Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Implantatie van de baclofenpomp en de toedieningskatheter

Implantatie van de baclofenpomp en de toedieningskatheter


Binnenkort krijgt u tijdens een operatie een baclofenpomp en een toedieningskatheter geïmplanteerd. Wij leggen u graag uit welke voorbereidingen daarvoor nodig zijn en wat u kunt verwachten van de periode na de operatie.

Voorbereiding


Tijdens het spreekuur op de polikliniek van het Erasmus MC hoort u van uw behandelend arts en de verpleegkundig specialist de voorlopige operatiedatum. Tijdens dit gesprek vertellen wij u uitgebreid hoe de procedure verloopt en bespreken wij het reanimatiebeleid met u. Om er zeker van te zijn dat u geen staphylococcus aureaus-bacterie bij u draagt, nemen we een neuskweek bij u af. Een week voor de operatie krijgt u van ons een brief waarin staat waar en hoe laat wij u voor de opname verwachten.

Polikliniek anesthesiologie


Na het spreekuur gaat u naar de polikliniek anesthesiologie voor een screening. U krijgt deze screening om de periode rondom de operatie zo veilig mogelijk te maken. U hoort met welke medicijnen u eventueel moet stoppen en welke u mag blijven gebruiken. U krijgt daarnaast informatie over de anesthesie. De operatie vindt plaats onder sedatie. Dat wil zeggen dat u in slaap raakt, maar deze slaap is minder diep dan bij volledige anesthesie.

Bloedverdunners


Gebruikt u bloedverdunners? Dan hoort u van de behandelend arts hoeveel dagen vóór de behandeling u hiermee moet stoppen.

Nuchter zijn


Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u op de dag voor de operatie, vanaf 24.00 uur 's avonds niet meer mag eten of drinken.

Vervoer


Komt u met het ambulancevervoer en heeft u een rolstoel? Houdt u er dan rekening mee dat de rolstoel niet mee mag in de ambulance.

Medicatie-overzicht


Wij vragen u om op de dag van de opname een up-to-date overzicht mee te nemen van alle medicijnen die u gebruikt. Bij de apotheek kunt u een 'medicijnpaspoort' opvragen.

Over de operatie


Voor de operatie


De operatie


Na de operatie


De dag na de operatie


We maken een CT-scan zodat we goed kunnen beoordelen hoe het systeem in uw lichaam ligt.

Ontslag


Bij uw ontslag uit het ziekenhuis hoort u of u eventuele bloedverdunners weer mag innemen.

We proberen de opname zo kort mogelijk te houden. Als uw situatie helemaal stabiel is en het veilig genoeg is om met ontslag te gaan, mag u de dag na de operatie weer naar huis, het revalidatiecentrum of het verpleeghuis.

Nazorg en controle


Care4homecare


De nazorg is in handen van het team van Care4homecare. Deze behandelaren komen op verschillende momenten bij u thuis, in het revalidatiecentrum of het verpleeghuis. De afspraken hiervoor krijgt u thuisgestuurd. Het team controleert en verzorgt de wonden, stelt de dosering van de pomp bij en verwijdert na 2 weken de hechtingen.

Na het verwijderen van de hechtingen:
Baclofentabletten
Eventuele baclofentabletten (of andere spasmentabletten) blijft u gebruiken zoals u gewend bent. Pas na uw ontslag uit het ziekenhuis hoort u van de behandelaren van Care4homecare hoe en wanneer u het aantal tabletten kunt verlagen om er uiteindelijk mee te stoppen.

Leefregels


Tot 6 weken na de operatie is het belangrijk dat u activiteiten vermijdt die te veel druk- of trekkracht uitoefenen op de geïmplanteerde onderdelen van het infusiesysteem (zowel op de pomp als bij de katheter aan de kant van de flank en in het ruggenmerg, onderaan uw rug):

Bijwerkingen en complicaties


Net als bij elke andere operatie is er een kleine kans op complicaties. Het is belangrijk dat elke complicatie meteen wordt behandeld.

Wanneer contact opnemen?


Neem direct contact op met Care4homecare:

Contact


Polikliniek pijngeneeskunde (bij vragen over de operatieplanning)
(010) 704 01 40

Care4Homecare (bij acute klachten zowel tijdens als buiten kantooruren)
(088) 31 80 000
Foldernummer: 0000639-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien