Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Oncologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ileostoma eendelig systeem

Ileostoma eendelig systeem


Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm. Door de buikwand wordt een stukje dunne darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma. Bij het eendelige systeem vormen de huidplaat en het zakje een geheel. De WIS-consulenten (Verpleegkundig consulenten wond, incontinentie en stomazorg) leggen u uit hoe met dit eendelig systeem om te gaan

Voorbereiding


Wij raden u aan het volgende vooraf klaar te leggen


Gebruik van het eendelig systeem


Het op maat maken van het eendelig systeem


Benodigdheden: schaar, pen en de mal.
 1. Leg de huidplaat op tafel met de plastic beschermlaag naar boven.
 2. Leg de mal met de goede kant naar beneden op de huidplaat. Let op de boven- en onderaanduiding. De pijl geeft de bovenkant van de mal aan (↑).
 3. Teken langs de opening van de mal de opening van uw stoma af op de huidplaat.
 4. Zet de pijl aan de bovenkant op de beschermlaag.
 5. Knip de afgetekende opening uit de huidplaat en maak de rand van de opening met uw vinger glad. Let op dat u niet in het zakje knipt!
 6. Sluit het stomazakje aan de onderkant met het rolsysteem.

Het vervangen van het systeem


U gaat als volgt te werk

 1. Als het zakje ¼ of meer vol zit, moet u het eerst legen door de onderkant te openen.
 2. Trek voorzichtig met één hand de huidplaat los. Steun daarbij met de andere hand de huid. U kunt hierbij een vochtig gaasje gebruiken (kraanwater). Werk altijd van boven naar beneden.
 3. Leg een vochtig gaasje op de stoma om eventuele ontlasting op te vangen.
 4. Doe het vuile materiaal in het afvalzakje.
 5. Reinig de huid en de stoma met een vochtig gaasje.
 6. Dep huid en stoma droog met een droog gaasje.
 7. Verwijder de beschermlaag van het op maat gemaakte systeem.
 8. Pak de zijkanten van de huidplaat beet en buig de huidplaat licht, zodat de onderrand van de opening goed te zien is. Zit er een kijkvenster in het systeem, dan kunt u het stomazakje ook staand voor een spiegel (in de badkamer) aanbrengen.
 9. Bevestig het systeem van onder naar boven. Let op dat de pijl naar boven wijst. Zorg dat de onderrand goed aansluit en dat er zo min mogelijk plooien ontstaan.
 10. Druk het systeem door het zakje heen goed rond de stoma aan. Werk hierbij van binnen naar buiten. Controleer of het systeem goed vast zit.

Legen van het zakje


Om lekkage te voorkomen is het raadzaam het zakje te legen als het voor een derde deel is gevuld.

Benodigdheden: vochtige en droge gazen, een afvalzakje.

U gaat als volgt te werk:
 1. Open het ileozakje aan de onderkant. Om opspatten van de ontlasting bij het legen te voorkomen, kunt u het best gaan zitten of hurken bij het toilet. U kunt ook toiletpapier in de WC-pot leggen.
 2. Na het legen reinigt u de onderkant van het zakje goed met vochtige en droge gazen.
 3. Hierna sluit u het zakje.

Aandachtspunten


Verzorging


Medicijngebruik

Medicamenten als tabletten, dragees of capsules kunnen onverwerkt met de ontlasting naar buiten komen. Bespreekt u dit met uw arts als u medicijnen voorgeschreven krijgt.

Verandering van vorm

Tot ongeveer drie maanden na het aanleggen kan uw stoma van vorm veranderen. Hierdoor kan ruimte ontstaan tussen stoma en huidplaat waardoor een randje buikhuid tussen stoma en huidplaat zichtbaar wordt. In dat geval moet de maatvoering van de mal die nodig is voor het aftekenen van de opening op de huidplaat worden aangepast. Dit kunt u zelf doen. Als u niet zeker bent of u het wel goed doet, kan de WIS-consulente dit voor u doen.

Bloeden

Uw stoma kan door aanraken wel eens wat bloeden. Hiervan hoeft u niet te schrikken, het komt wel vaker voor en stopt vanzelf. U kunt ook een nat gaasje met koud water op uw stoma leggen. Als het vaak gebeurt of als het bloedverlies langdurig is, maakt u een afspraak met uw WIS-consulente.

Huidirritatie en/of lekkage


High output ileostoma

De normale hoeveelheid ontlasting die wordt geproduceerd bij een ileostoma is circa 700 ml per 24 uur. Als u het idee hebt dat het meer is, raden wij u aan om gedurende 24 uur de hoeveelheid ontlasting te meten. Dit doet u door uw zakje te legen in een maatbeker en de hoeveelheid te noteren. Is het meer dan 1 liter per 24 uur, dan spreken we van een high output stoma. Het vochtverlies is dan te groot waardoor u kunt uitdrogen. Tekenen van uitdroging zijn bijvoorbeeld dorstgevoel, droge mond, hoofdpijn en een gevoel van algehele zwakte. Neemt u in dat geval contact op met de afdeling waar u opgenomen bent geweest.

Voeding

Tijdens uw opname krijgt u bezoek van de diëtiste. Zij bespreekt welke voeding voor u geschikt is. U krijgt hierover ook schriftelijke informatie.


Eventuele hulpmiddelen


.................................................................................................

...................................................................................................

.....................................................................................................


Contact


Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met een van de stomaconsulenten. U kunt hen bereiken via onderstaande gegevens:

Stomacentrum Erasmus MC, 06 50 03 20 30
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.
E-mail: stomacentrum@erasmusmc.nl


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
.
Foldernummer: 6157349-06_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien