Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindermaag-, darm- en leverziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon

Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon


Uw kind heeft een ballonkatheter voor het geven van voeding. De kathather gaat via een gaatje in de buikwand rechtstreeks naar de maag (gastrostoma).

De ballonmaagkatheter (gastrostomie katheter)


De ballonmaagkatheter heeft bij het uiteinde (in de maag) een ballonnetje dat met water gevuld moet worden. Dit ballonnetje houdt de katheter in de maag en voorkomt dat deze eruit gaat. Op de buik zit een fixatieplaatje om de katheter op de juiste plaats te houden. De katheter is aan het eind afgesloten met een dopje.

Gastrostomie kathater met fixatieballon

Waarom een maagkatheter?


Een maagkatheter kan nodig zijn, omdat voedselopname via de mond onvoldoende of belemmerd is. De katheter kan tijdelijk of blijvend zijn, afhankelijk van de reden waarom uw kind de katheter heeft.

Voordelen van een maagkatheter

Verzorging van de katheter en geven van voeding


Van de verpleegkundig consulent WIS (Wond-, Incontinentie- en Stomazorg) heeft u uitleg gekregen over de verzorging van de katheter en hoe u de voeding via de maagkatheter moet geven en op welke punten u moet letten.

Sondevoeding


Uw kind krijgt de voeding via de katheter continu of in porties, verdeeld over de dag of alleen ’s nachts. Een katheter noemen we ook wel een sonde. De voeding heet daarom sondevoeding. Dit is een dunne, vloeibare voeding en kan zowel met een spuit als met een pomp worden gegeven. De voeding is volwaardig en geadviseerd door de diëtist(e), in overleg met de arts.

Eten en drinken naast de sondevoeding
Van de arts hoort u of uw kind naast de sondevoeding ook andere dingen mag eten of drinken. De diëtist(e) bespreekt met u wat uw kind extra kan en mag eten en drinken. Dit hangt af van de reden waarom uw kind voeding per maagkatheter krijgt. Uw kind heeft tijdens het eten geen last van de katheter.

Mondverzorging
Als uw kind alleen sondevoeding krijgt, kauwt hij veel minder dan nodig is om voldoende speeksel te produceren. Hierdoor is hij vatbaarder voor ontstekingen en infecties in de mond. Goede mondverzorging is daarom belangrijk, zeker bij kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen. Poets minimaal 2 keer per dag de tanden van uw kind.

Medicijnen


U mag medicijnen geven via de PEG-katheter, maar let op: dit kan een verstopping veroorzaken. Wanneer u medicijnen via de katheter moet geven, dan is het belangrijk de katheter voor en na het geven van medicijnen door te spuiten met 5-10 ml lauw water. Bespreek met de behandelend arts van uw kind of u de voorgeschreven medicijnen via de PEG-kathether mag geven. Vergist u zich niet in het aansluitpunt voor de voeding en medicijnen en het aansluitpunt om de ballon te vullen of te legen.

Doorspuiten katheter


Wat te doen als de katheter verstopt is?


Dagelijkse verzorging


De eerste dagen na de operatie kan de huid rondom de katheter wat gevoelig zijn. Het is ook normaal dat er in het begin wat vocht en bloed uit het gastrostoma (het gaatje in de buik) komt. Uw kind mag na het plaatsen van de maagkatheter 10 dagen niet in bad of onder de douche.

Meestal zit de eerste katheter na de operatie vast met een hechting op de huid. Het is belangrijk om de huid en de insteekopening van de katheter dagelijks te controleren en schoon te maken met water. Ook zit de katheter met een pleister op de buik vastgeplakt. Dit geeft rust aan het gastrostoma, waardoor deze beter geneest.

Belangrijk: het fixatieplaatje mag u de eerste 10 dagen niet verplaatsen. Meestal zit de drain daarom aan het plaatje gehecht. Maar ook als dit niet zo is, mag het plaatje niet verschuiven. Er wordt een pleister rondom de katheter geplakt, zodat de katheter niet kan verschuiven.

De eerste 10 dagen na de operatie. Stap voor stap

Na 10 dagen. Stap voor stap


Iedere week controleren van de ballon


Iedere week controleert u de ballon, hiermee voorkomt u dat het ballonnetje langzaam leegloopt en de katheter er voortijdig uitgaat.

Wat heeft u nodig? (voor een ballonkatheter met een ballon waarin 3-5 ml water moet)

Stap voor stap

Belangrijk: vult u de ballon nooit met lucht; lucht ontsnapt eerder uit de ballon.

Iedere 6 weken vervangen van de katheter


De katheter wordt iedere 6 weken verwisseld. De eerste keer gebeurt altijd door de chirurg. Daarna is er een kanaaltje gevormd, waardoor u dit zelf kunt leren van een bevoegde verpleegkundige. Dit kan de verpleegkundig consulent WIS zijn, maar ook uw wijkverpleegkundige.

Reservekatheter
Zorgt u er altijd voor dat u een reservekatheter op voorraad heeft. Wanneer de katheter eruit valt, is het de bedoeling dat er binnen 2 tot 4 uur een nieuwe wordt ingebracht. Als u dit nog niet heeft geleerd, gaat u dan met de reservekatheter naar de spoedeisende hulp. Heeft u geen reservekatheter, dan kunt u ook de oude katheter opnieuw inbrengen en met een pleister vastzetten. Het gaat erom dat er een katheter in het stomagaatje zit, om te voorkomen dat het gaatje dicht gaat.

Hoe steunt u uw kind
Het inbrengen van de katheter wordt meestal niet als vervelend ervaren. Het lukt over het algemeen heel goed om het verwisselen alleen te doen. Als uw kind echter erg onrustig is, kan het raadzaam zijn om met 2 personen de katheter te verwisselen. Eén persoon brengt de katheter in en de ander houdt uw kind vast. Bij het inbrengen moet uw kind liggen. Het is belangrijk dat u zelf de rust en de tijd ervoor neemt. Om uw kind af te leiden kunt u iets geven om mee te spelen. Het inbrengen van de katheter gaat makkelijker als uw kind niet huilt. Tijdens het huilen spannen de buikspieren zich aan, waardoor het inbrengen van de katheter moeizamer verloopt.

Niet kort na voeding of medicijnen
Verwissel de katheter niet kort nadat uw kind voeding of medicijnen heeft gekregen. De maag is dan gevuld en bij het verwijderen van de katheter loopt er maaginhoud uit het gastrostoma.

Wat heeft u nodig?

Stap voor stap


Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact met ons op als:

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent WIS. Suggesties en opmerkingen zijn altijd welkom.

ContactFoldernummer: 6138880-02_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien