Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Nucleaire geneeskunde


Hartscan (na belasting en in rust)

Hartscan (na belasting en in rust)


U heeft binnenkort een afspraak voor een hartonderzoek. Het onderzoek bestaat uit één of twee scans . Wanneer op dag 1 de eerste scan gemaakt is, wordt door een arts Nucleaire geneeskunde beoordeeld of het nodig is de rustscan te maken. Deze rustscan zal binnen 2 weken na de eerste scan plaatsvinden. In deze folder vindt u informatie over beide onderzoeken.

Doel van het onderzoek


Het verkrijgen van informatie over de doorbloeding van uw hart.

Duur van het onderzoek


De belastingsproef en de scan op dag 1 nemen 3 tot 4 uur in beslag, inclusief de wachttijden en de beoordeling van de scan. De eventuele rustscan op dag 2 duurt 2 tot 3 uur, inclusief de wachttijd.

Dag 1 Voorbereiding op de belastingsproef


’s Morgens mag u een licht ontbijt nuttigen, dat wil zeggen een beschuit met beleg en vruchtensap of water. Indien u medicijnen gebruikt moet u die gewoon innemen, tenzij uw behandelend arts u heeft geadviseerd dit niet te doen. Heeft u suikerziekte , dan moet u zich aan uw dieet houden en uw eventuele medicijnen gewoon gebruiken. Tussen de belastingsproef en de scan moet u iets eten dat vet bevat en drinken. Neemt u dus iets te eten en te drinken mee als u naar de polikliniek komt.
Houdt u er rekening mee dat het niet gebruikelijk is dat er begeleiding en/of kinderen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Belastingsproef


Dit gedeelte van het onderzoek bestaat uit een belastingsproef van uw hart. Uw cardioloog beslist of de belastingsproef wordt gedaan door middel van een fietsproef of medicijnen. Er wordt een infuusnaaldje in uw arm gebracht.

-Bij de fietsproef gaat u fietsen waarbij het trappen steeds zwaarder wordt gemaakt. Als u klachten krijgt tijdens de test moet u deze melden aan de arts die bij het onderzoek aanwezig is. Tijdens de test wordt er door het infuusnaaldje in uw arm een radioactieve vloeistof ingespoten. Dit is nodig voor het in beeld brengen van uw hart.-Bij de medicinale proef wordt een infuus aangesloten op het naaldje in uw arm.

Vervolgens wordt het medicijn geleidelijk ingespoten waarvan uw hartslag sneller wordt. Als u klachten krijgt tijdens de test moet u deze melden aan de arts die bij het onderzoek aanwezig is. Als de hartslag snel genoeg is, wordt er door het naaldje in uw arm een radioactieve vloeistof ingespoten. Dit is nodig voor het in beeld brengen van uw hart. Het kan zijn dat u tijdens de toediening van het medicijn een beetje moet fietsen. De radioactiviteit die wordt toegediend, verdwijnt in ruim 24 uur vanzelf uit het lichaam via de urine en ontlasting. Tijdens de scan wordt gebruik gemaakt van een geringe hoeveelheid röntgenstraling. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen. Scan 1 tot 1 ½ uur na de belastingsproef wordt de scan na belasting van het hart gemaakt.

Tussen de belastingsproef en de scan moet u iets eten dat vet bevat (bijvoorbeeld chocola of boterham met kaas) en drinken. Hiervoor moet u zelf zorgen. Koffie, thee, chocolade enz. mogen nu wel.Tijdens de scan ligt u op een bed en draaien twee camera ’s gedurende 10 minuten om u heen. Vervolgens schuift het bed een stukje en wordt een tweede scan gemaakt.

Het is erg belangrijk dat u hierbij heel goed stil ligt, ook wanneer het bed verschuift. Na de scan kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De scan wordt uitgewerkt en een arts nucleaire geneeskunde beoordeelt of het nodig is om een rustscan (dag 2) uit te voeren. Het uitwerken en beoordelen neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Wanneer wordt besloten dat de rustscan noodzakelijk is, dan wordt dit binnen 2 weken na het belastingsonderzoek gedaan.

Dag 2 - Rustscan

Na de scan na belasting van het hart, heeft u een afspraak gemaakt voor de rustscan. Eenspeciale voorbereiding is nu niet nodig, dus u kunt eten zoals u dat gewend bent. Op de afgesproken tijd krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Tussen de injectie en de scan moet u iets eten dat vet bevat (bijvoorbeeld chocola of boterham met kaas) en drinken . Hiervoor moet u zelf zorgen. Na 1 tot 2 uur wordt de scan van het hart gemaakt. Dat gaat op dezelfde manier als de scan na belasting van het hart. De totale duur van het rustonderzoek is 2 tot 3 uur.Verhindering

Wanneer u verhinderd bent, laat u dit dan tenminste 24 uur van tevoren weten aan de polikliniek Cardiologie, bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 010 704 01 04 of aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde, bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 010 704 01 32.

Vragen


Heeft u nog vragen , dan kunt u bellen naar de Polikliniek Cardiologie, bereikbaar van 08.30 - 16.30 op telefoonnummer 010 704 01 04 of naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 010 704 01 32. Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie die is gegeven door de cardioloog.

Dag 1. Belastingsproef en scan na belasting van het hart:
datum.................................tijd:.........................................

Als het nodig is: Dag 2.Rustscan: injectie en een scan (de afspraak hiervoor wordt zo nodig gemaakt na de scan op Dag 1).
datum............. ...................tijd:..........................................

Vanaf 20.00 uur de avond tevoren mag u gééén koffie, thee, chocolade, cola of energiedrank meer gebruiken.Foldernummer: 6049670-04_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien