Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Implantaten - behandeling

Implantaten - behandeling


U bent op de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie geweest. Deze informatie is bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor een implantaat.

Wat is een implantaat


Een natuurlijke tand of kies bestaat uit twee gedeelten: een kroon en een wortel. De kroon is het in de mond zichtbare gedeelte en de wortel zorgt voor de verankering in het kaakbot. Een implantaat is gemaakt van metaal en/of een keramisch materiaal. Omdat deze materialen goed door het kaakbot worden verdragen, kan een implantaat zeer goed dienst doen als vervanger van de wortel van een natuurlijke tand of kies .

Wat is de functie van een implantaat bij mensen zonder tanden of kiezen


Een implantaat kan dienen als steun voor een kunstgebit. Soms zijn twee implantaten al voldoende, maar in andere situaties kan het nodig zijn meer implantaten aan te brengen. Op de in het kaakbot vastgegroeide implantaten wordt een gedeelte bevestigd dat in de mond zichtbaar is. Dit wordt de mesostructuur genoemd en hieraan wordt een kunstgebit bevestigd.

Bij wie kunnen implantaten worden toegepast


In principe kunnen implantaten bij iedereen die gezond is worden aangebracht, ongeacht de leeftijd. Er zijn echter wel een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor implantaten.

  1. Er moet voldoende bot aanwezig zijn om implantaten in vast te laten groeien.
  2. Een goede motivatie van de patiënt is een absolute voorwaarde voor de behandeling met implantaten. Het is van belang de implantaten en de mesostructuur goed te blijven onderhouden. Goed onderhoud en goede mondhygiëne zijn essentieel voor het succes.

Hoe verloopt een behandeling met implantaten


Voordat implantaten kunnen worden aangebracht, vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats. Er wordt bekeken of de algemene gezondheid goed is en vervolgens wordt onder andere met behulp van röntgenfoto’s de conditie van het kaakbot onderzocht.

Onderzocht wordt of er voldoende kaakbot aanwezig is, welke implantaten toepasbaar zijn, hoeveel implantaten er nodig zijn en welke mesostructuur het meest geschikt is. Wanneer onvoldoende kaakbot aanwezig is, is een extra ingreep nodig om bot toe te voegen.

De behandeling zelf verloopt in principe in twee fasen


Fase 1. Het plaatsen van de implantaten

Eerst wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt het tandvlees losgemaakt zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens worden gaatjes in het kaakbot geboord, waarna de implantaten worden geschroefd. Het tandvlees wordt tenslotte met hechtingen gesloten. Hoewel de behandeling zelf niet bijzonder belastend is, kan er kort na het inbrengen van de implantaten een lichte zwelling optreden. De napijn is in het algemeen gering.

Hiervoor krijgt u zo nodig een pijnstillend middel voorgeschreven. Meestal is het noodzakelijk na het inbrengen van de implantaten gedurende 1 à 2 weken vloeibaar of zacht voedsel te gebruiken. Na het aanbrengen van de implantaten volgt een ‘rustperiode’ van 3 tot 6 maanden. Het bot moet de gelegenheid krijgen om aan de implantaten vast te groeien. In deze periode mogen de implantaten niet worden belast. Uw bestaande kunstgebit kunt u na de wondgenezing en na een kleine aanpassing weer gewoon dragen.

Fase 2. De mesostructuur en het kunstgebit

Meestal moet eerst onder plaatselijke verdoving een klein stukje van het tandvlees worden weggenomen. Daarna volgt een aantal bezoeken waarin de mesostructuur en het kunstgebit worden gemaakt.

Het onderhoud


Een goede mondhygiëne is van het allergrootste belang voor de implantaten. Naast de dagelijkse mondverzorging is een regelmatig bezoek aan een tandarts of mondhygiënist nodig.

De tandarts zal aandacht besteden aan:Foldernummer: 5949570-03_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien