Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Wegsnijden van een huidafwijking (excisie)

Wegsnijden van een huidafwijking (excisie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een excisie is een ingreep waarbij een huidafwijking wordt weggesneden. De reden kan medisch zijn of cosmetisch.

Voorbereiding


Overzicht medicatie
Neemt u een overzicht mee van de medicatie die u gebruikt. Bloedverdunners kunt u meestal gewoon gebruiken, tenzij de dermatoloog iets anders met u heeft afgesproken.

Wanneer u corticosteroïden (bv predniso(lo)n, hydrocortison, dexamethason) en/of bloedverdunners gebruikt en uw behandelend arts is hiervan niet op de hoogte, dan wordt u verzocht om dit zo snel mogelijk door te geven. Wanneer uw arts hiervan reeds op de hoogte is, hoeft u niks te doen.

Nuchter zijn
Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn.

Kleding

U krijgt mogelijk een (dik) drukverband. Daarom kunt u het beste ruime kleding en schoenen dragen.

Verloop van de behandeling


Behandelruimte
De assistente haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar de behandelruimte. Hier maakt u kennis met het operatieteam. De operateur vraagt u naar uw medicatiegebruik en eventuele allergieën. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel.

De ingreep
De operateur tekent de plek op de huid af. U krijgt een verdoving op de plek van de ingreep. Deze wordt vervolgens weggesneden. Zo nodig worden de bloedvaatjes dichtgebrand. Daarna wordt de plek gehecht en verbonden. Op de hechting komen steristrips om de hechtingen extra te ondersteunen. Daaroverheen komt meestal een pleister en een drukverband. Het drukverband mag u na 48 uur verwijderen, tenzij er iets anders met u is afgesproken.

Na de behandeling


Naar huis


Na de ingreep hoeft u niet te blijven, u kunt meteen naar huis. Als u zich niet zo goed voelt, mag u uiteraard nog wel even blijven zitten in onze rustruimte en zo nodig iets drinken. Wij adviseren u om na de ingreep de verdere dag geen voertuig te besturen.

Leefregels


Hechtingen/verband/wond

Ingreep vlak bij de ogen


Zwelling of verkleuring
Na een ingreep vlak bij uw ogen kan de huid rond de ogen verkleuren of zwellen. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is verstandig om niet te bukken en ’s nachts niet helemaal plat te liggen.

Geen voertuig besturen
Heeft u een verband op of rond uw ogen, dan is het beter om de eerste week na de ingreep geen voertuig te besturen.

Verwijderen van de hechtingen


Als de plek is gehecht, moeten de hechtingen na zes tot veertien dagen worden verwijderd. Dat kan bij ons op het verpleegkundig spreekuur. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij onze balie in het wachtgebied.
Soms mogen de hechtingen ook door de huisarts worden verwijderd. Dan kunt u zelf een afspraak maken bij uw huisarts en krijgt u een brief mee met eventueel een instructie voor het verwijderen van de hechting.

Litteken


Na een ingreep krijgt u altijd een litteken. Het verschilt per patiënt en ook per lichaamsdeel hoe het litteken zich ontwikkelt. Meestal duurt het een jaar voordat een litteken helemaal genezen is. Bescherm een litteken altijd goed tegen de zon met een crème met een hoge beschermingsfactor. Het is ook goed om een litteken vanaf een week nadat de hechtingen zijn verwijderd dagelijks te masseren met een crème.

Bijwerkingen en complicaties


Na de behandeling in het ziekenhuis


Nabloeden
Het kan voorkomen dat de wond thuis gaat nabloeden. Als dit gebeurt, moet u met een handdoek of theedoek en een vlakke hand twintig minuten lang stevig op het verband drukken, zonder tussendoor te kijken of het bloeden al is gestopt. Meestal is dit voldoende om de bloeding te stoppen.
Als u na twintig minuten kijkt en het bloeden is nog niet gestopt, moet u meteen weer afdrukken en contact met ons opnemen:
tijdens kantooruren met de polikliniek en ’s avonds en in het weekend met de spoedeisende hulp.

Pijn
Als u thuis last krijgt van napijn, kunt u paracetamol innemen: maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg.

Infectie
Als de behandelde plek na een paar dagen meer pijn gaat doen, gaat zwellen, rood wordt, gespannen aanvoelt, er pus uitkomt en u zich niet lekker voelt, moet u contact met ons opnemen: tijdens kantooruren met de polikliniek en ’s avonds en in het weekend met de spoedeisende hulp. Mogelijk is er sprake van een infectie die we moeten behandelen met antibiotica.

Plek verdacht voor huidkanker


Als de plek die is verwijderd huidkanker is, of als de plek is verdacht voor huidkanker, sturen we het stukje huid altijd op naar de patholoog. Die onderzoekt het en geeft de uitslag door aan de dermatoloog. Na de ingreep moet u een afspraak maken voor de uitslag. Meestal kan dat met een telefonische afspraak. Vindt u het fijner om terug te komen voor de uitslag, zegt u dat dan tegen de arts. Wij maken dan een controleafspraak voor u om de uitslag te bespreken.

Plek verwijderen om cosmetische redenen


Is bij u een plekje of vlekje verwijderd terwijl dat niet medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat u dat mooier vindt? Dan noemen we dat ‘om cosmetische redenen’. In dat geval kan het zijn dat u de ingreep zelf moet betalen omdat uw zorgverzekering een ingreep om cosmetische redenen niet vergoedt. Het is de bedoeling dat u de kosten van de ingreep vooraf bij de assistente per pin betaalt met uw bankpas. Dit bespreekt uw behandelend arts altijd van tevoren met u.

Vragen


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de ingreep, neemt u dan contact op met de polikliniek dermatologie. U kunt uw vragen ook stellen aan de dermatoloog die bij u de ingreep verricht.


Contact

Heeft u nog vragen, belt u dan met de polikliniek op telefoonnummer (010) 704 01 10.
's Avonds en in het weekend kunt u bellen met de spoedeisende hulp op telefoonnummer (010) 704 01 45.
Foldernummer: 0000494-08_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien