Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Flebografie van de schouders of armen

Bij een flebografie beelden we aderen af die het bloed van de armen richting het hart afvoeren. Om de aderen zichtbaar te maken, gebruiken we een contrastvloeistof. Dit onderzoek doen we meestal als voorbereiding op het aanleggen van een shunt in één van beide armen.

Download PDF


Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.


Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Opname
Voor dit onderzoek is meestal geen opname nodig. Als uw arts toch graag wil dat u opgenomen wordt voor het onderzoek dan zal dit van tevoren met u besproken worden.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Tijdens dit onderzoek maken we röntgenfoto's met een contrastvloeistof van de bloedvaten in uw armen en schouders.

Wat is het doel?

Het doel is om de bloedvaten van de armen en schouders in beeld te brengen. Zo kan er een plan gemaakt worden voor de aanleg van de shunt.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats door een infuusnaaldje dat is ingebracht op beide handen. In de röntgenkamer ligt u op een onderzoekstafel. Er wordt een slangetje op de naaldjes aangesloten en vervolgens wordt de contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof geeft een warm gevoel in uw armen en lichaam, maar dat verdwijnt snel. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maakt de radioloog of laborant foto’s van uw arm tot aan de schouder. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u dan heel stil blijft liggen. Soms wordt er een stuwband om uw bovenarm gedaan tijdens de foto’s of vragen we u om uw adem even in te houden. Dit wordt allemaal duidelijk aan u uitgelegd tijdens het onderzoek. Na het onderzoek, wordt het naaldje uit uw ader gehaald en wordt het gaatje even dichtgedrukt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Na het onderzoek

Wij adviseren u om iemand mee te nemen die u na het onderzoek kan begeleiden naar huis.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag worden de foto’s bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Wanneer contact opnemen?

Een hele enkele keer kan er een kleine bloeduitstorting op de hand ontstaan waar het infuusnaaldje heeft gezeten. Dit trekt vanzelf weer weg. Mocht u toch last krijgen van pijn of een grote bloeduitstorting belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704