Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Fistulogram

Fistulogram


Fistel betekent ‘buiszweer’ en gram betekent afbeelding. Met dit onderzoek maken we een afbeelding van de fistelgang en zijn eventuele verbinding met andere organen. Dit gebeurt met röntgenfoto’s en contrastmiddel. Het contrastmiddel is nodig om het gangetje zichtbaar te kunnen maken.

Voorbereiding


Dieet
Soms is het nodig om een bepaald dieet te volgen voor dit onderzoek. Als dit zo is, ontvangt u een brief met uw dieet.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium of gadolinium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Wat is het doel?
Het doel van het onderzoek is om een afbeelding te krijgen van de fistelgang en zijn eventuele verbinding met andere organen.

Verloop van het onderzoek


In de röntgenkamer moet u eventuele kettinkjes afdoen en kleding waar metaal in zit, moet u uit doen. Daarna wordt er een dun slangetje in de fistel gebracht en wordt er contrastmiddel ingespoten. De radioloog volgt het contrastmiddel met de röntgenbuis en maakt meerdere foto’s vanuit verschillende richtingen.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000140-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien