Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kinderlongziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Fit genoeg om te vliegen?

Fit genoeg om te vliegen?Met een fit to fly test onderzoeken wij of vliegen zonder extra zuurstof veilig is voor uw kind of dat uw kind misschien zuurstof nodig heeft tijdens de vlucht. U doet de test samen met uw kind. Wij willen u vragen deze informatie goed door te lezen, zodat wij u straks zo goed mogelijk kunnen helpen.

Voorbereiding


Wat vertelt u uw kind?
Een kind dat goed is voorbereid is meestal rustiger en meer ontspannen tijdens een onderzoek. Pas de voorbereiding aan op de leeftijd en de situatie van uw kind. Over het algemeen kunt u vertellen dat hij:

Tips bij het voorbereiden
Begeleiden van uw kind
Het is belangrijk dat u gezond bent en geen luchtwegaandoening heeft. Bent u bang in kleine ruimtes (claustrofobisch), dan kunt u beter iemand anders vragen mee te gaan tijdens de test.

Wat neemt u mee?


Neemt u eventueel speelgoed mee om uw kind af te leiden.

Over de test


Tijdens de test zit u samen met uw kind in een afgesloten ruimte (cabine) met glazen wanden (zie foto).

Cabine fit to fly test
Cabine

Uw kind krijgt een plakker op de teen of vinger. Hiermee kunnen we het zuurstofgehalte meten in het bloed (saturatie). In de cabine verlagen wij het zuurstofgehalte naar 15%. Dit is ongeveer evenveel als tijdens een vlucht in een vliegtuig. We kunnen nu meten of het zuurstofgehalte bij uw kind daalt en met hoeveel procent.

Saturatiemeter
Saturatiemeter om de teen en vinger

Wij houden het zuurstofgehalte in het bloed (saturatie) en de hartslag van u en uw kind goed in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan krijgt u/uw kind zuurstof via een neusbril.

Neusbril
Neusbril

Duur van de test

De test duurt minimaal 40 minuten. Uw kind kan televisie kijken tijdens de test.

Normale daling saturatie


Bij kinderen en volwassenen zonder longproblemen ligt de saturatie tussen de 97 en 100%. Komt diegene in een ruimte met een lager zuurstofgehalte zoals tijdens het vliegen, dan zakt de saturatie ongeveer 5%. Dit is normaal en verklaart waarom u soms moe bent na een vliegreis.

Saturatiegrens


Bij een kind met longproblemen kan de saturatie soms meer dalen. Het is dan veiliger om te vliegen met zuurstof. Komt uw kind tijdens de test onder een bepaald saturatiegrens, dan krijgt hij extra zuurstof via een neusbril. We geven steeds een kleine hoeveelheid per minuut. Zo kunnen we nagaan bij welke hoeveelheid zuurstof de saturatie van uw kind stabiel blijft.

Fit to fly


Zit uw kind boven de saturatiegrens van 90% en blijft hij stabiel dan is uw kind fit genoeg om te vliegen. Dit kan met of zonder zuurstof zijn tijdens de vliegreis.

Medische verklaring


Als uw kind zuurstof nodig heeft tijdens het vliegen, dan krijgt u van de behandelend arts een medische verklaring mee. Geef bij uw vliegtuigmaatschappij aan dat uw kind zuurstof nodig heeft tijdens de vlucht en om hoeveel liter per minuut het gaat.


Gemaakte afspraak


Voor uw kind is een afspraak gemaakt voor de test op:

............................. ........ ........................................, om ....... ....... uur.

Wij willen u vragen op tijd aanwezig te zijn.

Contact


Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Belt u dan gerust met de polikliniek kinderlongziekten. Wij nemen graag de tijd om ze te beantwoorden. Vóór het onderzoek kunt u ook nog vragen stellen aan de long-diagnostisch laborant.

Polikliniek kinderlongziekten (010) 703 62 95, bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.Foldernummer: 0000559-11_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien