Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Facetgewrichtspijn

De anesthesioloog heeft met u besproken dat we uw pijnklachten gaan behandelen met een blokkade van facetgewrichten. Hier informeren we u over deze behandeling.

Download PDF

Doel van de behandeling

Pijn van de wervelkolom kan uitgaan van de zogenaamde facetgewrichten. Dit kan de volgende klachten geven:
  • Pijn in de nek met of zonder uitstraling in de schouder.
  • Pijn in het achterhoofd.
  • Pijn in de rug of bekken, vaak uitstralend in één of beide benen.
De rugwervels, zowel laag onder in de rug als ter hoogte van de borstwervels en de nekwervels, staan als blokken op elkaar gestapeld, met daartussen een tussenwervelschijf. Aan de achterzijde scharnieren deze blokken ook nog ten opzichte van elkaar, dit zijn de facetgewrichten.
Door slijtage of soms door een ongeval kunnen zich geringe veranderingen voordoen die pijnklachten veroorzaken. Bij een blokkade van de facetgewrichten wordt de zenuw, die naar het gewricht loopt, behandeld. Deze zenuw bevindt zich aan de achterkant van de wervelkolom.
De behandeling kan afhankelijk van de plaats van de klachten plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

De behandeling wordt veelal in twee fasen verricht. Allereerst wordt een proefblokkade verricht. De proefblokkade vindt plaats met een lokale verdoving zoals gebruikt door de tandarts. Deze werkt slechts een aantal uren. Indien er bij een proefblokkade meer dan 50% vermindering van klachten is gaan we over tot een definitieve behandeling. De definitieve behandeling vindt plaats door middel van warmte. (Bij nekklachten wordt de proefblokkade meestal over geslagen).

facetgewrichtspijn

Afspraak voor behandeling

Het secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.


Voorbereiding voor de behandeling

Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u mag normaal eten en drinken.

Medicijnen wel of niet gebruiken voor de behandeling
Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:
  • NSAID
  • Ascal
  • Acetylsalicylzuur
  • Plavix
  • Acenocoumarol
  • Marcoumar
  • DOACs (antistollingsmedicijnen)
  • _____ dagen voor de behandeling stoppen met de aangekruiste medicijnen
  • Doorgaan met de aangekruiste medicijnen.
De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft. Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratorium onderzoek aanvragen op de dag van behandeling. De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap

Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact op te nemen met het Pijnbehandelcentrum. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

Behandeling

De behandeling vindt plaats tijdens een dagopname. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op deze afdeling, alwaar u eerst wordt opgenomen. Na een intake gesprek wordt u verzocht een operatiehemd aan te trekken en uw sieraden, piercings en make-up af te doen. Soms is het nodig, dat u ook uw gebitsprothese voor de behandeling moet verwijderen (indien sedatie noodzakelijk is).

Nadat u heeft plaatsgenomen in een bed, wordt u gebracht naar de behandelruimte. Op de behandelkamer is naast uw behandelend arts een team aanwezig met ieder een eigen taak tijdens de procedure. Voorts kan het voorkomen dat er ten behoeve van het onderwijs meerdere personen op de kamer staan om mee te kijken. De verpleegkundige zal u helpen de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Daarna zal de behandelend arts met behulp van röntgendoorlichting nauwkeurig de plaats bepalen voor de behandeling, de huid verdoven en de naalden plaatsen.


Bij de proefbehandeling wordt een kleine hoeveelheid lokale verdoving ingespoten. Bij de definitieve behandeling worden ter controle van de juiste positie van de naald teststroompjes gegeven over de naald. Dit wordt gedaan met een drukkende en een tikkende stroom. Dit doet in principe geen pijn. Aan u wordt gevraagd aan te geven wanneer u de drukkende en tikkende stroom gaat voelen. Vanwege de steriliteit mag u het alleen maar vertellen en niet aanwijzen. Dit wordt opnieuw uitgelegd op de dag van behandeling. Als de naald goed staat vindt de warmte behandeling plaats aan de punt van de naald. De gehele behandeling duurt 15-30 minuten. Na de procedure wordt u op een bed geholpen en naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht.

Na de behandeling

Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling krijgt u na verloop van tijd wat te drinken en eten aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis. Het is niet toegestaan om zelfstandig naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand anders u naar uw huis kan begeleiden. Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen. Uw begeleider mag vanwege de privacy van andere patiënten niet mee naar de operatiekamer of de uitslaapkamer.

Ontslag

Uw behandelend arts zal met u afspreken wanneer u voor de controle terugkomt. Bij ontslag krijgt u een brief mee voor de huisarts. Houdt deze brief de 1e dag bij u. Mocht u een dienstdoende arts moeten raadplegen, dan staat in deze brief het type behandeling vermeld dat u heeft ondergaan. Brengt u de volgende dag de brief naar de huisarts.

Resultaat


Bij een proefbehandeling wordt het effect beoordeeld door de behandelend arts voor ontslag of anders via de telefoon binnen een paar dagen. Indien er meer dan 50% effect is komt u nog een keer terug voor een definitieve behandeling. Bij een definitieve behandeling is het uiteindelijke resultaat van de behandeling meestal pas na weken tot maanden goed te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten merkt. Indien u eerder medicatie gebruikte voor de behandeling van de pijn wordt deze, zo mogelijk, afgebouwd.

Veel patiënten ervaren na de behandeling enige napijn, dit kan enkele dagen tot weken aanhouden, maar is altijd tijdelijk van aard. Deze pijn (door irritatie van de kleine zenuwen zelf) reageert meestal goed op de basale pijnstillers als Paracetamol (volgens bijsluiter) of uw eigen pijnstillende medicatie.


Complicaties

Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties, welke hieronder beschreven worden: -Na de behandeling kan tijdelijk het gevoel in uw huid in de buurt van de behandelde facetgewrichten verminderd zijn. Vanuit de behandelde zenuw loopt namelijk een zenuwtak naar de huid. In de loop van enkele weken zal het gevoel vanzelf langzaam terugkeren.
  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn;
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is;
  • Tijdelijke krachtsvermindering: dit kan enkele uren duren en komt door de verdoving;
  • Bij een blokkade van de facetgewrichtjes ter hoogte van de borstkas bestaat er een minimaal risico dat de long aangeprikt wordt. Wanneer u klachten van kortademigheid bemerkt moet u contact opnemen met het pijncentrum ('s avonds, 's nachts en in het weekeinde met de afdeling Spoedeisende hulp).

Wanneer contact opnemen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen aan uw arts of verpleegkundige? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kunt u contact opnemen?

Secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde: (010) 704 01 40 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur).
  • Centrumlocatie: kies optie 1
  • Locatie Oude Haven: kies optie 2