Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Cardiothoracale chirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ontslag na een hartoperatie

Ontslag na een hartoperatie


U bent geopereerd aan uw hart en mag met ontslag. Voor een goed herstel is het belangrijk om u aan een aantal leefregels te houden. Hier leest u alles over uw herstel, de leefregels en waar u specifiek op moet letten.

Het herstel


Iedereen herstelt op zijn of haar eigen tempo. Het volledige herstel kan een half jaar tot een jaar duren.

Hechtingen


Uw onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. De buitenwaartse hechtingen, zoals die van de draininsteken, moet u laten verwijderen door de huisarts. Dit doet u 10 dagen na het verwijderen van de drains.

Voor u is dat op: … / …. / …

Ontslagpapieren


De volgende papieren krijgt u mee naar huis na uw ontslag:

Wondgenezing


Om ervoor te zorgen dat uw wond goed geneest, moet u zich aan de volgende leefregels houden:

Wondinfectie


Een infectie van uw wond kunt u herkennen aan:

Als u een van deze drie klachten krijgt, moet u direct contact opnemen met de afdeling. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje ‘contact’.

Leefregels bij opening gehele borstbeen


Is uw gehele borstbeen geopend tijdens de operatie? Dan moet u zich houden aan onderstaande leefregels. Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voordat het bot volledig aan elkaar is vastgegroeid. Daarom moet u zich de eerste 6 weken na uw operatie houden aan de volgende regels:


Heeft u twijfels over de genezing van uw borstbeen? Of heeft u het gevoel dat deze beweegt of knarst? Neem dan contact met ons op. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje ‘contact’.

Steunkousen


Soms halen we tijdens de operatie een of meer aders uit het been of beide benen. Dit noemen we een venectomie. Hebben we dit bij u ook gedaan? Dan is het terugstromen van het bloed van uw been naar uw hart tijdelijk verstoord. Hierdoor hoopt er vocht op in uw been en wordt uw been dikker. Het is daarom belangrijk dat u gedurende 6 weken overdag een steunkouds draagt en deze ’s nachts af doet. U mag dit niet zelf doen. Als u dit zelf doet komt er te veel druk op uw borstbeen te staan. Heeft u niemand die dit bij u kan doen? Dan vragen wij de thuiszorg voor u aan. Na een tijdje nemen andere bloedvaten de functie van het verwijderde bloedvat over.

Hartrevalidatie


Na uw ontslag zal hartrevalidatie u helpen bij het verbeteren van uw conditie. Hartrevalidatie zorgt ervoor dat u weer vertrouwen krijgt in u lichaam en dat u leert omgaan met eventuele lichamelijke of psychische beperkingen. Tijdens het eerste polibezoek bij uw cardioloog, zal hij of zij de mogelijkheden van de hartrevalidatie met u bespreken en u hiervoor aanmelden.

Bewegen


Het is belangrijk om aan uw conditie te blijven werken en te blijven bewegen. We raden u aan om elke dag een stukje te wandelen. Bouw dit rustig op en luister goed naar uw lichaam. Neem op tijd rust. Dit kan betekenen dat u overdag even slaapt als uw lichaam dat nodig heeft.

Tijdens uw herstel zult u goede en slechte dagen hebben. Het is niet erg als het herstel op de ene dag wat beter gaat dan de andere dag. Het belangrijkste is dat u over een langere tijd verbetering ziet.

Wanneer moet u contact opnemen?


Als u een van de volgende klachten krijgt, moet u direct hulp inschakelen!

Bij lichte klachten kunt u de huisarts bellen. Hij of zij zal contact met ons opnemen als dat nodig is. Bij acute of hevige klachten kunt u zich melden bij de spoedeisende hulp. Bij zeer heftige of acute gevallen belt u 112.

Contact


Tijdens kantooruren:
Buiten kantooruren, met spoed:
Foldernummer: 0000754-02_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien