Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Hyperthermie met MRI

Hyperthermie met MRI


U krijgt hyperthermie als plaatselijke behandeling in combinatie met radiotherapie of chemotherapie. Bij hyperthermie wordt de tumor verwarmd tot circa 40 graden Celsius. De gecombineerde behandeling geeft bij sommige tumorsoorten betere resultaten dan radiotherapie of chemotherapie alleen. We noemen hyperthermie ook wel warmtebehandeling.

Voorbereiding


U hoeft geen speciale maatregelen te nemen voor de hyperthermie behandelingen.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling een lichte maaltijd eten.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, moet u die gewoon blijven innemen zoals u gewend bent. Als u erg gespannen bent, krijgt u een licht kalmerende tablet (Xanax) die u ongeveer een half uur voor de behandeling kunt innemen.

Waardevolle spullen
Wij vragen u sieraden en waardevolle spullen thuis te laten.

Vervoer naar huis regelen
Het is beter om na de behandeling niet zelf met eigen vervoer naar huis te rijden.

Wat neemt u mee?


Als u verbandmateriaal gebruikt is het prettig als u reservemateriaal bij u heeft. U kunt uw eigen cd meenemen om tijdens de behandeling via de koptelefoon naar uw favoriete muziek te luisteren.

wachtgebied


Over de behandeling


Wat we gaan doen


U krijgt een behandeling met hyperthermie. Als voorbereiding heeft u voor de eerste behandeling een gesprek met een arts en eventueel met een laborant of verpleegkundige over de behandeling, mogelijke bijwerkingen en waar u terecht kunt met vragen.

Wat is het?

Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur'. Met elektromagnetische velden wordt het te behandelen gebied verwarmd tot 40 - 43 graden Celsius. Het is een plaatselijke behandeling; zodra de energie in het lichaam komt, wordt de plek warm. De warmte trekt weer weg zodra de apparatuur is uitgeschakeld. De behandeling is niet schadelijk voor gezond weefsel. U krijgt de behandeling in een afgeschermde ruimte omdat de elektromagnetische velden de apparatuur buiten de behandelkamer kunnen verstoren. Medewerkers kunnen in de behandelkamer aanwezig zijn.

Combinatie met MRI
We gebruiken een combinatiesysteem, waarmee het gebruikelijke hyperthermie-apparaat in een MRI-scanner wordt geschoven. Tijdens de behandeling wordt de temperatuur gemeten in het gehele behandelgebied en dus ook in de tumor zelf.

Wat is MRI?

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Daarbij maken we gebruik van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt, die worden opgevangen door een antenne en met behulp van een computer in een beeld vertaald. Er wordt bij MRI geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

MRI scanner

Voorbereidend onderzoek
Voorafgaand aan de behandelingen maken we een CT-scan. U ligt daarbij in een soort hangmat. In dezelfde houding krijgt u ook de behandeling met hyperthermie. Op de CT-scan wordt het te behandelen gebied aangegeven. Aan de hand daarvan maken we het behandelplan.

Behandelschema
U krijgt een individueel behandelschema waarin de hyperthermie krijgt in combinatie met radiotherapie of chemotherapie. Tijdens de behandelperiode, krijgt u eenmaal per week hyperthermie.
Krijgt u hyperthermie in combinatie met radiotherapie (bestraling): u hoeft niet te worden opgenomen en krijgt de hyperthermie na de radiotherapie (bestraling).
Krijgt u hyperthermie in combinatie met chemotherapie: het kan zijn dat u wordt opgenomen voor de chemotherapie. U krijgt de hyperthermie dan tijdens deze opname.

Het totaal aantal behandelingen is afhankelijk van uw radiotherapieschema of chemotherapieschema. Het schema bespreken wij van tevoren met u.

Verloop van de behandeling


Magneetveld
Alle metalen of magnetische voorwerpen moeten in verband met het magneetveld van de MRI buiten de behandelkamer blijven. Dit zijn voorwerpen als sleutels, munten, gebitten/plaatjes, gehoorapparaat, haarspelden, sieraden, creditcards, bankpasjes, horloges en aanstekers.

Kleedruimte

Bij de behandelkamer is een kleedruimte waar u zich kunt uitkleden. U krijgt een ziekenhuisjasje om aan te trekken. Een laborant/verpleegkundige begeleidt u naar de behandelkamer.

Katheters en temperatuurmeting

Tijdens de behandeling meten we uw lichaamstemperatuur en de temperatuur in het behandelgebied. Zo hebben we een indruk of de tumor goed verwarmd wordt en het gezonde weefsel juist niet te warm wordt. We plaatsen een dunne draadthermometer (thermometriekatheter) in de blaas, via de anus in de endeldarm en bij vrouwen ook in de vagina. Bovendien meten we om de 20 minuten de temperatuur met behulp van een MRI-signaal. De gemeten temperatuur van de draadthermometers in blaas, vagina en endeldarm vergelijken we met de gegevens van de MRI. Zo vergroten wij onze kennis over de temperatuur in het behandelgebied. Het behandelplan is zo gemaakt dat de meeste warmte tijdens de behandeling in de tumor komt. Via de bloedsomloop verspreidt de warmte zich naar de rest van uw lichaam. Daarom meten we tijdens de behandeling een aantal keer uw lichaamstemperatuur. U krijgt ook een blaaskatheter zodat de urine tijdens de behandeling kan aflopen. Als alle katheters zijn geplaatst, laten we een deel van de tafel omhoog komen waardoor u in een hangmatje komt te liggen.

bestralingsapparaat met patient

Apparaat
Het apparaat dat we gebruiken voor verwarming van het lichaam bestaat uit een ring waarop microgolfantennes zijn bevestigd. Terwijl u in de hangmat ligt, schuiven we de ring om uw buik. De ruimte tussen de koker en uw lichaam vullen we op met een met water gevulde band. Het koele water zorgt voor geleiding van de energie naar uw lichaam en koelt de huid.

Geluid
De MRI maakt tijdens het scannen een hard bonkend geluid. Daarom krijgt u een koptelefoon op of oordopjes in. U kunt uw eigen cd meenemen om tijdens de behandeling via de koptelefoon naar uw favoriete muziek te luisteren. Hierna schuiven wij u langzaam de MRI-tunnel in.

Juiste positie
Als u in de tunnel ligt, maken we een scan. Deze eerste scan dient om de juiste positie te bepalen. Het kan zijn dat u iets te hoog of te laag ligt. In dat geval halen we u uit de MRI-tunnel om de instellingen aan te passen. Hierna bent u klaar voor de behandeling.
Tijdens de scans bent u alleen in de behandelkamer. U heeft contact met het behandelteam via een intercom in de tunnel. Bovendien is er een alarmbelletje. Het behandelteam kan u zien door het raam en via de camera. De voorbereiding duurt bij elke behandeling ongeveer een half uur.

Behandeling


Als alle voorbereidingen zijn getroffen, begint de eigenlijke behandeling. De apparatuur wordt bediend vanuit de aangrenzende ruimte. Tijdens de gehele behandeling kunt u via de intercom met de behandelaars praten. Bovendien kunnen zij tussen de MRI-scans door in de ruimte aanwezig zijn. Om de 20 minuten meten we de temperatuur met behulp van een MRI-signaal. Tijdens de behandeling wordt regelmatig uw bloeddruk en uw hartslag gemeten.

Warmte
Al enkele minuten na het begin van de behandeling kunt u de warmte voelen. Het lichaam reageert op de temperatuurstijging; het hart gaat sneller kloppen, de warmte verspreidt zich via de bloedsomloop naar de rest van het lichaam, u gaat transpireren. Wij zorgen voor verkoeling door airconditioning, koude washandjes en cool packs. De lichaamstemperatuur stijgt tot ongeveer 38°C. In de tumor en het gebied eromheen is de temperatuur hoger.

Te warm

We controleren de temperaturen voortdurend. Toch kan het rond het behandelgebied te warm worden. Als het te warm is, voelt het branderig, drukkend of onplezierig aan. Laat ons dit direct weten. We zetten het apparaat even uit, waardoor de warmte snel wegtrekt. Zo nodig kunnen we de instellingen van het apparaat aanpassen.

bedieningsruimte

Behandelduur
De eigenlijke warmtebehandeling duurt 90 minuten.
In totaal bent u voor een behandeling ongeveer 3 uur op de afdeling Hyperthermie.


Na de behandeling


Na de behandeling verwijderen we alle katheters. Dit duurt ongeveer tien minuten. Daarna kunt u douchen.

Naar huis


U mag na de behandeling naar huis. Als u met eigen vervoer naar het ziekenhuis komt, adviseren we u niet zelf terug te rijden.

Leefregels
De gecombineerde behandeling met hyperthermie is vermoeiend en inspannend. Het is verstandig ontspanning te zoeken en te rusten. Er is geen extra huidverzorging nodig.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Brandwonden

Tijdens de behandeling kan door de hoge temperatuur een brandwond ontstaan. Zo’n brandwond ontstaat bij de diepe hyperthermie behandeling vrijwel nooit op de huid (een blaar). Bij ongeveer 10 % van de patiënten ontstaat een brandwond in het onder de huid gelegen vet- of spierweefsel. Een brandwond in vetweefsel geeft een drukgevoelige plek. Schade in de spier geeft pijn bij bewegen, zoals bij gewone spierpijn. Over het algemeen verdwijnen de klachten zonder behandeling.

Vermoeidheid
Een hyperthermiebehandeling is intensief. Door de temperatuurstijging levert u een lichamelijke inspanning. U kunt na de behandeling dan ook vermoeid zijn.

Plassen

Door het inbrengen van de blaaskatheter kan het plassen een paar dagen een beetje pijnlijk zijn.

Contact


Heeft u nog vragen over de behandeling? Stelt u deze dan gerust aan een van de artsen, verpleegkundigen of laboranten.
Foldernummer: 0000514-12_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien