Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Orthopedie en sportgeneeskunde


Heupprothese totaal

Heupprothese totaal


Versleten of beschadigd kraakbeen in de heup zorgt vaak voor pijn en stijfheid. Als medijnen en fysiotherapie niet meer helpen, is een nieuwe heup, ofwel een totale heupprothese, de enige oplossing. Alle informatie hierover hebben we voor u op een rij gezet.

Het heupgewricht


In een gezonde heup zijn de lagen kraakbeen samen ongeveer een halve centimeter dik en vrij gelijkmatig verdeeld. De dijbeenkop wordt in de heupkom op zijn plaats gehouden door sterke gewrichtsbanden, die het hele gewricht bedekken. Dit wordt het gewrichtskapsel genoemd. Het heupgewricht is dankzij de spieren en pezen er omheen een zeer sterk, soepel en stabiel gewricht. De spieren zorgen er bovendien voor dat het gewricht kan bewegen.

Slijtage van het heupgewricht


Bij overbelasting en het ouder worden, vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt onregelmatig, verliest zijn gladheid en de laag kraakbeen wordt dunner. Dit is slijtage, of in medische termen: artrose.

De bewegingen verlopen dan minder soepel, het gewricht gaat pijn doen en u kunt het minder goed belasten. De meest voorkomende klachten bij artrose van het heupgewricht zijn pijn en stijfheid. U voelt de pijn in de lies- en bilstreek, maar de pijn kan uitstralen naar het bovenbeen tot in de knie. U voelt ook startpijn, u kunt moeilijk lopen, traplopen en bukken. Als de slijtage doorgaat, worden de klachten erger. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan vaak niet meer en een nieuwe heup is de enige oplossing.

Wat is een heupprothese?


Het aangetaste kraakbeen kan niet worden vervangen door nieuw kraakbeen. Het gewricht kan wel in zijn geheel worden vervangen door een prothese. Er zijn verschillende typen heupprothesen, waarbij het belangrijkste verschil is de manier waarop ze worden vastgezet. De orthopedisch chirurg bepaalt welke prothese voor u het meest geschikt is.

Voorbereiding


Wat neemt u mee?


Let op: laat waardevolle bezittingen thuis (geld, sieraden en dure apparatuur).

Contactpersoon


We vinden het prettig als u iemand uit uw familie of kennissenkring aanwijst die het contact met het ziekenhuis onderhoudt. Deze contactpersoon kan ons altijd bellen om te horen hoe het met u gaat. Op de dag van operatie bellen wij uw contactpersoon zodra u terug bent op uw kamer.

De avond voor de operatieOver de operatie


Voor de operatie


U mag geen crèmes, make-up of nagellak meer opdoen. Sieraden en horloges moet u afdoen. Ook mag u geen contactlenzen of gebitsprothese dragen. U krijgt een operatiejas aan en een operatiemuts op. Als de anesthesioloog dat heeft voorgeschreven, krijgt u een tablet als voorbereiding op de operatie. Hierna blijft u in bed en wordt u met uw bed naar de wachtruimte van de operatieafdeling gebracht. Hier krijgt u eerst een infuus. Daarna geeft de anesthesioloog u de verdoving en wordt u in de operatiekamer op de operatietafel gelegd.

Wat we gaan doen


In het kort komt het erop neer dat de heupkop (kop van het dijbeen) wordt verwijderd. Als de kop uit de kom is gehaald, is het aangetaste kraakbeen in de heupkom goed te zien. Dit wordt met een frees verwijderd. Daarna worden beide delen van de totale heupprothese gepast en geplaatst. In de meeste gevallen worden deze delen met botcement gefixeerd. In het dijbeenbot komt een steel met kop; in het bekkenbot de kom. Ze passen precies in elkaar.

In het operatiegebied wordt een slangetje achtergelaten (de drain) waardoor het wondvocht kan aflopen naar een fles. Na het sluiten van de wond wordt om uw middel en heup een dik drukverband aangebracht om zwelling te voorkomen. Dit verband heet een ‘spica coxae’.

De operatie duurt in totaal ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Na de operatie


U wordt wakker op de uitslaapkamer. We houden hier uw lichamelijke toestand goed in de gaten. Regelmatig controleren we uw bloeddruk, polsslag en ademhaling. Na ongeveer 2 uur, als u goed bent bijgekomen, gaat u terug naar uw kamer. Als dat nodig is, wordt u één nacht opgenomen op de PACU (Post Anesthesia Care Unit), waar de anesthesioloog u goed in de gaten kan houden.
Als u terug bent op uw kamer belt de verpleegkundige uw contactpersoon.

Dag 1 na de operatie


Vandaag begint u met revalideren.

Dag 2 na de operatie


De verpleegkundige helpt u uit bed, brengt u naar de wastafel en helpt u met wassen. U trekt makkelijk zittende kleding aan.

Dag 3 na de operatie


Dag 4 na de operatie


Oefenprogramma totale heupprothese1. Voeten bewegen
(ten minste ieder uur 10 keer)

Beweeg uw voeten op en neer.
Het been blijft gestrekt liggen en
beweegt niet meer.
2. Bovenbeenspieren aanspannen
(ieder uur 10 keer 10 seconden)

Leg uw been gestrekt neer en
span daarbij de bovenbeenspieren
aan door de knieholte naar
beneden te drukken.3. Bilspieren aanspannen
(ieder uur 10 keer 10 seconden)
4. Staand knie heffen tot 90°
(3 keer daags 10 herhalingen)
Ga zoveel mogelijk gestrekt liggen.
Knijp de bilspieren samen.
Hef de knie van het geopereerde been
voorwaarts tot 90°. Probeer alleen het
been te bewegen. De rug blijft recht.
5. Staand been zijwaarts heffen
(3 keer daags 10 herhalingen)
6. Staand been naar achter strekken
(3 keer daags 10 herhalingen)
Leefregels en adviezen voor de eerste 3 maanden na de operatie


Bij bepaalde bewegingen en houdingen bestaat het risico dat de heup (= luxeren) uit de kom schiet. Om dit te voorkomen hebben we een aantal adviezen voor u op een rij gezet.

U mag de eerste drie maanden niet:

Algemeen


LiggenZittenLichamelijke verzorging


Huishouden


Fysiotherapie


Eenmaal thuis heeft u nog fysiotherapie nodig. U maakt hiervoor zelf een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt. Een aanvraag en een overdracht voor de behandeling krijgt u van ons mee.

Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht. Zo’n gewricht is altijd kwetsbaar. Zware lichamelijke inspanning en sport kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht verkorten. Welke sporten en activiteiten u wel en niet kunt doen, bespreekt u met uw orthopedisch specialist.

Bijwerkingen en complicaties


Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed, treden er soms complicaties op, zoals:

Wanneer contact opnemen?


U neemt contact op met uw huisarts of de verpleegkundige wanneer:
Vragen kunt u altijd stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Zij helpen en adviseren u graag.

Regieverpleegkundige


Binnen 5 werkdagen na uw ontslag neemt de regieverpleegkundige contact met u op. Eventuele vragen kunt u stellen tijdens dit telefoongesprek. Het is handig om vragen op te schrijven en vast klaar te leggen bij de telefoon.

Klachten


Voor zover uw omstandigheden het toelaten, hopen wij dat u een zo prettig mogelijk verblijf heeft in het Erasmus MC. Als u toch niet tevreden bent over uw verzorging of medische behandeling, bespreek dit dan met de verpleegkundige of de dienstdoende arts. Bent u niet tevreden met het resultaat of ziet u er tegenop om uw probleem rechtstreeks te bespreken met de betrokkene of leidinggevende, dan kunt u dit doorgeven bij de receptie van het ziekenhuis. Als u dat wilt, schakelt de medewerker de klachtenfunctionaris in.

Contact


Kliniek orthopedie:
(010) 703 32 46

Polikliniek orthopedie:
(010) 704 01 36 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Uw contactpersoon bereikt ons via (010) 703 33 16.

Meer informatie


Zorgwinkel
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen van zorghulpmiddelen zoals een toiletverhoger of douchestoel, het huren of kopen van krukken en het kopen van handige hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan het herstel. Denk hierbij aan een sokaantrekker, helping hand, kniekussen, elastische veters, anislipmat en meer. Voor meer informatie (010) 704 11 76 of kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.


Foldernummer: 5262048-01_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien