Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Klinische neurofysiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

ERG onderzoek

ERG onderzoek


Binnenkort heeft u een afspraak voor een ERG onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Wat is een ERG onderzoek


Een ERG (Elektro Retinogram) is een registratie van de elektrische activiteit van het netvlies (de retina) als reactie op licht. Het ERG-onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding


Eigen contactlenzen dienen uitgedaan te worden.

Het onderzoek


Boven op uw hoofd worden enkele kleine zilveren plaatjes, zogenaamde elektroden, geplaatst. Deze elektroden worden met een geleidende pasta bevestigd. De elektroden zijn via snoertjes verbonden met een computer. De laborant druppelt een vloeistof in uw ogen om uw pupillen te verwijden. Hierdoor gaat u wat wazig zien. Deze druppels moeten 20 minuten in het donker inwerken. Vervolgens wordt uw oogbol met druppeltjes verdoofd en worden contactlenzen ingebracht. Daarna wordt er voor uw gezicht een stimulator geplaatst waaruit lichtflitsen komen. De contact-lenzen registreren nu de elektrische activiteit van het netvlies. U merkt hier zelf niets van. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbed.

Na het onderzoek


Zodra het ERG-onderzoek is afgelopen, worden de elektroden op uw hoofd en de contactlenzen verwijderd en kunt u het ziekenhuis verlaten. Na het onderzoek kunt u mogelijk enige uren wat wazig zien en last van het daglicht hebben. Daarom adviseren wij u om een zonnebril mee te brengen en vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden raden wij af.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op.Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u (010) 704 01 21.Foldernummer: 5831320-01_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien