Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ganglion impar

Ganglion impar


De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden meteen blokkade van het ganglion impar. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Ganglion impar (Walther)


Het Ganglion Impar maakt onderdeel uit van het onwillekeurige zenuwsysteem. Het ligt in aan de voorzijde van de overgang van het heiligbeen (Sacrum) en het staartbotje (Os Coccyx), zie afbeelding op bladzijde 2. Dit zenuwsysteem is deels verantwoordelijk voor het gevoel in het staartbotje en het gebied rond om de anus.

ganglion impar

Doel van de behandeling


Een blokkade van het Ganglion Impar wordt dan ook verricht bij pijnklachten van het staartbotje zelf (Coccygodynie) en bij peri-anale pijn. Meestal echter zal eerst gekeken worden of een inspuiting met tijdelijk werkende medicatie de pijnklachten kan verm inderen.

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Voorbereiding voor de behandeling


Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u mag normaal eten en drinken.

Medicijnen wel of niet gebruiken voor de behandeling
Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen.

De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:

NSAID / Ascal / Acetylsalicylzuur / Plavix / Acenocoumarol / Marcoumar

_____ dagen voor de behandeling stoppen met de aangekruiste medicijnen

De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft. Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratoriumonderzoek aanvragen op de dag van behandeling. De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap


Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact op te nemen met het Centrum voor Pijngeneeskunde. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie


Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

Behandeling


De behandeling vindt plaats tijdens een dagopname. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling, waar u eerst wordt opgenomen. Na een intakegesprek wordt u verzocht een operatiehemd aan te trekken en uw sieraden, piercings en make-up af te doen. Soms is het nodig, dat u ook uw gebitsprothese voor de behandeling moet verwijderen (indien sedatie noodzakelijk is). Nadat u heeft plaatsgenomen in een bed, wordt u naar de behandelruimte gebracht.

Op de behandelkamer is naast uw behandelend arts een team aanwezig met ieder een eigen taak tijdens de procedure. Voorts kan het voorkomen dat er ten behoeve van het onderwijs meerdere personen op de kamer staan om mee te kijken. De verpleegkundige zal u helpen de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Als u in de goede houding ligt wordt onder röntgendoorlichting gezocht naar de juiste plaats van het ganglion. Daarna zal de behandelend arts met behulp van röntgendoorlichting op de huid aantekenen waar de naald geplaatst zal worden en deze vervolgens goed verdoven.

Afhankelijk van het doel van de behandeling wordt gekeken met contrastvloeistof of de naald op de juiste plaats staat, of er kan middels een elektrische stroom een signaal aan de zenuw worden afgegeven. Aan u wordt dan gevraagd of u deze kunt voelen. De gehele behandeling duurt 15-30 minuten. Na de procedure wordt u wakker gemaakt, op een brancard geholpen en naar de uitslaap-kamer (recovery) gebracht.

Na de behandeling


Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling krijgt u na verloop van tijd wat te drinken en eten aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis.
Het is niet toegestaan om zonder begeleiding naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand u naar uw huis kan begeleiden. Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen. Uw begeleider mag vanwege de privacy van andere patiënten niet mee naar de operatiekamer of de uitslaapkamer.

Ontslag


Uw behandelend arts zal met u afspreken wanneer u voor de controle terugkomt. Bij ontslag krijgt u een brief mee voor de huisarts. Houdt deze brief de 1e dag bij u. Mocht u een dienstdoende arts moeten raadplegen, dan staat in deze brief het type behandeling vermeld dat u heeft ondergaan. Brengt u de volgende dag de brief naar de huisarts.

Resultaat


Indien een tijdelijke blokkade is verricht is, zal het effect binnen een paar uur optreden en later ook weer uitwerken. U dient goed op te letten hoe dit beloop is. Het is raadzaam juist die handelingen te doen die anders pijnlijk zouden zijn in die korte periode.Bij de behandeling voor langere tijd treedt het effect juist veel later op, mogelijk zelfs pas na enkele weken.

Complicaties


Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties:


Vragen


Als u nog vragen heeft dan kunt u terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige van het Centrum voor Pijngeneeskunde. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van: 8.30 – 12.00 en van 13.00 tot 16:00 uur op telefoonnummer 010 704 01 40.Foldernummer: 0000086-04_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien