Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Het injecteren van Androskat

Het injecteren van Androskat


Samen met uw specialist heeft u besloten om Androskat-injecties te gebruiken. Androskat bevordert erecties. Vaak worden de injecties gebruikt als tabletten niet of onvoldoende werken. Het injecteren voert u zelf of uw partner uit. Op de polikliniek heeft u hiervoor instructie gekregen. Hieronder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.


Over de injectie

Androskat bestaat uit twee verschillende stoffen, namelijk Fentolamine en Papaverine. Fentolamine verwijdt de bloedvaten in de penis. Papaverine verslapt de gladde spiervezels. Hierdoor kan er gemakkelijker bloed de penis in stromen, waardoor een erectie ontstaat.

Wanneer kunt u Androskat niet gebruiken?


U kunt Androskat niet gebruiken als u lijdt aan:


Verloop van de injectie

Wat heeft u nodig?

materialen androskat injectieinstructies voor androskat injectie


Hoe gaat u te werk?

 1. Leg de materialen in de verpakking klaar.
 2. Zorg voor hygiëne: was met water de penis en de handen.
 3. Bevestig de opzuignaald op de spuit.
 4. Tik tegen de bovenkant van de ampul. Zo verwijdert u de luchtbellen. Draai de stip naar u toe en breek de ampul op de breeklijn.
 5. Zuig de vloeistof op in de spuit. Zuig hierbij altijd iets meer vloeistof op dan u heeft afgesproken met de specialist. Bij het ontluchten van de injectienaald gaat er vloeistof verloren.
 6. Plaats voorzichtig de beschermhoes van de opzuignaald terug op de naald en zorg dat alle luchtbellen uit de spuit zijn. Dit kunt u doen door de stamper iets terug te trekken. Hierdoor komt er meer lucht via de naald in de spuit. Door de stamper weer naar boven te duwen, kunt u gemakkelijk de luchtbellen in 1 keer verwijderen.
 7. Leg de spuit weg.
 8. Open de verpakking van de injectienaald.
 9. Verwijder de opzuignaald van de spuit en bevestig meteen de injectienaald op de spuit.
 10. Verwijder de lucht uit de injectienaald. Dit doet u door met gepaste kracht zo min mogelijk vloeistof de naald in te drukken. Zorg ervoor dat de hoeveelheid Androskat achterblijft in de spuit die u met de specialist heeft afgesproken. Lees hiervoor de bovenkant van de zwarte stamper af.
 11. Injecteer de dosering Androskat die u met de specialist heeft afgesproken.

Let op: wissel iedere keer van zijde.

injecteren androskat


Na de injectie

Druk de injectieplaats ongeveer 2 minuten dicht. Masseer ondertussen de penis licht. Zo zorgt u ervoor dat de vloeistof verdeeld wordt en niet verloren gaat.

De werking treedt vrijwel onmiddelijk op en is maximaal na ongeveer 15 minuten. Een erectie kan maximaal 1,5 uur aanhouden. De duur van de erectie is afhankelijk van de stimulatie en de dosering Androskat. De dosering is goed ingesteld als de penis na het klaarkomen weer slap wordt.

Het kan zo zijn dat de Androskat niet of niet voldoende werkt. Gebruik nooit een 2e spuit en verhoog nooit zelf de dosering. Doe dit altijd in overleg met uw specialist.


Bijwerkingen en complicaties

Na het injecteren kunt u last krijgen van één van de volgende bijwerkingen:

Over het algemeen nemen deze klachten na een paar uur af.

Wanneer contact opnemen?

Een priapisme (lang aanhoudende erectie) moet snel behandeld worden. Houdt de erectie 1,5 uur aan? Probeer dan klaar te komen, trap te lopen, te fietsen of de penis te koelen. Mocht de erectie na 3 uur niet verdwenen zijn, zoek dan direct contact met het ziekenhuis (zie 'Contact'). Ook 's nachts. Er kan namelijk een zuurstoftekort in de penis ontstaan, waardoor het weefsel wordt beschadigd. Dit is een ernstige situatie die direct moet worden behandeld.


Heeft u nog vragen?


Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. U kunt ons mailen op uroverpleegkundige@erasmusmc.nl. Vermeld daarbij alstublieft uw patiëntnummer of geboortedatum.


Contact


Polikliniek urologie Erasmus MC: 010 – 704 01 46 (werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur)
Algemeen nummer Erasmus MC: 010 – 704 07 04 (’s avonds of in het weekend, laat u doorverbinden met de spoedeisende hulp)Foldernummer: 0000702-07_20
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien