Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde
Endocrinologie

Operatie aan de hypofyse

Operatie aan de hypofyse

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De hypofyse is een belangrijk, klein, orgaan in ons hoofd, ter grootte van een erwt, met een doorsnede van ongeveer 1 cm. Ze weegt niet meer dan een halve gram en ligt in de holte van de schedelbasis. Bij een operatie aan de hypofyse zijn meerdere specialismen betrokken, zoals de endocrionoloog, de oogarts, de kno-arts en de neurochirurg. De operatie wordt uitgevoerd door de kno-arts en de neurochirurg. We hebben informatie over deze operatie voor u op een rij gezet, zodat u weet waar u aan toe bent, en u zich goed kunt voorbereiden.

Voorbereiding


Snor


Als u een snor heeft, moet u deze (laten) afscheren.

Medicatie


Bloedverdunners
Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist vertelt u voor de operatie of u hiermee tijdelijk moet stoppen.

Metformine
Vanaf 48 uur voor de operatie mag u geen Metformine innemen.

Wat neemt u mee?


Let op: Het is niet verstandig om waardevolle spullen mee te nemen naar de kliniek.

U neemt in elk geval mee:

De dag van de opname


U wordt opgenomen in de kliniek interne geneeskunde (systeemziekten, RG10). Een van de specialismen van deze kliniek is endocrinologie.

Medicatie


Om 18.00 uur krijgt u een onderhuidse injectie Fraxiparine, om trombose te voorkomen.

Onderzoeken, afspraken, bloedafname


De volgende onderzoeken en afspraken vinden vandaag plaats. Als er meer onderzoeken/afspraken zijn gepland, hoort u dat van ons.

De kliniek neurochirurgie en de PACU


Als u dat wilt, kunt u vast een kijkje nemen bij de kliniek neurochirurgie of bij de PACU (Post Anesthesia Care Unit), waar u na de operatie wordt opgenomen. U verzamelt de spullen die u in de kliniek denkt nodig te hebben in een tas.

Nuchter zijn


Vanaf 24.00 uur moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u niet meer mag eten en drinken.

De dag van de operatie


Hoe laat wij u wekken op de dag van de operatie, is afhankelijk van het tijdstip van de operatie.
U begint vandaag met het opbouwschema van het medicijn Hydrocortison of Dexamethason (synthetisch cortisol) ter voorbereiding op de operatie. Welk medicijn u krijgt, is afhankelijk van de grootte van het gezwel. Het kan zijn dat we u het medicijn Omeprazol geven, ter bescherming van de maagwand.

Mogelijke bijwerkingen van Hydrocortison en Dexamethason
Dexamethason en Hydrocortison kunnen bijwerkingen geven, zoals stemmingsstoornissen en een opgejaagd gevoel.

Na de operatie


Waarschijnlijk wordt u wakker met neustampons. Hoe lang deze in uw neus moeten blijven, hangt af van de manier van opereren. Na een endoscopische operatie (kijkoperatie) krijgt u géén tampons, of u krijgt tampons voor 2 dagen. Als de operatie microscopisch is uitgevoerd, krijgt u gedurende 5 dagen neustampons.
 • U heeft een urinekatheter en een infuus.
 • Als u weer helemaal bij bent, brengen wij u naar de kliniek neurochirurgie, dat zal tussen 15.00 en 17.00 uur zijn.
 • Zodra u daar bent, belt de verpleegkundige uw eerste contactpersoon.
 • Als uw contactpersoon om 17.00 uur nog niet is gebeld, mag hij of zij zelf de kliniek bellen (het telefoonnummer staat onder het kopje Contact). Voor deze tijd heeft het geen zin om contact op te nemen.
 • Om verschillende redenen kunnen we besluiten dat we u niet opnemen in de kliniek neurochirurgie, maar in de PACU (Post Anesthesia Care Unit). Zie het kopje Contact voor het telefoonnummer.
Microscopische operatie
Als u een microscopische operatie heeft ondergaan, is uw neus volledig getamponneerd en afgeplakt en heeft u hechtingen onder de bovenlip. Dit zal de chirurg u van te voren vertellen. Het is mogelijk dat u een doof gevoel heeft in uw bovenlip. Ook kan uw smaak en reuk minder zijn in de periode dat uw neus is getamponneerd. Maakt u zich daarover geen zorgen: het kan enkele weken duren, maar geur en smaak komen terug nadat we de gazen uit uw neus hebben verwijderd. U mag uw tanden niet poetsen en u mag geen gebitsprothese in. U krijgt een vloeibaar/grof gemalen dieet.

Endoscopische operatie
Heeft u na de endoscopische operatie tampons gekregen, dan geldt voor u de informatie zoals hierboven staat bij Microscopische operatie niet. U hoeft geen rekening te houden met speciale punten.
Als u geen neustampons heeft gekregen, begint u direct met het spoelen van de neus met een zoutoplossing. Hierdoor houdt u de neus van binnen schoon en soepel. Hoe vaak en hoe lang u moet spoelen, hoort u van de kno-arts. Meestal is dat 3 keer per dag gedurende enkele weken.

Controles
Direct na de operatie kunt u wat bloed in de keel hebben, maar dat verdwijnt weer. We controleren regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur en we overleggen dagelijks met u welke pijnmedicatie u nodig heeft en hoeveel.

Drain
Het kan zijn dat bij u een externe lumbale drain is ingebracht om drukverlichting op de wond te bieden als u hersenvochtlekkage (liquorlekkage) heeft. In dat geval heeft u 5 dagen bedrust nodig. U blijft deze dagen bij de kliniek neurochirurgie. Hersenvochtlekkage is te herkennen aan doorzichtig vocht, dat uit de neus lekt. Het vocht kan ook via de neus in de keel lekken en geeft dan een vieze, bittere smaak. Waarschuwt u de verpleegkundige als u merkt dat u deze klachten heeft.

Dag 1 en 2 na de operatie


De eerste dagen na de operatie houden we uw 'vochtbalans' (alles wat u drinkt en uitplast) goed bij en onderzoeken we uw urine. Hiervoor wordt alle urine opgevangen in een urinaal of po. Als het soortelijk gewicht van uw urine laag is, verliest u teveel vocht waardoor u kunt uitdrogen. Dit komt doordat de hypofyse het hormoon ADH (antidiuretisch hormoon) niet of onvoldoende aanmaakt. Dit herstelt mogelijk weer. Als de waarde te laag is, krijgt u een tabletje Minrin, dat heeft de functie van het hormoon ADH. Afhankelijk van de uitslag van het soortelijk gewicht bepalen we of we doorgaan met het bijhouden van de vochtbalans en het controleren van het soortelijk gewicht van de urine. Vanaf dat moment kunt u weer gewoon op het toilet plassen.

 • We verwijderen de urinekatheter en stoppen uw infuus.
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
 • We informeren naar en controleren op eventuele liquorlekkage.
 • We beginnen met het afbouwen van het medicijn hydrocortison of dexamethason. Deze medicijnen kunnen uw bloedsuiker verhogen, daarom krijgt u op deze eerste dagen 4 keer dag een vingerprikje om uw bloedsuiker te controleren.
 • Vanaf de eerste dag mag u gaan bewegen (mobiliseren).
 • Als uw bloeddruk, hartslag en temperatuur stabiel blijven en er zijn geen complicaties, wordt u overgeplaatst naar de kliniek interne geneeskunde.
 • Als u endoscopisch bent geopereerd en neustampons hebt gekregen, verwijdert de kno-arts deze tampons op dag 2 na de operatie. U start met neusspoelen volgens het voorschrift van de kno-arts

Dag 3 en 4 na de operatie


Op de derde en vierde dag na de operatie:
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
 • Als u volledig gemobiliseerd bent, stoppen we met het toedienen van Fraxiparine.

Dag 5 na de operatie


Op de vijfde dag na de operatie:
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur,
 • De Hydrocortison of Dexamethason is nu in principe afgebouwd,
 • Als u microscopisch bent geopereerd, verwijdert de kno-arts vandaag de neustampons,
 • We brengen u in uw bed naar de kno-arts. Dat doen we omdat u zich tijdens het verwijderen van de neustampons wellicht niet lekker voelt.
 • U start met neusspoelen volgens het voorschrift van de kno-arts.
 • Na het verwijderen van de neustampons mag u weer normaal eten.
 • U mag uw tanden weer poetsen en u mag uw eventuele gebitsprothese weer indoen.

Dag 6 na de operatie


Op de zesde dag na de operatie:
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
 • U gaat u met ontslag (lees verder vanaf het kopje Dag van het ontslag), tenzij we nog metopirontest moeten uitvoeren.
Wel of geen metopirontest
Als de metopirontest al voor de operatie is uitgevoerd en u toen bent begonnen met het innemen van Hydrocortison, of wanneer na de operatie tijdens het afbouwen van de Hydrocortison of Dexamethason complicaties zijn opgetreden, voeren we de metopirontest niet uit. U blijft dan de voorgeschreven medicatie gebruiken. In dat geval moeten er voor u met ontslag gaat wellicht nog bepaalde bloedtesten worden gedaan.

Als op dag 7 bij u de metopirontest wordt afgenomen, moet u vanaf middernacht nuchter zijn.

Dag 7 na de operatie


Op zevende dag na de operatie nemen we een metopirontest of een synacthentest af.Metopirontest
Metopiron remt de aanmaak van het bijnierschorshormoon cortisol. We nemen deze test af om vast te stellen of de besturing van de bijnierschors door de hypofysevoorkwab voldoende is na de operatie en of de hypofyse op een acceptabele manier functioneert.
 • Als u tijdens de test klachten krijgt zoals vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en/of braken moet u de verpleegkundige waarschuwen.
 • Het infuusnaaldje kan dan dienen om eventueel medicatie te geven.
 • Bij deze test krijgt u 6 x per dag Metopiron in capsulevorm.
 • U krijgt een folder met uitleg over de test.
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
Synacthentest
Als er sprake is van de ziekte van Cushing, nemen we vandaag de synacthentest af en morgen de metopirontest. Deze test voeren we uit om te bekijken of uw bijnieren voldoende cortisol kunnen maken. De test vindt meestal plaats in de ochtend, u hoeft hiervoor niet nuchter te zijn.

Als op dag 8 bij u de metopirontest wordt afgenomen, moet u vanaf middernacht nuchter zijn.

Dag 8 na de operatie


Op de achtste dag na de operatie:
 • We controleren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
 • Na het afronden van de metopirontest begint u (als dat nodig is) met het innemen van Hydrocortison (synthetische cortisol). Of u Hydrocortison krijgt, is afhankelijk van de bloeduitslagen op dag 1 van de metopriontest. Binnen 4 weken krijgt u op de belafspraak met de endocrinoloog de uitslag van de test en de arts vertelt u of u moet doorgaan met de Hydrocortison, de dosering moet aanpassen, of dat u ermee kunt stoppen.
Als alle goed gaat, mag u vandaag met ontslag.

Wanneer er sprake is van de ziekte van Cushing, vindt vandaag de metopirontest plaats, en gaat u op dag 9 met ontslag.

De dag van ontslag


U mag met ontslag als:
 • u een bezoek heeft gebracht aan de kno-arts; dit kan zijn tijdens het verwijderen van de neustampons of tijdens een aparte afspraak;
 • u een medicatie-ontslaggesprek heeft gehad met de apotheek of de arts, en u de medicatie of de recepten heeft gekregen;
 • de leefregels aan u zijn uitgelegd (zie hieronder);
 • u, indien van toepassing, stressinstructies heeft gekregen bij het gebruik van Hydrocortison;
 • de verpleegkundige een ontslaggesprek met u heeft gevoerd;
Voor u met ontslag gaat, moeten de volgende polikliniekafspraken voor u zijn gemaakt:·
 • belafspraak bij de endocrinoloog binnen 4 weken;
 • poli-afspraak bij de kno-arts na ongeveer 6 weken;
 • mri-afspraak na ongeveer 3 maanden;
 • poli-afspraak bij het Hypofyse Centrum Rotterdam na ongeveer 3 maanden.

Leefregels


Als u eenmaal thuis bent, is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende leefregels.
 • U gaat door met het spoelen van uw neus zolang als de kno-arts heeft voorgeschreven.
 • U mag de eerste 4 weken na de operatie uw neus niet snuiten omdat hierdoor te veel druk in/op het hoofd ontstaat.
 • U kunt gewoon niezen. De eerste 4 weken na de operatie moet u het niezen niet inhouden omdat er dan druk in/op het hoofd ontstaat.
 • U moet na elke maaltijd uw mond verzorgen en hiervoor de eerste 2 weken een zachte borstel gebruiken.
 • De eerste 4 weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of diep voorover buigen.
 • De ontlasting moet soepel gaan. Te hard persen geeft te veel druk in/op het hoofd.
 • Het hervatten van uw werk overlegt u met uw behandelend arts en de arbo-arts van uw werk.
 • Het is beter om tot 4 weken na ontslag geen reis per vliegtuig te maken.
 • Na ontslag zijn er geen beperkingen wat betreft het hebben van seks.
 • Duiksport met masker en luchtflessen is de eerste 6 maanden na de operatie niet toegestaan. U mag wel gewoon onder water zwemmen.
 • U mag geen CPAP op, totdat u hiervoor toestemming heeft van de kno-arts.
Bij de volgende klachten moet u direct contact opnemen met de polikliniek endocrinologie (of buiten kantoortijden met de spoedeisende hulp):
 • wazig (onscherp) zien
 • ernstige hoofdpijn
 • lekkage uit de neus en/of metaalsmaak in de mond of lekken achterin de keel
 • dorst en/of vaak plassen
 • koorts

Tot slot


Uw operatiedatum is zorgvuldig gepland. Ondanks deze planning kan uw operatie uitgesteld worden omdat er een spoedoperatie tussenkomt. Houdt u hier rekening mee.

Heeft u nog vragen?


Met vragen of opmerkingen kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de polikliniek endocrinologie (NE3) of de kliniek interne geneeskunde (systeemziekten, RG10).

Contact


Polikliniek endocrinologie: (010) 704 05 70
Kliniek interne geneeskunde: (010) 703 31 46
Kliniek neurochirurgie: (010) 703 32 36
PACU: (010) 703 33 29S
Spoedeisende hulp Erasmus MC: (010) 704 01 45


Foldernummer: 6147218-04_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien