Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Orthopedie en sportgeneeskunde


Heupprothese vervangen

Heupprothese vervangen


Omdat u veel klachten heeft, gaan we uw eerder geplaatste heupprothese geheel of gedeeltelijk vervangen door een nieuwe prothese. De operatie die hiervoor nodig is, is veel groter dan uw eerste heupoperatie.

Het heupgewricht


In een gezonde heup zijn de lagen kraakbeen samen ongeveer een halve centimeter dik en vrij gelijkmatig verdeeld. De dijbeenkop wordt in de heupkom op zijn plaats gehouden door sterke gewrichtsbanden, die het hele gewricht bedekken. Dit wordt het gewrichtskapsel genoemd. Het heupgewricht is dankzij de spieren en pezen er omheen een zeer sterk, soepel en stabiel gewricht. De spieren zorgen er bovendien voor dat het gewricht kan bewegen.

Slijtage van het heupgewricht


Bij overbelasting en het ouder worden, vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt onregelmatig, verliest zijn gladheid en de laag kraakbeen wordt dunner. Dit is slijtage, of in medische termen: artrose. Omdat uw heupgewricht ernstig versleten of beschadigd was, kreeg u in het verleden een heupprothese. Hierbij zijn de versleten heupkom en de dijbeenkop vervangen door een prothese.

Wat is een revisie van de totale heupprothese


Omdat uw heupprothese voor veel klachten zorgt, is opnieuw een operatie nodig. Hierbij verwijderen we de heupprothese en plaatsen we een nieuwe prothese of een gedeelte daarvan. Dit noemen we 'revisie van de heupprothese'.

Voorbereiding


Wat neemt u mee?


Let op: laat waardevolle bezittingen thuis (geld, sieraden en dure apparatuur).

Contactpersoon


We vinden het prettig als u iemand uit uw familie of kennissenkring aanwijst die het contact met het ziekenhuis onderhoudt. Deze contactpersoon kan ons altijd bellen om te horen hoe het met u gaat. Op de dag van operatie bellen wij uw contactpersoon zodra u terug bent op uw kamer.

De avond voor de operatie


Over de operatie


Voor de operatie


U mag geen crèmes, make-up of nagellak meer opdoen. Sieraden en horloges moet u afdoen. Ook mag u geen contactlenzen of gebitsprothese dragen. U krijgt een operatiejas aan en een operatiemuts op. Als de anesthesioloog dat heeft voorgeschreven, krijgt u een tablet als voorbereiding op de operatie. Hierna blijft u in bed en wordt u met uw bed naar de wachtruimte van de operatieafdeling gebracht. Hier krijgt u eerst een infuus. Daarna geeft de anesthesioloog u de verdoving en wordt u in de operatiekamer op de operatietafel gelegd.

Wat we gaan doen


In het kort komt het erop neer dat we de heupprothese geheel of gedeeltelijk verwijderen. We passen het bot aan waarin de prothese was bevestigd en werken we het bij, zodat we de nieuwe prothese kunnen plaatsen. Voor het opvullen van eventuele gaatjes en scheurtjes in het bot gebruiken we bot uit uw eigen bekkenkam of bot van een donor. Daarna plaatst de orthopedisch chirurg de nieuwe prothese.

In het operatiegebied laten we één of twee slangetjes achter (drains) waardoor het wondvocht kan aflopen naar een fles. Om zwelling te voorkomen, brengen we na het sluiten van de wond een 'spicacoxae' (dik drukverband) aan om uw middel en heup. De operatie duurt in totaal ongeveer 3 tot 4 uur.

Na de operatie


U wordt wakker op de uitslaapkamer. We houden hier uw lichamelijke toestand goed in de gaten. Regelmatig controleren we uw bloeddruk, polsslag en ademhaling. Na ongeveer 3 uur, als u goed bent bijgekomen, gaat u terug naar u w kamer. Als dat nodig is, wordt u één nacht opgenomen op de PACU (Post Anesthesia Care Unit), waar de anesthesioloog u goed in de gaten kan houden.
Als u terug bent op de PACU- of uw kamer belt de verpleegkundige uw contactpersoon.

Nabehandeling


De nabehandeling bestaat uit:

Nabehandeling bij gedeeltelijk belast bewegen


Dag 1 na de operatie


Vandaag begint u met revalideren. De verpleging helpt u met wassen en aankleden en het aantrekken van makkelijk zittende kleding. Nadat u gewassen bent, wordt er bloed afgenomen om de hoeveelheid hemoglobine in uw bloed te meten (controleren van het bloedverlies).

Dag 2 na de operatie


De verpleegkundige helpt u uit bed, brengt u naar de wastafel en helpt u met wassen. U trekt makkelijk zittende kleding aan.

Dag 3 na de operatie


Dag 4 na de operatie


Oefenprogramma totale heupprothese


1. Voeten bewegen
(ten minste ieder uur 10 keer)
2. Bovenbeenspieren aanspannen
(ieder uur 10 keer 10 seconden)

Beweeg uw voeten op en neer.
Het been blijft gestrekt liggen en
beweegt niet meer.


Leg uw been gestrekt neer en
span daarbij de bovenbeenspieren
aan door de knieholte naar
beneden te drukken.

3. Bilspieren aanspannen
(ieder uur 10 keer 10 seconden)

4. Staand knie heffen tot 90°
(3 keer daags 10 herhalingen)

Ga zoveel mogelijk gestrekt liggen.
Knijp de bilspieren samen.Hef de knie van het geopereerde been
voorwaarts tot 90°. Probeer alleen het
been te bewegen. De rug blijft recht.5. Staand been zijwaarts heffen
(3 keer daags 10 herhalingen)

6. Staand been naar achter strekken
(3 keer daags 10 herhalingen)

Nabehandeling bij bedrust


Dag 1 na de operatieDag 2 na de operatie


Dag 3 na de operatie


Dag 4 na de operatie


Leefregels en adviezen voor de eerste 3 maanden na de operatie


Om trombose te voorkomen, gebruikt u de Fraxiparine-injecties tot 6 weken na de operatie.
Bij bepaalde bewegingen en houdingen bestaat het risico dat de heup uit de kom schiet (= luxeren). Om dit te voorkomen hebben we een aantal adviezen voor u op een rij gezet.

U mag de eerste drie maanden niet:

Algemeen


Liggen


Zitten


Lichamelijke verzorging


Huishouden


Fysiotherapie


Eenmaal thuis heeft u nog fysiotherapie nodig. U maakt hiervoor zelf een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt. Een aanvraag en een overdracht voor de behandeling krijgt u van ons mee.

Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht. Zo’n gewricht is altijd kwetsbaar. Zware lichamelijke inspanning en sport kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht verkorten. Welke sporten en activiteiten u wel en niet kunt doen, bespreekt u met uw orthopedisch specialist.

Bijwerkingen en complicaties


Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed, treden er soms complicaties op, zoals:

Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact op met uw huisarts of de verpleegkundige wanneer:
Vragen kunt u altijd stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Zij helpen en adviseren u graag.

Regieverpleegkundige


Binnen 5 werkdagen na uw ontslag neemt de regieverpleegkundige contact met u op. Eventuele vragen kunt u stellen tijdens dit telefoongesprek. Het is handig om vragen op te schrijven en vast klaar te leggen bij de telefoon.

Klachten


Voor zover uw omstandigheden het toelaten, hopen wij dat u een zo prettig mogelijk verblijf heeft in het Erasmus MC. Als u toch niet tevreden bent over uw verzorging of medische behandeling, bespreek dit dan met de verpleegkundige of de dienstdoende arts. Bent u niet tevreden met het resultaat of ziet u er tegenop om uw probleem rechtstreeks te bespreken met de betrokkene of leidinggevende, dan kunt u dit doorgeven bij de receptie van het ziekenhuis. Als u dat wilt, schakelt de medewerker de klachtenfunctionaris in.

Contact


Kliniek orthopedie:
(010) 703 32 46

Polikliniek orthopedie:
(010) 704 01 36 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)
Uw contactpersoon bereikt ons via (010) 703 33 16.

Zorgwinkel: aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Voor meer informatie (010) 704 11 76 of kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.


Foldernummer: 6182539-01_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien