststellen van de dag van de eisprong gebruikt u een urinetest. U kunt hiervoor bij de drogist de LH-testen/ ovulatietesten van Clear-blue kopen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en probeer de test elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen.
  • Is uw LH-test positief? Meld ons dit direct in de BeterDichtbij-app of bel ons 's ochtends (ook in het weekend). Daarna bespreekt de verpleegkundige met u wat er gaat gebeuren. Bel ook als u twijfelt over de testuitslag, bijvoorbeeld wanneer de teststreep lichter is dan de controlestreep. De verpleegkundige bespreekt met u of u de test ’s-middags moet herhalen.
  • Is uw test na 6 dagen testen nog steeds negatief? Meld dit dan via de BeterDichtbij-app. We plannen dan een afspraak voor een echo in.
  • Bij een positieve LH-test plannen wij de inseminatie voor de volgende dag. U kunt ook in het weekend een inseminatie krijgen.

Informatie voor de man


U haalt bij de balie van het Voortplantingscentrum een zaadcontainer op als u het te insemineren zaad thuis produceert. Dit geldt alleen als de reistijd korter is dan 1 uur. Is de reistijd langer, dan produceert u het zaad in het ziekenhuis en ontvangt u ter plaatse een zaadcontainer.

Zaad inleveren
Op de dag van inseminatie levert u het zaad in, twee uur vóór de afgesproken tijd van inseminatie, op het Voortplantingscentrum. U kunt het zaad produceren in een hiervoor bestemde kamer bij Voortplantingsgeneeskunde, of thuis. Denk er in dat laatste geval aan het zaad op lichaamstemperatuur te houden! (bijvoorbeeld het potje meenemen in de broekzak).

Let op: U moet zelf het zaad inleveren, uw partner kan dat niet doen in uw naam. De analist vraagt u naar uw identificatie. De EMC-kaart die u hebt gekregen bij het inschrijven is hiervoor voldoende.

De inseminatie

Het IVF-laboratorium (Ba 293) bevindt zich in het Voortplantingscentrum op de 2de verdieping van het Erasmus MC.

  • De inseminatie vindt meestal plaats tussen 10.00 en 12.00 uur.
  • In verband met de luchtkwaliteit in de behandelkamer vragen we u om geen parfum te gebruiken op de dag van de inseminatie.
  • Komt u met een gevulde blaas. Vaak is het voldoende om vanaf 1 uur voor de inseminatie niet meer naar het toilet te gaan en nog wel water te drinken.
  • De fertiliteitsarts of voortplantingsverpleegkundige verricht de inseminatie. Dit is over het algemeen een kortdurende behandeling die niet als pijnlijk wordt ervaren.
  • Ongeveer 2 weken na de inseminatie doet u een zwangerschapstest. Als de test negatief is gaat u menstrueren. In dat geval belt u de verpleegkundige tijdens het IUI-spreekuur zodat we een nieuwe IUI-cyclus kunnen opstarten. Ook als de zwangerschapstest positief is, belt u het IUI-spreekuur om het vervolg te bespreken.

Goed om te weten

  • De kosten voor de ovulatietesten worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering.
  • Zaadcontainers kunt u aan de balie van het voortplantingscentrum krijgen.
  • Om de spermakwaliteit zo goed mogelijk te houden, adviseren wij u om voorafgaand aan de inseminatie maximaal 1-3 dagen onthouding in acht te nemen. U kunt dus gewoon gemeenschap hebben op de dagen voor en na de inseminatie.

Heeft u nog vragen?

Eventuele vragen kunt u bespreken met uw arts of met de verpleegkundige tijdens het IUI-spreekuur.

Contact

Voortplantingscentrum
Ba- gebouw, 2e etage, kamer 293
op werkdagen van 8.30 uur tot 15.30 uur
(010) 704 01 16

Alleen in het weekend belt u 06 512 745 89.