Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Orthopedie


Het toedienen van fraxiparine-injecties (Orthopedie gipskamer)

Het toedienen van fraxiparine-injecties (Orthopedie gipskamer)


U heeft zojuist gips gekregen. De specialist schrijft na de behandeling een medicijn voor (Fraxiparine) dat u één keer per dag vlak onder uw huid met een spuitje moet injecteren. De verpleegkundige heeft u hierover informatie gegeven en u laten zien hoe u dat het beste kunt doen. In deze folder kunt u dat nog eens rustig nalezen. Als u uzelf niet kunt injecteren dan leren wij het graag aan iemand uit uw omgeving die u de injecties gaat toedienen.

Waarom Fraxiparine -injecties


Na de operatie kunt u tijdelijk minder goed uit de voeten. Omdat u minder in beweging bent, heeft u kans op het krijgen van trombose. Door het gebruik van Fraxiparine is de kans hierop erg klein. Dit medicijn zorgt ervoor dat het bloed minder snel stolt.

Trombose is een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Door groei van het stolsel kan het bloedvat verstoppen en uiteindelijk volledig afgesloten raken. De bloedprop kan ook loslaten en op een andere plaats in uw lichaam een bloedvat afsluiten, bijvoorbeeld in de longen.

De verschijnselen van trombose zijn:
Neem direct contact op met uw huisarts wanneer u één van deze verschijnselen zich voordoet.

Tijdstip toediening injectie


Bent u de dag vóór de operatie opgenomen, dan krijgt u 's avonds rond 21.00 uur de eerste injectie Fraxiparine. Wordt u de dag van de operatie opgenomen, dan krijgt u de eerste injectie vlak vóór de ingreep. De eerste injectie na een behandeling op de gipskamer of op de Spoedeisende Hulp kan elk moment van de dag gegeven worden.
Geef uzelf de injectie elke dag op hetzelfde tijdstip. Houdt thuis het tijdstip aan waarop u in het ziekenhuis uw eerste injectie kreeg. Wanneer u dat wenst dan kunt u eenmalig het tijdstip veranderen. Dien uzelf die dag zowel op het oude als het nieuwe tijdstip de injectie toe: dus twee keer. Daarna moet u het door u gekozen tijdstip dagelijks aanhouden.

Wat moet u doen als u een injectie vergeet


Bent u vergeten een injectie toe te dienen, dan kunt u uzelf alsnog inspuiten. Wanneer dit meer dan vier uur later is dan het normale schema, neem dan contact op met uw huisarts.

Hoe lang moet u doorgaan met Fraxiparine


Uw arts bepaalt hoe lang u thuis met het injecteren door moet gaan. Meestal is dit tot zes weken na de operatie of blessure.

Op welke plaats dient u de injectie toe


Fraxiparine moet u vlak onder uw huid injecteren. Doe dit aan de voor - of zijkant van uw buik. Laat daarbij vijf cm rondom uw navel vrij. U kunt ook in uw bovenbeen spuiten. Het kan geen kwaad als u in een blauwe plek injecteert.


Hoe u uzelf injecteert


Lees voor het gebruik de bijsluiter. De hieronder beschreven werkwijze verschilt op enkele punten van die uit de bijsluiter.
Wij adviseren u de werkwijze uit deze folder te volgen:
  1. Haal het rubberen afdekdopje voorzichtig van de naald af. Verwijder de luchtbel in de spuit niet. Deze zorgt er juist voor dat alle vloeistof kan worden geïnjecteerd.
  2. Plaats de vingers rond de plek waar u de naald wilt inbrengen. Zorg ervoor dat u hierbij geen huidplooi oppakt!
  3. Breng de vloeistof vervolgens in door de stamper langzaam naar beneden te drukken.
  4. Als de spuit leeg is, wacht u vijf seconden voordat u de naald voorzichtig recht omhoog uit de huid trekt. Wrijf na afloop niet op de prikplaats. Als er na het injecteren een kleine bloeding optreedt uit de injectieplaats, drukt u deze enkele minuten dicht.
  5. Trek de huls over de naald tot u "klik" hoort.
  6. Berg gebruikte spuitjes op in een afsluitbare pot en lever deze in bij de apotheek of de chemokar.

Vragen


Heeft u nog vragen, aarzel dan niet deze bij uw controle bezoek aan de behandelend arts of gipsverbandmeester te stellen. Zij zijn graag bereid u te helpen of te adviseren.
De gipsverbandmeesters van het Erasmus MC zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30. Het telefoonnummer is (010) 703 34 52.
' s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), telefoonnummer (010) 703 35 82.
U kunt ook mailen naar: gipskamer@erasmusmc.nlwww.erasmusmc.nl


Foldernummer: 6036096-08_15

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien