Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Instructies na een operatie in de mond

Instructies na een operatie in de mond


U bent op de polikliniek mondziekten, kaak– en aangezichtschirurgie geweest voor een operatieve ingreep in de mond. In deze folder treft u informatie en aanwijzingen aan die van belang zijn na deze behandeling.

Verdoving


In de meeste gevallen wordt een plaatselijke verdoving gebruikt, die 3 kwartier tot soms enkele uren werkzaam kan zijn. Gedurende die tijd moet u voorzichtig zijn met het drinken van warme dranken. U voelt immers niet of de drank te heet is.

Pijn


U kunt het beste met de pijnstilling beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 uur na de behandeling). Gebruikt u bij voorkeur paracetamol en/of het recept dat u heeft meegekregen. Mocht de pijn na 2 dagen erger in plaats van minder worden, dan is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Nabloeden


De eerste uren na de operatie kan de wond wat nabloeden. Een beetje rood gekleurd speeksel is dan normaal. De eerste dag mag u de mond niet grondig spoelen, omdat u daardoor het ontstaan van een stolsel verhindert. Komt er steeds bloed uit de wond, dan kunt u de bloeding stoppen, door op een opgevouwen gaasje of schone zakdoek dicht te bijten. Helpt deze methode onvoldoende, herhaalt u dit dan nog eenmaal. Als de bloeding nog niet stopt, neemt u dan contact op met polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Zwelling


Het zwellen van de wang of van de lip met een blauw-groene verkleuring is vaak een normaal verschijnsel. Tussen de derde en de vijfde dag na de behandeling is dit vaak het ergst, daarna moet het afnemen. U kunt het zwellen tegengaan door de eerste uren na de ingreep de wang te koelen met een plastic zak met ijsblokjes. Afhankelijk van de behandeling kunt u zich een aantal dagen minder prettig voelen.

Mondhygiëne


Het is van het grootste belang om uw mond zo schoon mogelijk te houden door regelmatig de tanden te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Vanaf de tweede dag na de behandeling kunt u dit aanvullen door 7 dagen lang uw mond te spoelen met chloorhexidine 0,1%. Heeft u een spoelspuitje meegekregen? Dan kunt u, vanaf de tweede dag na de behandeling, de wond na iedere maaltijd uitspoelen met zout water.

Roken


Wij raden u sterk aan om niet te roken, dit verstoort de wondgenezing.

Voeding


Probeert u zo normaal mogelijk te eten. U hoeft zeker geen maaltijden over te slaan.

Hechtingen


In de meeste gevallen is de wond gehecht met hechtmateriaal dat vanzelf oplost. Soms is hechtmateriaal gebruikt dat niet oplosbaar is. De kaakchirurg verwijdert dan de hechtingen bij de volgende afspraak. De hechtingen kunnen soms strak aanvoelen, alsof de wang is mee gehecht, dit is normaal.

Wanneer moet u contact opnemen met de polikliniek


Wij verzoeken u contact op te nemen met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie als u:


Vragen


Heeft u nog vragen, belt u dan met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.
Secretariaat polikliniek (010) 704 01 27.
Buiten kantoortijden via Spoedeisende Hulp: (010) 704 0 704.


Foldernummer: 5926767-01_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien