Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Gipsbroek (orthopedie gipskamer)

Gipsbroek (orthopedie gipskamer)


Een gipsbroek is een onderdeel van een onderzoek of een behandeling. De gipsbroek wordt op maat gemaakt van kunststofgips en moet 24 uur per dag worden gedragen.

Over de behandeling


Wat is een gipsbroek?


Bij het aanleggen van een gipsbroek wordt het bekken ingegipst, samen met een dijbeen. Door het gips kunt u uw onderrug en heup minder bewegen. Dit is geen natuurlijke situatie en u kunt dan ook spierpijn krijgen. Deze klachten duren maar een paar dagen. Uw been staat vast in een voorwaartse beweging waardoor u moeilijk kunt zitten en lopen.

Waarom een gipsbroek?


Er zijn verschillende redenen om een gipsbroek voor te schrijven. Bijvoorbeeld vanwege pijnklachten of als nabehandeling van een operatie. De gipsbroek geeft de heup rust. Gemiddeld draagt u de gipsbroek 6 weken, afhankelijk van het doel van de behandeling. Hoe lang u de gipsbroek precies moet dragen, bepaalt uw behandelend arts.

Het aanleggen van de gipsbroek


Voor een gipsbroek gebruiken we kunststofgips, het uitharden duurt ongeveer een half uur. De aanleg van het gips duurt ook ongeveer een half uur en kan op 2 manieren:

Liggend
Hierbij ligt u op een band die aan de gipstafel is bevestigd. Dit doen we als u nog niet goed kunt staan door bijvoorbeeld een operatie.

Staand
Hierbij houdt u twee palen vast voor stabilisatie. Het been waar de pijp overheen komt, staat op een verhoging en iets naar voren.

Bent u in de kliniek opgenomen, dan wordt u na het aanleggen van het gips naar uw kamer gebracht. Als u niet bent opgenomen, kunt u direct naar huis.

Let op: nadat de gipsbroek is aangelegd mag u niet zelf autorijden. U mag wel voorin de auto als passagier meerijden. Het beste kunt u dan de stoel in de ligstand laten zetten en kussens als ondersteuning gebruiken.

Wanneer contact opnemen?


Vragen kunt tijdens uw controlebezoek stellen aan uw arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Leefregels en tips


Contact


Gipskamer: (010) 703 34 52, maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur
E-mail: gipskamer@erasmusmc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH): (010) 703 35 82 (alleen 's avonds en in het weekend)


Foldernummer: 6036118-03_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien