Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Bronchoscopie

Bronchoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de luchtpijp en de bronchiën. Met een dunne, flexibele slang met een camera (de bronchoscoop), kijkt de arts in de luchtwegen om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is. Zo sporen we aandoeningen zoals een ontsteking of een gezwel in de luchtwegen op. Ook kan de arts met de bronchoscopie de plek van een longbloeding vaststellen. Ook kunnen we met de scoop kleine ingrepen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van stukjes weefsel (biopsie) en het wegzuigen van slijmproppen.

Voorbereiding


Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.

Bronchoscopie

Het onderzoek


Vlak voor het onderzoek verdoven we uw mond en keel met een spray. De spray heeft een vieze smaak. Voor uw gevoel zijn uw mond en keel gezwollen en ook het slikken gaat moeilijker door de verdoving. Om de mond en keel goed te verdoven, sprayen we meerdere keren. Volgt u tijdens het verdoven en het onderzoek de aanwijzingen van de verpleegkundige zo goed mogelijk op. Dat maakt het onderzoek makkelijker. Tijdens de verdoving en het onderzoek kunt u gewoon ademen. U ligt tijdens het onderzoek op uw rug.

Als de verdoving is ingewerkt, brengt de arts de scoop via de mond of de neus naar binnen. Als de scoop door de mond wordt ingebracht, krijgt u een bijtring in uw mond. Dit is om te voorkomen dat u per ongeluk op de scoop bijt.

Het onderzoek is niet pijnlijk. Toch kan het zijn dat u ondanks de verdoving moet hoesten. Dat komt omdat we met de bronchoscoop de luchtwegen aanraken. De verpleegkundige vertelt hoe u rustig kunt blijven doorademen. Als het nodig is, dan kunnen we u nog een extra verdoving geven.

Het kan zijn dat u met de longarts heeft besproken dat u een 'roesje' krijgt om het onderzoek beter te kunnen doen. We doen dit als u dit graag wil en als het het onderzoek veiliger maakt. Als u een roesje krijgt, dan is het belangrijk dat u begeleiding meeneemt! Uw begeleiding moet u bij de uitslaapkamer (kamer Ns-449) komen ophalen.
Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Het onderzoek zelf duurt 5-10 minuten, maar met voorbereiding erbij bent u 30 tot 45 minuten in de onderzoekskamer.

Na het onderzoek


Omdat uw keel is verdoofd, kunt u zich verslikken. Daarom mag u pas een half uur na het onderzoek beginnen met drinken en eten.

Heeft u een roesje gekregen? Dan wordt u na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer een uur. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties


Na het onderzoek kunt u last hebben van:

Complicaties door dit onderzoek komen heel zelden voor.

Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met de dienstdoende longarts als:

U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag


Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact


Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.


Foldernummer: 5992657-08_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien