Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Verloskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Flesvoeding

Flesvoeding


In het eerste jaar is borstvoeding de beste voeding voor een baby. Flesvoeding is een goed alternatief als borstvoeding om wat voor reden dan ook geen optie (meer) is. Flesvoeding noemen we ook wel 'kunstvoeding'. Hoewel borstvoeding dus de beste zuigelingenvoeding is, kunnen er redenen zijn om te kiezen voor flesvoeding. Als ouders daarvoor kiezen, dan respecteren wij dat. Het geven van flesvoeding vraagt niet alleen kennis, maar ook handigheid, daarom hebben wij adviezen hierover op een rij gezet. Deze informatie is ook geschikt bij gebruik van gekolfde moedermelk of donormelk.

Behoefte en ritme van de baby


Iedere baby heeft zijn eigen behoeften en zijn eigen ritme. De ene baby wil vaker drinken en heeft meer honger dan het andere. Zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding geldt: als uw baby duidelijk laat merken dat hij honger heeft, dan wordt het tijd om te voeden. U voedt dus op verzoek van uw baby.

Niet iedere baby drinkt even vaak en even veel. Maar er is wel een gemiddeld patroon. De meeste pasgeboren baby’s hebben om de 2 of 3 uur een voeding nodig, ook ‘s nachts. Hun maag is nog maar zo groot als een kers. Ze willen dus vaak drinken. De eerste weken drinken baby’s ongeveer 8 tot 10 keer per 24 uur. Rond 6 maanden willen de meeste baby’s ongeveer 6 keer per dag een fles. Dit loopt verder terug als u meer vaste voeding gaat geven. Maakt u zich zorgen over het drinken van uw baby? Bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Hongersignalen


Als uw baby erge honger heeft, huilt hij. Maar daarvoor heeft hij al laten merken dat hij gevoed wil worden. Hij wordt dan bijvoorbeeld onrustig, sabbelt op zijn handjes of maakt smakkende geluidjes. De kunst is om die signalen vroeg te herkennen en uw baby dan meteen te geven waar hij om vraagt: een voeding.

Om deze signalen op tijd te kunnen herkennen, is het belangrijk om met uw baby in dezelfde ruimte te verblijven (rooming in). Soms duurt het even voordat u de hongersignalen van uw baby herkent. Iedere baby is anders. Een baby die huilt, heeft ook niet altijd honger. Misschien wil hij gewoon slapen, wil hij bij u zijn of heeft hij een vieze luier. Geef dus niet bij elk huiltje meteen een fles, maar kijk goed naar de signalen die uw baby geeft.

Clusteren


Zeker de eerste weken willen baby’s soms een paar uur lang vaker en meer drinken, we noemen dat ‘clusteren’. Meestal doen ze dat in de late middag- en vroege avonduren. Clusteren komt vaak voor. Uw baby kan zo langer doorslapen, omdat hij een voorraadje voeding heeft. Het kan ook zo zijn dat uw baby behoefte heeft aan contact met u. Het beste is om aan zijn behoeften tegemoet te komen en hem een fles te geven wanneer hij daarom vraagt. Ook als dat betekent dat u van zijn gewoonlijke voedingsritme afwijkt. U zult merken dat hij er rustiger van wordt.

Soort voeding


Wat er precies in flesvoeding moet zitten staat in de wet. Bijna alle merken bevatten bewerkt eiwit uit koemelk. Daarnaast zitten er extra stofjes in, bijvoorbeeld vetzuren, vitamines en probiotica. Qua samenstelling lijken alle merken veel op elkaar. Het maakt dus niet uit welk merk flesvoeding u gebruik: in Nederland is alleen babyvoeding van goede kwaliteit in de handel. Wanneer u vooraf weet dat u flesvoeding gaat geven, kunt u alvast de voeding van uw keuze in huis halen. Alle voedingsstoffen die uw baby nodig heeft, zitten in ‘volledige zuigelingenvoeding’ nummer 1 voor baby’s tussen 0 en 6 maanden.

Bij eventuele problemen is het niet verstandig om zomaar een andere voeding te kiezen. Het is beter om dit eerst te overleggen met het consultatiebureau.

Vitamine D & K


Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd. Geef uw baby vanaf dag 8 elke dag 10 microgram vitamine D extra, ongeacht de hoeveelheid vitamine D die al is toegevoegd aan de flesvoeding.

Starten met de voeding


Kort na de geboorte krijgt uw baby het eerste flesje. De hoeveelheid voeding wordt berekend aan de hand van het geboortegewicht, volgens onderstaand schema. Niet alle baby’s drinken het flesje helemaal leeg. Hierover hoeft u niet ongerust te zijn. Na een paar dagen oefenen komt dit in de meeste gevallen vanzelf goed. Afhankelijk van hoe uw baby de flesjes drinkt, wordt de voeding de daaropvolgende dagen opgehoogd.

Schema voor het berekenen van voeding.
Dag 0 tot dag 5


In de eerste dagen (kraamtijd) heeft een baby heel weinig nodig. Hiervoor geldt de volgende richtlijn:
dag 1: 10cc per fles
dag 2: 20cc per fles
dag 3: 30cc per fles
dag 4: 40 cc per fles
dag 5: 50 cc per fles

Op dag 1 mag hier per fles 5cc van afgeweken worden. Op de overige dagen geldt een maximale uitbreiding van 10 cc per fles.

Dit schema is gebaseerd op 8 flesvoedingen per dag. Hiervan mag u afwijken als uw baby andere behoeften heeft. Dan moet de hoeveelheid per voeding dus ook aangepast worden.

Dag 6 tot 6 maanden


Het advies is om vanaf 6 à 7 dagen na de geboorte 150 ml voeding per kilogram lichaamsgewicht per dag te geven. De totale hoeveelheid wordt verspreid over ongeveer 8 keer per dag, maar dit kan ook iets minder vaak of juist vaker zijn. Dit zijn gemiddelden die per baby verschillen. De hoeveelheid voeding per 24 uur wordt gedeeld door het aantal voedingen, dat de baby nodig heeft. Het is niet verstandig uw baby meer voeding te geven dan de hoeveelheid die bij het gewicht en de leeftijd van uw baby past. De verpleegkundige van Centrum Jeugd en Gezin (het consultatiebureau) geeft hierover uitleg bij het huisbezoek.

Baby's die minder dan 2500 gram wegen krijgen 8 voedingen. Het kan voorkomen dat de kinderarts 8 voedingen voorschrijft om een andere reden dan het gewicht van de baby. Als uw baby 8 voedingen nodig heeft, moet hij elke 3 uur worden gevoed.

Flessen


Er zijn verschillende modellen plastic en glazen zuigflessen te koop. Het maakt niet zoveel uit welke fles u gebruikt. Als er maar duidelijk getallen op staan, zodat u kunt zien hoeveel melk u erin moet doen. Er zijn flessen die speciaal zijn ontwikkeld om problemen te beperken die worden veroorzaakt door het inslikken van lucht.

Plastic flessen hebben als voordeel dat ze minder zwaar zijn en niet kunnen stukvallen. Het nadeel van plastic flessen is dat ze na een tijdje minder mooi kunnen worden. Glazen flessen zijn steviger en blijven mooier.

Let u er bij een plastic fles op dat deze BPA-vrij is. Sinds enige tijd wordt aangenomen dat deze chemische stof bij langdurig gebruik schadelijk is voor de gezondheid. Er is weliswaar een Europees verbod voor het gebruik van BPA in babyflessen, maar het is goed om toch op de verpakking van het product te kijken of het BPA-vrij is.

Spenen


Er is ook veel keus in spenen. Twee bekende modellen zijn het kersmodel (rechte speen met ronde top) en het dental model (deze speen wijst schuin omhoog en heeft een platte top). Welk model speen het beste is voor uw baby, is een kwestie van uitproberen. Iedere baby heeft namelijk zijn eigen voorkeur. Het is belangrijk dat een baby wordt gevoed met een speen die bij hem past. Alle baby’s zijn verschillend, dus er is niet één soort speen het beste.

Schoonmaken van de fles


Klaarmaken van de fles


Kleine baby's kunnen snel infecties krijgen. Omdat bacteriën zich in klaargemaakte flesvoeding goed kunnen vermenigvuldigen, is het belangrijk dat u de fles heel precies en hygiënisch klaarmaakt. Ook de juiste dosering is van belang. Kijk hiervoor op de verpakking. Gebruik alleen het schepje dat bij de verpakking zit en geef uw baby geen schepje meer of minder.

Instructies voor het klaarmaken van de fles

Het is niet verstandig om een klaargemaakte fles mee te nemen als u op reis gaat. Het is niet mogelijk om klaargemaakte flesvoeding buiten de koelkast goed te koelen. Als u op reis gaat, kunt u beter een juiste hoeveelheid melkpoeder voor een fles meenemen. Eventueel kunt u warm water meenemen in een thermosfles. Zo kunt u overal gemakkelijk een fles klaarmaken en geven.

Verwarmen van de fles


U kunt de fles op verschillende manieren verwarmen:
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30 tot 35°C (drinktemperatuur). Als u de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de inhoud al heet is. Daarom moet u de fles altijd even schudden om de warmte van de melk goed te verdelen.

Let op: Wij raden u af om moedermelk in de magnetron op te warmen.

De fles geven


Voeden is een belangrijk moment voor het hebben van sociale interactie met uw baby. Oogcontact met uw baby, praten en genieten van de voeding zijn belangrijke interactiemomenten met uw baby.

140

Krijgt uw baby genoeg?


U weet zeker dat uw baby voldoende drinkt als hij levendig is, ongeveer 6 natte plasluiers per dag heeft en volgens het consultatiebureau goed groeit. Als hij een paar dagen geen 6 luiers vol plast, hoeft er niet direct iets aan de hand te zijn. Kijk goed naar het gedrag van uw baby: is hij alert en levendig? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als u zich zorgen maakt of uw baby wel genoeg drinkt, plast of poept, kunt u contact opnemen met het consultatiebureau.

Genoeg is genoeg
Uw baby geeft zelf aan wanneer hij genoeg heeft gehad. Signalen dat uw baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. U kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeggedronken te worden.

Vaste voeding


Als uw baby ouder wordt, krijgt hij steeds minder melkvoedingen. Er komt vaste voeding naast. Vanaf 6 maanden heeft uw baby vaste voeding nodig naast flesvoeding.

Stuwing


Als u flesvoeding geeft betekent dat niet dat de borstvoeding niet op gang komt. Uw borsten zullen na de bevalling melk gaan maken. Rond de derde en vierde dag na de bevalling kunt u last krijgen van stuwing. Bij stuwing zijn de borsten vaak gespannen en vol. De huid van de borsten staat soms strak en kan doorschijnend lijken. De borsten kunnen warm en pijnlijk aanvoelen. Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van de melkproductie. Stuwing komt het meest voor tussen dag 3 en 5, maar kan ook later voorkomen. Het is verstandig om een stevige bh te dragen, de borsten te koelen met koude kompressen en de borsten 'met rust te laten'. U kunt paracetamol (maximaal 4 keer per dag 1000 mg) innemen om de pijn te verlichten.

Heeft u nog vragen?


Vragen die u na het lezen van deze informatie nog heeft, kunt u tijdens de opname stellen aan de verpleegkundige die voor u en uw baby zorgt. Na ontslag uit het ziekenhuis kunt u terecht bij de kraamverzorgende, uw verloskundige, de huisarts of het consultatiebureau.

Contact


Kliniek verloskunde: (010) 703 68 58
Verloskamers: (010) 703 62 34 of (010) 703 68 57
Kraamafdeling: (010) 703 65 93
Geboortecentrum Erasmus MC-Sophia: (010) 282 63 33, www.geboortecentrumsophia.nl
Erasmus MC, polikliniek verloskunde en vrouwenziekten: (010) 704 01 48
Erasmus MC-Sophia: (010) 704 0 704

Deze folder is tot stand gekomen in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland.


Foldernummer: 6174740


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien