Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Oncologie


Flexibele bronchoscopie

Flexibele bronchoscopie


Een bronchoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de luchtpijp (trachea) en de luchtpijptakken (bronchi). Met behulp van een een lange buigzame, flexibele slang, de bronchoscoop, kijkt de arts in de luchtwegen om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is.

Voorbereiding


Nuchter zijn
De dag van het onderzoek mag u vanaf middernacht niet meer eten, drinken of roken.

Medicijnen

In overleg met uw arts kunt u wel uw medicijnen innemen. Inhalatiemedicatie kunt u zonder meer innemen.

Puffs

Om de luchtwegen tijdens het onderzoek open te houden, krijgt u 15 minuten voor het onderzoek 4 puffs om te inhaleren.

Gebitsprothese

Als u een gebitsprothese heeft, moet u die voor het onderzoek uitdoen.

Vragen?
Als u nog vragen heeft, kunt u die voor het onderzoek stellen.

Over dit onderzoek


Wat is een bronchoscopie en wat gaan we doen?


Een bronchoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de luchtpijp (trachea) en de luchtpijptakken (bronchi). Met behulp van een een lange buigzame, flexibele slang, de bronchoscoop, kijkt de arts in de luchtwegen om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is. Aandoeningen zoals een ontsteking of een gezwel in de luchtwegen, worden opgespoord en onderzocht. Ook kan de arts de plaats van een longbloeding vaststellen. Kleine ingrepen worden uitgevoerd door instrumenten via het biopsiekanaal in de scoop op te schuiven. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van stukjes weefsel (biopsie) en het wegzuigen van slijmproppen.


Verloop van het onderzoek


Vlak voor het onderzoek worden uw mond en keel verdoofd met een spray. De spray heeft een vieze smaak. Voor uw gevoel zijn uw mond en keel gezwollen en ook het slikken gaat moeilijker door de verdoving. Om de mond en keel goed te verdoven, wordt het sprayen enkele keren herhaald. Volgt u tijdens het verdoven en het onderzoek de aanwijzingen van de arts zo goed mogelijk op. Dat vergemakkelijkt het onderzoek. Tijdens de verdoving en het onderzoek kunt u gewoon ademen. U heeft tijdens het onderzoek een halfzittende houding.


Als de verdoving is ingewerkt, brengt de arts de scoop via de mond of de neus naar binnen. Als de scoop door de mond wordt ingebracht, krijgt u een bijtring in de mond. Dit is om te voorkomen dat u per ongeluk op de scoop bijt. Het onderzoek is niet pijnlijk maar het kan wel een kriebelig gevoel geven. Zonodig kunt u tijdens het onderzoek extra verdoving krijgen. Het verdoven en het onderzoek duren 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek


Nazorg


De eerste anderhalf uur na het onderzoek mag u niet eten of drinken. U kunt zich namelijk gemakkelijk verslikken. Daarna mag u een beetje water drinken. Als u zich hierbij niet verslikt, kunt u ook iets eten.

Naar huis


U hoort van de verpleegkundige wanneer u naar huis mag.

Bijwerkingen en complicaties


Na het onderzoek in het ziekenhuisNa het onderzoek thuis


Soms kunt u wat verhoging krijgen na het onderzoek. Duurt dit langer dan één dag, waarschuwt u dan uw huisarts.

Complicaties


Bij dit onderzoek treden zelden complicaties op.

De uitslag


Uw behandelend specialist ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek heeft verricht, u vast een voorlopige uitslag. Het onderzoek van de stukjes weefsel (biopsie) duurt zeven à tien dagen. Uw eigen arts bespreekt de verdere gang van zaken met u.

Vragen


Uw arts heeft u waarschijnlijk al een en ander over het onderzoek verteld. Mocht u na het lezen van deze folder toch nog iets niet duidelijk zijn, stelt u uw vragen dan gerust aan de arts of verpleegkundige.Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:

Foldernummer: 5992657-11_13


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien