Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arm of been in het gips (Orthopedie gipskamer)

Uw arm of been in het gips (Orthopedie gipskamer)


Omgaan met een gipsverband vraagt wat handigheid en kennis. Mag je bijvoorbeeld douchen met een gipsverband? Wat doe je als je jeuk krijgt? Welke oefeningen kun je doen? Informatie hierover en leefregels hebben we voor u op een rij gezet.

Waarom een gipsverband?


Een gipsverband van kunststof of kalkgips zorgt ervoor dat de botbreuk in de juiste stand blijft staan. Hierdoor heeft u minder pijn en krijgen het beschadigde gewricht of de pezen rust.

Kalkgips


Kalkgips is pas na 24 tot 48 uur volledig hard. De eerste 2 dagen moet u er voorzichtig mee zijn. Laat het gips niet op een harde rand rusten, maar op een zachte onderlaag.

Kunststofgips


'Circulair kunststofgips' is na ongeveer 30 minuten al volledig hard en kan dus vrijwel direct worden belast (als dit is toegestaan).

Hoe kom ik aan elleboogkrukken?


Op de gipskamer, de spoedeisende hulp of de zorgwinkel van het Erasmus MC kunt u elleboogkrukken huren of kopen. Informatie hierover vindt u bij 'Lopen met elleboogkrukken'.

Leefregels als uw arm in het gips zit


Armoefeningen


Het is belangrijk dat u oefeningen doet om de bloedsomloop te stimuleren, uw gewrichten soepel te houden en de spierkracht zoveel mogelijk op peil te houden.

Doe iedere oefening 5 keer achter elkaar en herhaal dit enkele malen per dag. Meer oefeningen vindt u bij 'Oefeningen voor de pols en hand'.

Leefregels als uw been in het gips zit


Bij loopgips


Beenoefeningen


Het is belangrijk dat u oefeningen doet om de bloedsomloop te stimuleren, uw gewrichten soepel te houden en de spierkracht zoveel mogelijk op peil te houden. Doe iedere oefening 5 keer achter elkaar en herhaal dit een paar keer per dag. Meer informatie vindt u onder 'Oefeningen voor de enkel'.

Bijwerkingen en complicaties


Jeuk en huidbeschadiging


Jeuk ontstaat vaak door vocht tussen de huid en het gips, zoals transpiratievocht of water na het douchen. Als u last krijgt van jeuk, kunt u een haarföhn gebruiken om de ruimte tussen huid en gips droog te blazen. Doe dit niet te heet zodat u zich niet brandt. Krab uzelf nooit met een scherp voorwerp zoals een breinaald. Hiermee kunt u uw huid ernstig beschadigen. Huidbeschadigingen kunnen ook ontstaan wanneer er kleine voorwerpen tussen het gips en de huid terechtkomen.

U kunt bij de gipskamer of de firma Lomed (gipsshop.nl) een verkoelende talkspray kopen.

Zwelling


Leg uw ingegipste arm of been omhoog. Hiermee voorkomt u dat uw arm of been gaat zwellen. Het helpt ook om een zwelling te laten afnemen.

Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met de gipsverbandmeester als:

Vragen kunt u tijdens uw controlebezoek stellen aan uw behandelend arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Verwijderen van gips om het been


Wat neemt u mee?


Omdat uw spieren zwak zijn geworden, heeft u in het begin ondersteuning nodig. Neemt u dus krukken en stevige schoenen mee.

Dikke enkel of voet
Het is mogelijk dat u in het begin een dikke enkel of voet krijgt. Dit is niet erg en gaat vanzelf voorbij. Het gaat sneller over, als u uw been zoveel mogelijk omhoog houdt. Ook kunt u een paar dagen een elastische steunkous dragen. Als dat noodzakelijk is, geeft de gipsverbandmeester deze mee.

Contact


Gipskamer (maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 703 34 52 of gipskamer@erasmusmc.nl
Spoedeisende Hulp (SEH) (alleen 's avonds en in het weekend):
(010) 703 35 82
Zorgwinkel Erasmus MC (Zimmermanweg 3, naast de hoofdingang)'. 010 704 11 76. Voor meer informatie en de openingstijden kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.
Foldernummer: 5512661-05_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien