Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Flebografie van het bekken of de benen

Met een flebografie maken we afbeeldingen van aderen. Bij deze flebografie maken we foto's van de aderen in het bekkengebied of uw benen. Het afbeelden van de aderen doen we met een contrastvloeistof.

Download PDF


Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.


Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek of de behandeling gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek of behandeling uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Toilet
Ga voor het onderzoek of de behandeling nog even naar het toilet

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Bij dit onderzoek beelden we aders in het bekkengebied of uw benen af. Hierbij plaatsen we een buisje in uw hals, lies of knieholte. Dit is afhankelijk van welke bloedvaten en moeten worden afgebeeld. Door dit buisje kunnen we een katheter plaatsen en kunnen we een contrastmiddel inspuiten om de bloedvaten af te beelden.

Wat is het doel?

Met dit onderzoek kunnen we zien of er problemen (bijvoorbeeld een verwijding of vernauwing) zijn aan uw bloedvaten.

Verloop van het onderzoek

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Als u op de röntgentafel ligt ontsmetten we eerst de huid. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving. Met een echo-apparaat zoeken we naar het juiste bloedvat. Daarna prikken we het zuurstofarme bloedvat aan. We laten een klein buisje achter in het bloedvat, zodat de katheters en voerdraden via het buisje in het bloedvat gebracht kunnen worden.

Als u in de hals bent geprikt komt de katheter mogelijk ook in de buurt van het hart waardoor er soms een extra hartslag optreedt. Omdat dit heel kortdurend is en gecontroleerd gebeurt, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken. Om u goed in de gaten te kunnen houden worden er plakkers op de borst geplakt waardoor we uw hartslag kunnen volgen.

Foto's maken
Om te bepalen of de locatie van de katheter goed is, maken we foto’s waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. U kunt het door de contrastvloeistof even warm krijgen door heel uw lichaam of een vieze smaak in uw mond krijgen. Dit trekt direct weer weg. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u heel stil blijft liggen. Soms is het nodig dat u uw adem inhoudt. De laborant legt dit aan u uit. Na het maken van de foto’s worden deze direct bekeken op de monitor.

De behandeling van een verwijd bloedvat (spatader)
Als er verwijde aderen gezien worden op de foto's dan kunnen we deze vaak gelijk behandelen.De behandeling wordt dan gedaan met coils (kleine ijzeren draadjes) of met speciaal schuimmiddel waarmee een bloedvat dicht gemaakt kan worden. Dit is ook besproken met uw behandelend arts. Het effect van de behandeling kunnen we pas na een aantal weken beoordelen.

De behandeling van een vernauwing in een bloedvat
Als er een vernauwing van de aderen gezien wordt zal er verder nagedacht worden over wat de beste behandeling is om uit te voeren. De verschillende opties zullen met u besproken worden. Dit kan niet gelijk uitgevoerd worden.

Na het onderzoek

Nazorg en controles

Als de behandeling/het onderzoek klaar is halen we het buisje uit uw bloedvat en drukken we het gaatje nog een paar minuten dicht met de hand. Als u bent opgenomen wordt u weer teruggebracht naar de afdeling. Als u niet bent opgenomen moet u nog een poosje in de wachtkamer blijven wachten tot het gaatje goed dicht is. Dit zal een half uur tot een uur duren. U mag daarna weer naar huis gaan.

Naar huis

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet veel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties

Onderzoeken waarbij we katheters in bloedvaten brengen, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijwerkingen op, zoals een infectie of bloeduitstorting op de plaats waar het tijdelijke buisje werd ingebracht.

Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

Bij aanprikken via de hals:

  • klaplong, minder dan 1%
  • hartritmestoornis, minder dan 1%
Bij behandeling van spataders:
  • pijn, kramp, misselijk en koorts 80-90%

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704