Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Flowmetrie

Flowmetrie


Uw behandelend arts wil bij u een flowmetrie laten uitvoeren. Een afspraak hiervoor isgemaakt en de uroloog heeft u daar al over ingelicht. In deze folder leest u over de gang van zaken bij een flowmetrie.

Wat is een flowmetrie?


Een flowmetrie wordt ook wel een plastest genoemd. Door middel van een flowmetrie kunnen we uw urinestraal meten. Dit meten we doordat u op een flowmeter plast. Dit is een speciaal toilet waarbij u in een trechter plast met daaronder een sensor die uw urinestraal meet. De uitslag van de test kunnen we aflezen op de computer. De sensor meet de hoeveelheid urine die u plast, de kracht van de straal en de tijdsduur. Verder wordt onderzocht of u in één keer uit kunt plassen.

Na de flowmetrie kijken we of er nog urine is achtergebleven in de blaas. Dit doen we door een klein echoapparaat met wat gel over de onderbuik te bewegen. Hiervoor vragen we u om te gaan liggen en uw onderbuik te ontbloten. Het is geheel pijnloos.

Voorbereiding


Bij een flowmetrie moet u op een speciaal toilet plassen. Om de flowmetrie goed (representatief) te kunnen doen, is het nodig dat u met een volle blaas komt en dat u net zo plast als thuis. Probeert u dan ook om zo ontspannen mogelijk te zijn. Het kan lastig zijn om met een volle blaas naar de afdeling Urologie te komen. Enkele praktische tips zijn:


Dag van het onderzoek


Op de dag van het onderzoek mag u een dagticket uitprinten door uw legitimatie in de aanmeldzuil te leggen. U mag zich daarna met het ticket aanmelden bij het afnamelaboratorium op de polikliniek Urologie.

Uitslag


Na de flowmetrie en residu meting krijgt u twee papieren met daarop de resultaten van het onderzoek. Meestal heeft u na aan het flowmetrie onderzoek een afspraak bij uw arts om de uitslag te bespreken. U meldt zich voor deze afspraak aan met uw dagticket bij de aanmeldzuil op de polikliniek Urologie.

Vragen


Heeft u na het lezen van deze folder behoefte aan meer informatie, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer (010) 704 01 46 of mailen naar poliuro@erasmusmc.nlFoldernummer: 0000560-02-21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien