Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Glaucoomoperatie

Glaucoomoperatie

Goniotomie


De glaucoomoperatie goniotomie heeft tot doel de oogdruk te verlagen om daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden, niet om die te verbeteren. We hebben informatie over de diagnose en de operatie voor u op een rij gezet, zodat u uw kind goed kunt voorbereiden.

De diagnose


In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de ooglens. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als dit afvoersysteem (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeilijker weg en stijgt de druk binnen het oog. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uiteindelijk merkt u dit doordat er stukken uit het beeld (gezichtsveld) verdwijnen. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast.

Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar, zij kan alleen worden vertraagd. Daartoe moet de oogdruk blijvend worden verlaagd. Wanneer oogdruppels en/of tabletten daar niet of onvoldoende in slagen, kan gekozen worden voor een chirurgische behandeling. De keuze van de soort chirurgische behandeling is onder meer afhankelijk van eventuele andere oorzaken die het glaucoom veroorzaken en van andere afwijkingen van de ontwikkeling en bouw van het oog.

Hoe werkt goniotomie


Vaak is de oorzaak van glaucoom bij pasgeboren kinderen een ontwikkelingsprobleem van de kamerhoek van het oog. De kamerhoek is de ruimte tussen de iris en het hoornvlies (figuur 1). Hier zit de interne afvoer van het oog (trabekelsysteem). Soms kan er een soort membraan voor zitten waardoor de afvoer niet goed doorgankelijk is of zijn er andere verklevingen van het afvoersysteem die de doorgankelijkheid beïnvloedt. Bij een goniotomie worden er enkele hele kleine openingen gemaakt aan de rand van het hoornvlies. De voorste ruimte van het oog wordt dan gevuld met een visceuze (traag vloeibare) vloeistof. We gebruiken een speciale lens om de kamerhoek van het oog in beeld te krijgen. Met een heel fijn mesje proberen we dan de verklevingen of membraan door te nemen, zodat het afvoersysteem weer bereikbaar wordt (figuur 2). Het succespercentage van deze ingreep varieert tot circa 70-80% bij kinderen tussen de 3 en 12 maanden oud.

glaucoom
Figuur 1
goniotomie
Figuur 2

Voorbereiding op de operatie


Het is belangrijk dat uw kind voor de operatie blijft doorgaan met de oogdrukverlagende druppels en eventuele tabletten. Eventuele druppels voor het andere oog moeten gebruikt blijven worden zoals u gewend bent.

De verdoving


Een glaucoomoperatie bij kinderen vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving). Tijdens de operatie slaapt uw kind. Meer hierover leest u in de informatie: Anesthesie en de begeleiding van uw kind.

De operatie


De operatie duurt ongeveer 1,5 uur en wordt vaak beëindigd met een injectie van een ontstekingsremmend medicijn aan de onderzijde van het oog. Dit kan soms enige tijd zichtbaar zijn als een wit gebiedje aan de onderzijde van het oog.

Na de operatie


Na de operatie krijgt uw kind ter bescherming een oogverband met een plastic kapje voor het oog.

Controles


De dag na de operatie vindt de eerste controle plaats. Tijdens de controle verwijderen we het kapje en het verband en bekijken we het geopereerde oog. Daarna volgen meerdere controles, de controle-momenten wisselen per patiënt.

Instructies na de operatie


De dag na de operatie begint uw kind met Prednisolon oogdruppels (6 maal daags). Het is afhankelijk van de oogdruk of uw kind mag stoppen met de oogdrukverlagende oogdruppels (en eventuele Diamox tabletten) of ze moet blijven gebruiken. De medicatie voor het niet-geopereerde oog blijft uw kind gebruiken zoals u gewend bent.

Bescherm het oog van uw kind minimaal 2 weken tegen stoten en wrijven. Overdag kan uw kind een beschermbril of zonnebril dragen. Tijdens het douchen, haren wassen en slapen moet het beschermkapje worden gebruikt. U hoeft dan geen nieuw gaasje tussen het kapje en het oog te plaatsen. Sporten, inclusief zwemmen, is gedurende de eerste 2 weken niet aan te raden. Fietsen, wandelen, lezen en tv-kijken mag wel. Uw kind kan na de operatie naar school gaan.



Ongemakken en risico's


Na de operatie heeft uw kind meestal geen of nauwelijks pijn aan zijn of haar oog. Een goniotomie is echter toch wel ingrijpend voor het oog en uw kind kan met het volgende te maken hebben.

Te hoge oogdruk


Na de operatie is de oogdruk soms nog steeds te hoog. Het kan daarom zijn dat uw kind de eerste weken extra oogdruk-verlagende medicatie moet gebruiken. Soms is het nodig om een nieuwe operatie bij uw kind te doen om de oogdruk te laten dalen. De operatie kan een herhaling van goniotomie zijn of een andere glaucoom-operatie. Bijvoorbeeld een glaucoom-implantaat. Of een operatie nodig is, hangt af van de oogdruk die uw kind op dit moment heeft.

Te lage oogdruk


Soms is er lekkage van kamerwater langs de insteekopening en is de druk in het begin (te) laag. Het kan ook voorkomen dat de oogdruk te laag is, omdat de drainage te goed werkt. Een te lage oogdruk kan leiden tot wazig zien. De kans hierop bij een goniotomie is erg klein. Een lage oogdruk is meestal tijdelijk en herstelt vanzelf. In erg zeldzame gevallen is het nodig om het oog tijdelijk te helpen door het oog tijdelijk te vullen met een dikke vloeistof (viscoelasticum).

Overige klachten


Zoals iedere operatie brengt ook een goniotomie risico's met zich mee, zoals verlies van het zicht ten gevolge van een infectie of een bloeding. Gelukkig is de kans hierop zeer klein. De risico's van een te hoge oogdruk zijn vrijwel altijd veel groter.

Heeft u nog vragen?


Met vragen en problemen kunt u altijd terecht bij de behandelend arts van uw kind of het specialisme oogheelkunde.

Contact


Specialisme oogheelkunde:
(010) 704 01 35

Specialisme oogheelkunde Erasmus MC Sophia:
(010) 703 62 69

Erasmus MC (buiten kantooruren, vraag naar de dienstdoende oogarts):
(010) 704 0 704





Foldernummer: 0000660-04_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien